OIE

Taaleri i Masdar pokreću zajedničke investicije u vetroenergetske i solarne projekte u CIE

Foto: Twitter.com/Masdar

Objavljeno

15.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Finska kompanija Taaleri Energia, koja razvija vetroenergetske i solarne projekte i upravlja fondovima, i Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za razvoj projekata obnovljivih izvora energije (OIE) u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE).

Kompanije Masdar i Taaleri, koje već uspešno sarađuju u regionu Zapadnog Balkana, sada planiraju da prošire saradnju na razvoju vetroenergetskih i solarnih fotonaponskih projekata, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Odluka kompanija Masdar i Taaleri da zajednički razvijaju projekte OIE u regionu CIE delimično je zasnovana na predviđenom rastu sektora obnovljivih izvora energije i značajnim potencijalnim kapacitetima OIE u regionu. U ove kapacitete se ubrajaju vetroenergetski projekti na kopnu u Poljskoj, gde se očekuje izgradnja 3 GW novih kapaciteta u narednih nekoliko godina.

U saopštenju se podseća i da su multilateralne institucije pozvale zemlje Zapadnog Balkana da sagledaju mogućnosti za zamenu značajnog dela zastarelih kapaciteta na ugalj, ukupne snage 9 GW, obnovljivim izvorima energije. Podseća se i da Grčka planira izgradnju novih 2,3 GW solarnih i vetroenergetskih kapaciteta do kraja 2020. godine.

Masdar ulaže u najveće vetroparkove u Srbiji i Crnoj Gori

Zajedničko preduzeće će dodatno ojačati strateško partnerstvo kompanija Masdar i Taaleri na polju OIE. Fond Taaleri Energia SolarWind I i Masdar su do sad zajednički ulagali u Čibuk 1, vetropark instalisane snage 158 MW u Srbiji, i Baynouna Solar Energy Company, kompaniju koja gradi solarnu elektranu snage 248 MWp, najveću u Jordanu.

Masdar razvija portfolio projekata OIE na Balkanu ulaganjem u velike vetroenergetske projekte na kopnu. U regionu Zapadnog Balkana, uz vetropark Čibuk 1 u Srbiji, koji je u režimu fid-in tarifa, Masdar je u 2017. objavio i da je kupio udeo od 49% u vetroparku Krnovo instalisane snage 72 MW.

Krnovo, najveći i jedini vetropark koji već proizvodi električnu energiju u Crnoj Gori, prima državne podsticaje za OIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

15. januar 2019. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

15. januar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

15. januar 2019. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

15. januar 2019. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače