OIE

Svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu instaliraće solarne panele

vojvodina univerzitet novi sad solar fakulteti

Solarni paneli na Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu (foto: Institut)

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Vojvodine dodelila je 105 miliona dinara za instaliranje solarnih elektrana na krovovima 13 fakulteta i visokih škola. Subvencije za solarne panele u 2024. dobiće još šest obrazovnih ustanova, pa će, između ostalog, svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu koristiti solarnu energiju.

Fakulteti i visoke škole instaliraće fotonaponske elektrane pojedinačne snage 50 kW, a finansiranje su obezbedili na javnom konkursu za finansiranje opreme i izgradnje sistema za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim panelima u obrazovnim ustanovama za 2023. godinu.

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost pristiglo je 19 prijava za solarne panele od kojih će 13 biti finansirano u ovoj godini, a za ostale fakultete sredstva će biti obezbeđena u budžetskoj 2024. godini, saopštila je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodina.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je instalirao solarne panele i smanjio troškove za struju 62 odsto

Pokrajinska vlada preko resornog Sekretarijata prethodno je sa 6,4 miliona dinara finansirala izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve fakultete Univerziteta u Novom Sadu za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prvi je, pre godinu dana, instalirao sistem za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem solarnih fotonaponskih panela. Dve elektrane imaju 45 kW.

„Ovo je strateški važan posao koji je našoj ustanovi omogućio da se trošak za električnu energiju smanji za 62 odsto“, izjavio je Saša Orlović, direktor Instituta dr Saša Orlović.

Novac za izgradnju fotonaponske elektrane snage 50 kilovata na krovu postojećeg objekta dobili su:

  1. Filozofski fakultet, Novi Sad
  2. Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
  3. Pravni fakultet, Novi Sad
  4. Tehnološki fakultet, Novi Sad
  5. Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
  6. Medicinski fakultet, Novi Sad
  7. Centar za sport Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Novi Sad
  8. Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad
  9. Ekonomski fakultet, Subotica
  10. Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Zrenjanin
  11. Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“, Sremska Mitrovica
  12. Pedagoški fakultet, Sombor
  13. Učiteljski fakultet, Subotica.

vojvodina univerzitet novi sad solar fakulteti igor mirovic

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, izjavio je da su pokrenuli ovaj projekat kako bi savremene i održive tehnologije uveli u javni sektor.

„Prvi ćemo u Srbiji postaviti fotonaponske sisteme na objekte svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a verujem u budućnosti i na druge  objekte javne namene“, izjavio je Mirović, i istakao da će korišćenje solarne energije doprineti smanjenju troškova za električnu energiju.

Šest obrazovnih ustanova koje će dobiti novac za solarne panele sledeće godine su Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (Novi Sad), Univerzitet Novi Sad, Prirodno-matematički fakultet (Novi Sad), Akademija umetnosti (Novi Sad), Građevinski fakultet (Subotica) i Institut BioSens (Novi Sad).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače