OIE

Svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu instaliraće solarne panele

vojvodina univerzitet novi sad solar fakulteti

Solarni paneli na Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu (foto: Institut)

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Vojvodine dodelila je 105 miliona dinara za instaliranje solarnih elektrana na krovovima 13 fakulteta i visokih škola. Subvencije za solarne panele u 2024. dobiće još šest obrazovnih ustanova, pa će, između ostalog, svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu koristiti solarnu energiju.

Fakulteti i visoke škole instaliraće fotonaponske elektrane pojedinačne snage 50 kW, a finansiranje su obezbedili na javnom konkursu za finansiranje opreme i izgradnje sistema za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim panelima u obrazovnim ustanovama za 2023. godinu.

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost pristiglo je 19 prijava za solarne panele od kojih će 13 biti finansirano u ovoj godini, a za ostale fakultete sredstva će biti obezbeđena u budžetskoj 2024. godini, saopštila je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodina.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je instalirao solarne panele i smanjio troškove za struju 62 odsto

Pokrajinska vlada preko resornog Sekretarijata prethodno je sa 6,4 miliona dinara finansirala izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve fakultete Univerziteta u Novom Sadu za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prvi je, pre godinu dana, instalirao sistem za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem solarnih fotonaponskih panela. Dve elektrane imaju 45 kW.

„Ovo je strateški važan posao koji je našoj ustanovi omogućio da se trošak za električnu energiju smanji za 62 odsto“, izjavio je Saša Orlović, direktor Instituta dr Saša Orlović.

Novac za izgradnju fotonaponske elektrane snage 50 kilovata na krovu postojećeg objekta dobili su:

 1. Filozofski fakultet, Novi Sad
 2. Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
 3. Pravni fakultet, Novi Sad
 4. Tehnološki fakultet, Novi Sad
 5. Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 6. Medicinski fakultet, Novi Sad
 7. Centar za sport Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Novi Sad
 8. Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad
 9. Ekonomski fakultet, Subotica
 10. Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Zrenjanin
 11. Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“, Sremska Mitrovica
 12. Pedagoški fakultet, Sombor
 13. Učiteljski fakultet, Subotica.

vojvodina univerzitet novi sad solar fakulteti igor mirovic

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, izjavio je da su pokrenuli ovaj projekat kako bi savremene i održive tehnologije uveli u javni sektor.

„Prvi ćemo u Srbiji postaviti fotonaponske sisteme na objekte svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a verujem u budućnosti i na druge  objekte javne namene“, izjavio je Mirović, i istakao da će korišćenje solarne energije doprineti smanjenju troškova za električnu energiju.

Šest obrazovnih ustanova koje će dobiti novac za solarne panele sledeće godine su Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (Novi Sad), Univerzitet Novi Sad, Prirodno-matematički fakultet (Novi Sad), Akademija umetnosti (Novi Sad), Građevinski fakultet (Subotica) i Institut BioSens (Novi Sad).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

9. novembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

9. novembar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

9. novembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

9. novembar 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske