OIE

Svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu instaliraće solarne panele

vojvodina univerzitet novi sad solar fakulteti

Solarni paneli na Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu (foto: Institut)

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Vojvodine dodelila je 105 miliona dinara za instaliranje solarnih elektrana na krovovima 13 fakulteta i visokih škola. Subvencije za solarne panele u 2024. dobiće još šest obrazovnih ustanova, pa će, između ostalog, svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu koristiti solarnu energiju.

Fakulteti i visoke škole instaliraće fotonaponske elektrane pojedinačne snage 50 kW, a finansiranje su obezbedili na javnom konkursu za finansiranje opreme i izgradnje sistema za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim panelima u obrazovnim ustanovama za 2023. godinu.

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost pristiglo je 19 prijava za solarne panele od kojih će 13 biti finansirano u ovoj godini, a za ostale fakultete sredstva će biti obezbeđena u budžetskoj 2024. godini, saopštila je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodina.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je instalirao solarne panele i smanjio troškove za struju 62 odsto

Pokrajinska vlada preko resornog Sekretarijata prethodno je sa 6,4 miliona dinara finansirala izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve fakultete Univerziteta u Novom Sadu za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prvi je, pre godinu dana, instalirao sistem za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem solarnih fotonaponskih panela. Dve elektrane imaju 45 kW.

„Ovo je strateški važan posao koji je našoj ustanovi omogućio da se trošak za električnu energiju smanji za 62 odsto“, izjavio je Saša Orlović, direktor Instituta dr Saša Orlović.

Novac za izgradnju fotonaponske elektrane snage 50 kilovata na krovu postojećeg objekta dobili su:

 1. Filozofski fakultet, Novi Sad
 2. Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
 3. Pravni fakultet, Novi Sad
 4. Tehnološki fakultet, Novi Sad
 5. Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 6. Medicinski fakultet, Novi Sad
 7. Centar za sport Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Novi Sad
 8. Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad
 9. Ekonomski fakultet, Subotica
 10. Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Zrenjanin
 11. Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“, Sremska Mitrovica
 12. Pedagoški fakultet, Sombor
 13. Učiteljski fakultet, Subotica.

vojvodina univerzitet novi sad solar fakulteti igor mirovic

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, izjavio je da su pokrenuli ovaj projekat kako bi savremene i održive tehnologije uveli u javni sektor.

„Prvi ćemo u Srbiji postaviti fotonaponske sisteme na objekte svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a verujem u budućnosti i na druge  objekte javne namene“, izjavio je Mirović, i istakao da će korišćenje solarne energije doprineti smanjenju troškova za električnu energiju.

Šest obrazovnih ustanova koje će dobiti novac za solarne panele sledeće godine su Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (Novi Sad), Univerzitet Novi Sad, Prirodno-matematički fakultet (Novi Sad), Akademija umetnosti (Novi Sad), Građevinski fakultet (Subotica) i Institut BioSens (Novi Sad).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

9. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

9. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

9. novembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

9. novembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu