Životna sredina

Svetski dan šuma: deforestacija je i globalni i regionalni problem koji doprinosi klimatskim promenama

Svetski-dan-suma-deforestacija-je-i-globalni-i-regionalni-problem-klimatske-promene

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Šume utiču na prečišćavanje vazduha od prašine i drugih čestica koje dospevaju u atmosferu, količinu i raspored padavina, kao i kvalitet i količinu vode. Njihova zaštitna uloga ogleda se u sprečavanju erozija i klizišta, smanjenju temperature i zaštiti biodiverziteta. Danas je Međunarodni dan šuma, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 2012. sa ciljem da ukaže na značaj šuma za opstanak čovečanstva.

Ove godine glavna tema Međunarodnog dana šuma je „Šume i obrazovanje“ (Forests and Education).

Prema podacima Ujedinjenih nacija, šume pokrivaju jednu trećinu Zemljine kopnene mase, obavljajući životne vitalne funkcije širom sveta. Oko 1,6 milijardi ljudi – uključujući više od 2.000 autohtonih kultura – u šumama nalazi sredstva za život, lekove, gorivo, hranu i sklonište. Šume su biološki najraznovrsniji i jedan od najsloženijih ekosistema na kopnu, u kojima živi više od 80% kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata.

Ipak, uprkos svim tim neprocenjivim ekološkim, ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim prednostima, globalna deforestacija se nastavlja po alarmantnoj stopi – prema podacima UN-a 13 miliona hektara šume se uništava godišnje. Krčenje šuma proizvodi 12%-20% globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte koje doprinose klimatskim promenama.

Deforestacija proizvodi 12%-20% globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte koje doprinose klimatskim promenama

U regionu Zapadnog Balkana, šume pokrivaju značajne procente teritorija zemalja – od 29% u Srbiji do čak 60% u Crnoj Gori. Podaci Studije o klimatskim promenama na zapadnom Balkanu Saveta za regionalnu saradnju pokazuju da u Albaniji šume pokrivaju 36% teritorije, Bosni i Hercegovini 53%, Kosovu* 47%, a u Severnoj Makedoniji 39%.

Nažalost, neke od država Zapadnog Balkana neslavni su evropski rekorderi po ilegalnoj seči šuma.

Započet projekat „Regionalna akcija za borbu protiv kriminala i korupcije u šumarstvu“

U cilju promocije dobre uprave i efikasnije borbe protiv ilegalnih aktivnosti u sektoru šumarstva, organizacije CNVP (Holandija), FEA (BiH) i Green Home (Crna Gora) započele su sprovođenje trogodišnjeg projekata „Regionalna akcija za borbu protiv kriminala i korupcije u šumarstvu“, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, saopštile su organizacije povodom Međunarodnog dana šuma.

Među ciljevima projekta su povećanje transparentnosti i umrežavanje relevantnih aktera i institucija u četiri zemlje obuhvaćene projektom (Severna Makedonija, BiH, Srbija i Crna Gora), uključujući kreiranje inovativnog informacionog sistema, poboljšanje mehanizama monitoringa i usvajanje nacionalnih akcionih planova.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

21. mart 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

21. mart 2019. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

21. mart 2019. - Sud je naložio zatvaranje jedne vetroelektrane na jugu Francuske zbog stradanja zaštićenih ptica i zato što smeta lokalnom stanovništvu

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

21. mart 2019. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa