OIE

Subvencionisane cene struje iz solarnih elektrana u Sloveniji premašile 100 evra po megavat-satu

Subvencionisane cene struje solarnih elektrana Sloveniji 100 evra megavat satu

Foto: Richard Allaway / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka Agencija za energiju je odobrila subvencije za 36 fotonaponskih projekata prijavljenih na njen poslednji javni poziv. Najviša ponuđena cena među solarnim elektranama koje će biti u mehanizmu podrške iznosi 107,34 evra po megavat-satu.

U Sloveniji je završena je jedanaesta runda odabira projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i u visokoefikasnim postrojenjima. Agencija za energiju je odobrila podršku za 43 projekta, od kojih je 36 za solarne elektrane kapaciteta od samo 45 kilovata do 1,3 megavata.

Vlada pokriva razliku između prihvaćene cene za projekat koji će koristiti mehanizam i referentne cene električne energije, a subvencije se isplaćuju za planiranu godišnju proizvodnju. Otkup struje je zagarantovan.

Vlada pokriva razliku između tražene i referentne cene električne energije

Prihvaćene cene operatera planiranih fotonaponskih pogona su između 70,23 i 107,34 evra po megavat-satu. Dva projekta su izašla preko stotinu evra po megavat-satu.

U prethodnoj rundi, odobrene cene iz solara su bile između 65,72 i 82,75 evra po megavat-satu, što znači da je najviša cena za godinu dana skočila 29,7 odsto, a najniža samo 6,9 procenata.

Na spisku su i hidrocentrale od 22 i 90 kilovata, a za njih su prihvaćene cene od 92,41 odnosno 105,41 evra po megavat-satu. Četiri projekta su zavedena kao motori s unutrašnjim sagorevanjem (od 186,4 do 214,18 evra), a jedan je pod stavkom razno (207,76 evra po megavat-satu), što znači da je reč o kombinaciji tehnologija.

Najviša prihvaćena cena je 29,7 odsto viša nego ona godinu dana ranije

Tako je ukupno 12,23 megavata snage uključeno u mehanizam državnih subvencija, od čega projekti solarnih elektrana čine 11,87 megavata.

Prijavljen je 51 projekat. Pomenuti program je za struju iz obnovljivih izvora i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u postrojenjima visoke efikasnosti, isključujući prirodni gas, a kvalifikovane elektrane imaju snagu do deset megavata. Izuzetak su vetroelektrane, a njihov kapacitet može da ide do najviše 50 megavata.

Raspoloživa sredstva iz poslednjeg poziva iznose 10 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

8. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. mart 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV