Voda

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Slika: Dinovizija

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Kanalizaciona mreža Subotice i okoline je proširena i sada je moguće obezbediti pokrivenost do 60 odsto od 140.000 stanovnika. Projekat vredan 27 miliona evra za unapređivanje vodovoda i upravljanja otpadnim vodama uključuje postrojenje za proizvodnju energije iz mulja i novu fabriku vode.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Subotice završilo je rekonstrukciju sistema i pustilo u rad fabriku vode i pogon za preradu otpadnih voda. Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila skoro 20 miliona evra u kreditima, a Evropska unija i bilateralni donatori su u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) obezbedili grantove i tehničku podršku vredne sedam miliona evra.

Subotica vodovodni otpadne vode
Slika: Dinovizija

Jezero Palić zaštićeno od neprerađenih otpadnih voda

Nova fabrika vode ima kapacitet od 80 litara u sekundi i rezervoar of 2.500 kubnih metara. U njoj je i jedinica za preradu mulja, a preduzeće je sagradilo i postrojenje za preradu otpadnih voda. Mulj se koristi za proizvodnju energije, a učinak može da pokrije 40 odsto potreba za rad.

Subotica je dodala 11 kilometara vodovodne mreže. Postavljeno je još devet kilometara kanalizacionih cevi i kolektora, što je omogućilo da se domaćinstva sa više od 12.000 stanovnika u oblasti u kojoj je 140.000 ljudi priključi na tu mrežu i da udeo poraste do 60 procenata.

Neprerađene otpadne vode su ranije ispuštane u jezero Palić, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji, i ugrožavale staništa biljaka i životinja.

Primer za druge gradove u Srbiji

EBRD je ukazao na procenu da se u Srbiji obradi tek 10 odsto otpadnih voda i da je samo 46 odsto stanovništva povezano na kanalizacioni sistem. Osim toga, infrastruktura je na mnogim mestima zastarela.

„Nadamo se da će drugi gradovi u Srbiji slediti primer Subotice i ulagati u svoju vodnu i infrastrukturu za otpadne vode. EBRD, Evropska unija i zemlje koje donacije daju bilateralno usredsređeni su na podršku tranziciji ka zelenoj privredi, a zamajac ulaganja u zelenu infrastrukturu nikad nije bio jači“, izjavila je Zsuzsanna Hargitai, direktorka banke za Zapadni Balkan i Srbiju.

Komentara: (1)
Mara / 26.12.2020.

Odlicne vesti,ali ja cu idalje da koristim moj omiljeni nobel aparat za precescavanje vode,koji godinama koristim i sto sa tom vodom perem povrce i voce.Tako da ce on dodatno preciscavati vodu koja dolazi iz vodovodnih cevi,koje su stare i ko zna na sta lice.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

18. decembar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

18. decembar 2020. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

18. decembar 2020. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

18. decembar 2020. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika