Voda

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Slika: Dinovizija

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Kanalizaciona mreža Subotice i okoline je proširena i sada je moguće obezbediti pokrivenost do 60 odsto od 140.000 stanovnika. Projekat vredan 27 miliona evra za unapređivanje vodovoda i upravljanja otpadnim vodama uključuje postrojenje za proizvodnju energije iz mulja i novu fabriku vode.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Subotice završilo je rekonstrukciju sistema i pustilo u rad fabriku vode i pogon za preradu otpadnih voda. Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila skoro 20 miliona evra u kreditima, a Evropska unija i bilateralni donatori su u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) obezbedili grantove i tehničku podršku vredne sedam miliona evra.

Subotica vodovodni otpadne vode
Slika: Dinovizija

Jezero Palić zaštićeno od neprerađenih otpadnih voda

Nova fabrika vode ima kapacitet od 80 litara u sekundi i rezervoar of 2.500 kubnih metara. U njoj je i jedinica za preradu mulja, a preduzeće je sagradilo i postrojenje za preradu otpadnih voda. Mulj se koristi za proizvodnju energije, a učinak može da pokrije 40 odsto potreba za rad.

Subotica je dodala 11 kilometara vodovodne mreže. Postavljeno je još devet kilometara kanalizacionih cevi i kolektora, što je omogućilo da se domaćinstva sa više od 12.000 stanovnika u oblasti u kojoj je 140.000 ljudi priključi na tu mrežu i da udeo poraste do 60 procenata.

Neprerađene otpadne vode su ranije ispuštane u jezero Palić, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji, i ugrožavale staništa biljaka i životinja.

Primer za druge gradove u Srbiji

EBRD je ukazao na procenu da se u Srbiji obradi tek 10 odsto otpadnih voda i da je samo 46 odsto stanovništva povezano na kanalizacioni sistem. Osim toga, infrastruktura je na mnogim mestima zastarela.

“Nadamo se da će drugi gradovi u Srbiji slediti primer Subotice i ulagati u svoju vodnu i infrastrukturu za otpadne vode. EBRD, Evropska unija i zemlje koje donacije daju bilateralno usredsređeni su na podršku tranziciji ka zelenoj privredi, a zamajac ulaganja u zelenu infrastrukturu nikad nije bio jači”, izjavila je Zsuzsanna Hargitai, direktorka banke za Zapadni Balkan i Srbiju.

Komentara: (1)

Mara / 26.12.2020.

Odlicne vesti,ali ja cu idalje da koristim moj omiljeni nobel aparat za precescavanje vode,koji godinama koristim i sto sa tom vodom perem povrce i voce.Tako da ce on dodatno preciscavati vodu koja dolazi iz vodovodnih cevi,koje su stare i ko zna na sta lice.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

18 December 2020 - Kanalizacija za Suboticu i okolinu je proširena u projektu od 27 miliona evra, uključujući novu fabriku vode i proizvodnju energije iz mulja

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

10 December 2020 - Na američke berze su uvedeni prvi fjučersi na vodu na svetu, a mogući skokovi cena bi se lako prelili na troškove za obične ljude širom planete

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne