Voda

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Slika: Dinovizija

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Kanalizaciona mreža Subotice i okoline je proširena i sada je moguće obezbediti pokrivenost do 60 odsto od 140.000 stanovnika. Projekat vredan 27 miliona evra za unapređivanje vodovoda i upravljanja otpadnim vodama uključuje postrojenje za proizvodnju energije iz mulja i novu fabriku vode.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Subotice završilo je rekonstrukciju sistema i pustilo u rad fabriku vode i pogon za preradu otpadnih voda. Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila skoro 20 miliona evra u kreditima, a Evropska unija i bilateralni donatori su u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) obezbedili grantove i tehničku podršku vredne sedam miliona evra.

Subotica vodovodni otpadne vode
Slika: Dinovizija

Jezero Palić zaštićeno od neprerađenih otpadnih voda

Nova fabrika vode ima kapacitet od 80 litara u sekundi i rezervoar of 2.500 kubnih metara. U njoj je i jedinica za preradu mulja, a preduzeće je sagradilo i postrojenje za preradu otpadnih voda. Mulj se koristi za proizvodnju energije, a učinak može da pokrije 40 odsto potreba za rad.

Subotica je dodala 11 kilometara vodovodne mreže. Postavljeno je još devet kilometara kanalizacionih cevi i kolektora, što je omogućilo da se domaćinstva sa više od 12.000 stanovnika u oblasti u kojoj je 140.000 ljudi priključi na tu mrežu i da udeo poraste do 60 procenata.

Neprerađene otpadne vode su ranije ispuštane u jezero Palić, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji, i ugrožavale staništa biljaka i životinja.

Primer za druge gradove u Srbiji

EBRD je ukazao na procenu da se u Srbiji obradi tek 10 odsto otpadnih voda i da je samo 46 odsto stanovništva povezano na kanalizacioni sistem. Osim toga, infrastruktura je na mnogim mestima zastarela.

“Nadamo se da će drugi gradovi u Srbiji slediti primer Subotice i ulagati u svoju vodnu i infrastrukturu za otpadne vode. EBRD, Evropska unija i zemlje koje donacije daju bilateralno usredsređeni su na podršku tranziciji ka zelenoj privredi, a zamajac ulaganja u zelenu infrastrukturu nikad nije bio jači”, izjavila je Zsuzsanna Hargitai, direktorka banke za Zapadni Balkan i Srbiju.

Komentara: (1)

Mara / 26.12.2020.

Odlicne vesti,ali ja cu idalje da koristim moj omiljeni nobel aparat za precescavanje vode,koji godinama koristim i sto sa tom vodom perem povrce i voce.Tako da ce on dodatno preciscavati vodu koja dolazi iz vodovodnih cevi,koje su stare i ko zna na sta lice.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sporne-izmene-zakona-voda-beograd

Povučene sporne izmene Zakona o vodama, protest ipak održan

26 July 2021 - Vlada Srbije povukla je sporne izmene Zakona o vodama koje bi omogućile zakup vodnog zemljišta i postavljanje splavova neposrednom pogodbom.

Protest Zakona o vodama 26 jula Narodne skupstine

Protest protiv Zakona o vodama 26. jula ispred Narodne skupštine

21 July 2021 - Na protestu u ponedeljak nema mesta za obeležja partija i organizacija, saopštila je šestorka koja je pozvala građane da kažu ne Zakonu o vodama

voda-sakupljanje-potpisa-referendum-zakon-srbija

Počinje sakupljanje potpisa za referendum o vodama u Srbiji

15 July 2021 - Skupština Srbije usvojila je sporne izmene Zakona o vodama, a RERI počinje sakupljanje potpisa građana za zahtev za raspisivanje referenduma.

Slovenians win battle for drinking water referendum

Slovenci na referendumu dobili bitku za pijaću vodu

13 July 2021 - Ekološka udruženja i aktivisti u Sloveniji odneli su veliku pobedu u borbi za zaštitu voda. Na “referendumu za pijaću vodu” protiv izmena zakona o vodama glasalo je 86,6 odsto građana.