Životna sredina

U Srbiji u zaštitu životne sredine od 2001. uloženo 598 miliona evra, EU donirala 402 miliona

Kampanja-Pogledaj-oko-sebe

Slika: Delegacija EU u Srbiji

Objavljeno

15.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Od 2001. godine u zaštitu životne sredine u Srbiji je uloženo 598 miliona evra, od kojih je 402 miliona donacija Evropske unije, dok je Republika Srbija uložila 196 miliona. Novac EU je iskorišćen za izgradnju pogona za preradu otpadnih voda, smanjenje zagađenja iz termoelektrana Elektroprivrede Srbije, izgradnju regionalnih deponija.

Kako bi motivisala građane da zajedno sa nadležnim institucijama unaprede stanje životne sredine, ali i predstavila šta je urađeno u prethodnih 19 godina Delegacija EU u Republici Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, pokrenuli su kampanju „Pogledaj oko sebe – Pokreni se“, koja je trajala od sredine juna do sredine jula.

Neki od najvažnijih projekata, koje je finansirala EU, su:

  • Automatsko merenje kvaliteta vazduha uz 28 novih mernih stanica širom Srbije
  • Razvijen sistem za zaštitu prirode NATURA 2000
  • Izgrađeni pogoni za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Leskovcu, Kuli, Vrbasu
  • Obnovljeni sistemi vodosnadbevanja u Požarevcu, Inđiji i Petrovcu na Mlavi
  • Izgrađen sistem vodosnadbevanja u Velikom Gradištu
  • Izgrađen sistem za odlaganje pepela u Termoelektrani „Nikola Tesla“ (TENT) B
  • Ugrađeni filtracioni sistemi u Termoelektranama „Nikola Tesla“ A i B
  • Oprema za merenje emisije štetnih supstanci instalirana u TENT-u A i B i Termoelektrani „Kolubara A“
  • Izgradnja regionalnih deponija Pirot, Užice i Sremska Mitrovica-Šabac i Subotica
  • Razvijen sistem za upravljanje zdravstvenim otpadom.

Do 2030. godine EU planira da podrži projekte za zaštitu životne sredine u dvadesetak gradova i opština Srbije – od Loznice, preko Kragujevca i Užica do Brusa.

Sistemi za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađeni u Loznici, Pančevu, Kraljevu, Brusu, Blacu, Kragujevcu, Sokobanji i Užicu. Za Zlatiborski okrug planirana je izgradnja Regionalnog sistema za upravljanje otpadnim vodama (koji će obuhvatiti i opštine Arilje, Požegu, Kosjerić i Ivanjicu). Sokobanja će dobiti i novi sistem za vodosnabdevanje, a u Kragujevcu je planirana izgradnja Regionalnog sistema za upravljanje otpadom, kome će pripasti i opštine Aranđelovac, Knić i Rekovac. Planirana je investicija i u treću fazu čišćenja Velikog bačkog kanala.

„Zeleni dani“ u Užicu, Šapcu i Subotici

U Šapcu su ambasador Fabrizi i gradonačelnik Zelenović obišli pogon za preradu otpadnih voda (Slika: Delegacija EU)

Kampanja je, kako se navodi na portalu Delegacije EU u Srbiji, započeta akcijom čišćenja Savskog keja u Beogradu, u kojoj je učestvovalo oko 200 građana, a u Užicu, Šapcu i Subotici održani su „Zeleni dani“.

U Užicu su šef Delegacije EU ambasador Sem Fabrizi, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Dragan Jeremić sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem obišli deponiju „Duboko“, prvu regionalnu sanitarnu deponiju u zemlji.

„Izuzetno mi je drago što je kampanja ‘Pogledaj oko sebe’ pokrenuta izvan Beograda. Sa posebnim razlogom smo izabrali Užice. Jedan od glavnih je taj što je ovde 2011. počela da radi prva regionalna deponija čvrstog otpada, ali i zato što je ovaj grad uložio mnogo u rešavanje problema životne sredine“, rekao je Fabrizi i podsetio da deponija „Duboko“ pokriva devet opština, kao i da na godišnjem nivou primi 80.000 tona otpada.

Kampanja je nastavljena u Šapcu gde su ambasador Fabrizi  i gradonačelnik Nebojša Zelenović obišli Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, projekat vredan 18,4 miliona evra, od čega je skoro 10 miliona evra donacija EU. Od kraja 2017. godine, kada je pušteno u pogon, u postrojenje svakoga dana pristigne 17.000 kubnih metara otpadnih i industrijskih otpadnih voda.

Gradonačelnik Zelenović je izjavio da Šabac ima projekte vredne više od 30 miliona evra koje je finansirala EU.

„Grad ima rešen problem uklanjanja otpada, deponovanja otpada, prečišćavanja otpadnih voda i sada ima i punu zaštitu od poplava. Sada je najvažnija stvar da naučimo da upravljamo na najbolji mogući način onim što smo dobili“, rekao je on.

Tokom „Zelenog dana“ u Subotici ambasador Fabrizi , pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović i predstavnica Ministarstva za evropske integracije Aleksandra Radinović su obišli Regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će koristiti Subotica i šest okolnih opština (Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac).

Izgradnja postrojenja koje je u fazi testiranja, koštala je 24 miliona evra, od čega je 20,3 miliona evra donacija EU, a preostala sredstva obezbeđena su iz republičkog i lokalnog budžeta.

„Ovo je jedan od regionalnih centara koji su planirani na teritoriji Republike Srbije. Biće ih 23 ili 24 po novoj strategiji. Njihova izgradnja i opremanje su u različitim fazama“, rekla je Abramović.

Pomoć za poslednji par orlova krstaša i mural od recikliranog otpada

EU
Mural na zgradi Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Beogradu (Slika: Delegacija EU)

U Subotici je ambasador Fabrizi, takođe, obišao i područje na kome se sprovodi EU projekat „PannonEagle – Zaštita orla krstaša u Panonskoj niziji“, u blizini Srpskog Krstura. U okviru tog projekta, koji je počeo 2016. godine, sprovodi se zaštita poslednjeg gnezdećeg para orlova krstaša u Srbiji – Bora i Eržika.

U sklopu kampanje Beograd je dobio i novi mural, od recikliranog materijala prikupljenog tokom ove akcije. Mural sa likom beloglavog supa, zaštićene vrste ptica u Srbiji i svetu, delo je umetnika Ivana Kocića i ubuduće će krasiti zgradu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Mural je proizvod velikog finala četiri uspešno savladana izazova na društvenim mrežama koje je osmislila kampanja. Tokom mesec dana, četvoro mladih ljudi – influensera pokušalo je da svojim primerom pokaže da svako može nešto da učini za životnu sredinu: da živi bar nedelju dana bez plastike, da sadi biljke i drveće i, kao glumac Slaven Došlo, sakuplja otpad na koji nailazi (instagram profili: @uvrnuti_sotovi_, @lutajuci_putnik, @slavendoslo).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

15. jul 2019. - Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu na konferenciji BEF 2023.

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

15. jul 2019. - Obaveza instaliranja baterija će povećati ulaganje u nove elektrane 20-30 odsto, rekla je ona na Beogradskom energetskom forumu 2023.

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

15. jul 2019. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

15. jul 2019. - Postrojenjem upravljaju francuska Veolia i japanski Itochu, koji su sa Gradom Beogradom sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu