Otpad

Odobreno 28 miliona evra iz IPA fonda za preradu otpadnih voda i separaciju otpada

Slika: Ministarstvo za evropske integracije

Objavljeno

17.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA fond) za 2017. godinu 28 miliona evra biće investirano u sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu, Blacu i Kraljevu, kao i u projekte za separaciju otpada u 19 opština.

Reč je o delu paketa vrednog 97 miliona evra o kojem su sporazum danas u Briselu potpisali ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johannes Hahn. Sredstva će, kako je saopštilo ministarstvo, biti iskorišćena i za gasovod između Srbije i Bugarske (49 miliona evra), kao i za učešće Srbije u EU programima (COSME, Horizon 2020, Erasmus+).

Kako se navodi u dokumentu IPA II 2014-2020. Srbija – Pomoć EU za sektor životne sredine, ukupna investicija u modernizaciju kanalizacione mreže i izgradnju sistema za preradu otpadnih voda u Brusu i Blacu je 11,6 miliona evra. Iz IPA fonda bi trebalo da bude obezbeđeno 7,66 miliona evra.

Projekt predviđa modernizaciju i proširenje postojeće mreže za prihvat otpadnih voda i izgradnju postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda za Brus, u kojem trenutno ovakvo postrojenje ne radi, i Blace, u kojem ne postoji.

Cilj projekta je da se poboljša kvalitet vode reka Blatašnica i Rasina i jezera Ćelije, koje se koristi za snabdevanje pijaćom vodom 120.000 žitelja Kruševca, Varvarina, Trstenika, Aleksandrovca and Ćićevca.

Sličan projekat za Kraljevo podrazumeva spajanje postojećih kanalizacionih mreža u jedan sistem, modernizaciju mreže i gradnju novog postrojenja za preradu otpadnih voda.

Cilj je da se smanji zagađenje lokalnih reka, i smanji ispuštanje otpadnih voda u Ibar, Zapadnu Moravu i druge reke u slivu.

Primarna separacija otpada u 19 opština

Projekti za separaciju otpada podrazumevaju nabavku opreme za primarnu separaciju otpada.

Ova investicija odnosi se na četiri regionalna centra za upravljanje otpadom (Duboko, Pirot, Srem – Mačva i Pančevo) i jačanje njihovih kapaciteta za primarnu selekciju otpada, koja sada ne postoji.

Oprema će omogućiti lokalnim operaterima da organizuju prikupljanje i transport određenih vrsta otpada od domaćinstava do reciklažnih dvorišta.

Očekuje se da će rezultat toga biti povećanje otpada za reciklažu i smanjenje otpada koji završava na deponijama u opštinama koje su uključene, što je jedan od prioriteta izmenjene Strategije za upravljanje otpadom, navodi se u dokumentu IPA II 2014-2020. Srbija – Pomoć EU za sektor životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. decembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

17. decembar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

17. decembar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. decembar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja