OIE

Subotica će postaviti fotonaponske sisteme na devet javnih zgrada

Subotica postaviti fotonaponske sisteme devet javnih zgrada

Slika: Julian Nyča / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

17.03.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Subotica i Satnica Đakovačka u Hrvatskoj zajedno unapređuju energetsku efikasnost novom javnom rasvetom, sanacijom objekata javne namene i izgradnjom krovnih solarnih postrojenja za proizvodnju struje.

Zahvaljujući projektu Energy Efficient Public Power u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije, na školama i drugim ustanovama u Subotici biće instalirani solarni paneli ukupne snage 450 kilovata.

Grad je uspostavio partnerstvo s malom Opštinom Satnica Đakovačka, koja se nalazi kod Đakova u Slavoniji. Dvogodišnji projekat se završava polovinom decembra ove godine.

Ukupan budžet za energetsku efikasnost javnih zgrada je 1,42 miliona evra, od čega je 727.000 namenjeno Subotici.

Grad će potrošiti preko 150.000 evra za energetsku sanaciju dve škole. Na jednoj od njih i krovovima još osam ustanova biće izgrađeni fotonaponski sistemi dovoljni za zadovoljavanje svih potreba za električnom energijom, izjavila je menadžerka projekta Božidarka Golubović.

Ona je navela da je ovo najveći projekat za krovne solarne panele do sada među lokalnim samoupravama u Srbiji. Javna nabavka je raspisana, a rok za završetak fotonaponskih postrojenja je u novembru, kaže Golubović. Među objektima su Nova opština, Otvoreni univerzitet i bazen Prozivka.

U projekat ulazi i uvođenje energetski efikasne javne rasvete. Satnica Đakovačka će takođe instalirati solarne sisteme na nekoliko objekata javne namene i postaviti solarna drva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

17. mart 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

17. mart 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

17. mart 2021. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

17. mart 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela