OIE

Subotica će postaviti fotonaponske sisteme na devet javnih zgrada

Subotica postaviti fotonaponske sisteme devet javnih zgrada

Slika: Julian Nyča / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

17.03.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Subotica i Satnica Đakovačka u Hrvatskoj zajedno unapređuju energetsku efikasnost novom javnom rasvetom, sanacijom objekata javne namene i izgradnjom krovnih solarnih postrojenja za proizvodnju struje.

Zahvaljujući projektu Energy Efficient Public Power u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije, na školama i drugim ustanovama u Subotici biće instalirani solarni paneli ukupne snage 450 kilovata.

Grad je uspostavio partnerstvo s malom Opštinom Satnica Đakovačka, koja se nalazi kod Đakova u Slavoniji. Dvogodišnji projekat se završava polovinom decembra ove godine.

Ukupan budžet za energetsku efikasnost javnih zgrada je 1,42 miliona evra, od čega je 727.000 namenjeno Subotici.

Grad će potrošiti preko 150.000 evra za energetsku sanaciju dve škole. Na jednoj od njih i krovovima još osam ustanova biće izgrađeni fotonaponski sistemi dovoljni za zadovoljavanje svih potreba za električnom energijom, izjavila je menadžerka projekta Božidarka Golubović.

Ona je navela da je ovo najveći projekat za krovne solarne panele do sada među lokalnim samoupravama u Srbiji. Javna nabavka je raspisana, a rok za završetak fotonaponskih postrojenja je u novembru, kaže Golubović. Među objektima su Nova opština, Otvoreni univerzitet i bazen Prozivka.

U projekat ulazi i uvođenje energetski efikasne javne rasvete. Satnica Đakovačka će takođe instalirati solarne sisteme na nekoliko objekata javne namene i postaviti solarna drva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ovako domacinstvima odobravane subvencije za energetsku efikasnost

Ovako će domaćinstvima biti odobravane subvencije za energetsku efikasnost

12 April 2021 - Opštine i gradovi i firme će se prijavljivati za učešće u programu za subvencije za energetsku efikasnost i zamenu peći u domaćinstvima

budzetski fond energetska efikasnost srbija lokalne samouprave

Dvadeset dve lokalne samouprave u Srbiji dobile 310 miliona dinara za energetsku efikasnost

19 March 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike izabralo je gradove i opštine koji će dobiti novac iz Budžetskog fonda.

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuca i 91 odsto zgrada do 2050

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuća i 91 odsto zgrada do 2050.

18 March 2021 - Vlada je usvojila dugoročnu strategiju energetske obnove zgrada koja predviđa smanjenje emisije CO2 za 75% do 2050. godine.

Subotica postaviti fotonaponske sisteme devet javnih zgrada

Subotica će postaviti fotonaponske sisteme na devet javnih zgrada

17 March 2021 - Subotica i Satnica Đakovačka u okviru Interreg IPA programa unapređuju energetsku efikasnost i instaliraće krovna fotonaponska postrojenja