Mobilnost

Studenti ETF-a pobedili na međunarodnom takmičenju sa inovativnim pogonom za e-bicikl

Studenti-ETF-pobedili-takmicenje-elektricni-bicikl

Foto: H-Bridges

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Studenti beogradskog ETF-a okupljeni u tim H-Bridges pobedili su na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i tehnički efikasnih rešenja International Future Energy Challenge (IFEC) 2019. Ovogodišnje takmičenje je za temu imalo pogon za električni bicikl.

Finale takmičenja IFEC 2019. održalo se od 29. do 31. jula u Medisonu, glavnom gradu američke savezne države Viskonsin. Studenti ETF-a su se takmičili sa kolegama sa sledećih devet univerziteta:

  1. Delhi Technological University
  2. DHBW – Stuttgart
  3. Drexel University
  4. Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover
  5. Khalifa University of Science and Technology
  6. National Ilan University
  7. Tsinghua University
  8. Utah State University
  9. Virginia Tech

O kakvom uspehu se radi govori činjenica da su studenti Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu pobedili u konkurenciji sa timovima univerziteta poput američkog Virginia Tech, koji upravlja istraživačkim portfoliom vrednim preko 500 miliona dolara.

Foto: H-Bridges

Takmičenje je ove godine organizovao Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveća svetska profesionalna organizacija u oblasti elektrotehnike, uz podršku svetskih energetskih asocijacija kao sto su IEEE Power Electronics Society, IEEE Industry Application Society i IEEE Power & Energy Society.

„Ovo je neverovatan uspeh za naš tim i ETF. Godinu dana ogromnog rada i odricanja u laboratoriji za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima se na kraju isplatilo. Velika je čast za ETF dobiti ovako priznanje od IEEE organizacije, posebno imajući u vidu konkurenciju. Prof. Slobodan Vukosavić i ja kao mentori ovog tima smo izuzetno ponosni na fantastične ljude i sve što su morali da urade da bi došli do vrha“, rekao je Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone ETF-a, u izjavi za Balkan Green Energy News.

Foto: H-Bridges

Mentorstvo profesora Vukosavića bilo je ključno u implementaciji napredne tehnike digitalne regulacije struje (momenta) korišćenjem efikasnih algoritama i moćnog procesora, kaže Miodrag Joksimović iz H-Bridges softver tima.

Filip Cvejić, H-Bridges tim lider, dodaje da su studenti ETF-a imali jednostavno i robustno hardversko rešenje, što im je dozvolilo da implementiraju sofver takav da su pri svakom testu imali prednost u nekom obliku.

Pobeda na ovogodišnjem takmičenju IFEC usledila je nakon uspeha na IFEC 2018, koje je za temu imalo razvoj uređaja za potrebe sistema za skladištenje energije, a na kom su studenti ETF-a osvojili četvrto mesto i nagradu Best Education Impact.

Komentara: (1)
Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing / 06.08.2019.

Super brzi punjaci za baterije . Posebno za LiIon, LiPoly, Li Fe i Li titanat.
Vreme punjenja od 10 do 60 minuta. Uglavnom do 30 minuta bez zagrevanja baterije. To je postignuto novom metodom punjenja.
0644928081

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora