Mobilnost

Studenti ETF-a pobedili na međunarodnom takmičenju sa inovativnim pogonom za e-bicikl

Studenti-ETF-pobedili-takmicenje-elektricni-bicikl

Foto: H-Bridges

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Studenti beogradskog ETF-a okupljeni u tim H-Bridges pobedili su na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i tehnički efikasnih rešenja International Future Energy Challenge (IFEC) 2019. Ovogodišnje takmičenje je za temu imalo pogon za električni bicikl.

Finale takmičenja IFEC 2019. održalo se od 29. do 31. jula u Medisonu, glavnom gradu američke savezne države Viskonsin. Studenti ETF-a su se takmičili sa kolegama sa sledećih devet univerziteta:

  1. Delhi Technological University
  2. DHBW – Stuttgart
  3. Drexel University
  4. Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover
  5. Khalifa University of Science and Technology
  6. National Ilan University
  7. Tsinghua University
  8. Utah State University
  9. Virginia Tech

O kakvom uspehu se radi govori činjenica da su studenti Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu pobedili u konkurenciji sa timovima univerziteta poput američkog Virginia Tech, koji upravlja istraživačkim portfoliom vrednim preko 500 miliona dolara.

Foto: H-Bridges

Takmičenje je ove godine organizovao Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveća svetska profesionalna organizacija u oblasti elektrotehnike, uz podršku svetskih energetskih asocijacija kao sto su IEEE Power Electronics Society, IEEE Industry Application Society i IEEE Power & Energy Society.

„Ovo je neverovatan uspeh za naš tim i ETF. Godinu dana ogromnog rada i odricanja u laboratoriji za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima se na kraju isplatilo. Velika je čast za ETF dobiti ovako priznanje od IEEE organizacije, posebno imajući u vidu konkurenciju. Prof. Slobodan Vukosavić i ja kao mentori ovog tima smo izuzetno ponosni na fantastične ljude i sve što su morali da urade da bi došli do vrha“, rekao je Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone ETF-a, u izjavi za Balkan Green Energy News.

Foto: H-Bridges

Mentorstvo profesora Vukosavića bilo je ključno u implementaciji napredne tehnike digitalne regulacije struje (momenta) korišćenjem efikasnih algoritama i moćnog procesora, kaže Miodrag Joksimović iz H-Bridges softver tima.

Filip Cvejić, H-Bridges tim lider, dodaje da su studenti ETF-a imali jednostavno i robustno hardversko rešenje, što im je dozvolilo da implementiraju sofver takav da su pri svakom testu imali prednost u nekom obliku.

Pobeda na ovogodišnjem takmičenju IFEC usledila je nakon uspeha na IFEC 2018, koje je za temu imalo razvoj uređaja za potrebe sistema za skladištenje energije, a na kom su studenti ETF-a osvojili četvrto mesto i nagradu Best Education Impact.

Komentara: (1)
Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing / 06.08.2019.

Super brzi punjaci za baterije . Posebno za LiIon, LiPoly, Li Fe i Li titanat.
Vreme punjenja od 10 do 60 minuta. Uglavnom do 30 minuta bez zagrevanja baterije. To je postignuto novom metodom punjenja.
0644928081

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

5. avgust 2019. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

5. avgust 2019. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

Đedović: u toku je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, prijavite svoje projekte

Đedović: U toku javni poziv za sredstva za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada

5. avgust 2019. - Ministarka Đedović je pozvala opštine i gradove da se prijave za sredstva za mere energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

5. avgust 2019. - Kako bi energetski sistemi u regionu Zapadnog Balkana postigli ugljeničnu neutralnost ključni preduslovi su infrastruktura, dostupnost tehnologije i finansiranja.