Mobilnost

Studenti ETF-a pobedili na međunarodnom takmičenju sa inovativnim pogonom za e-bicikl

Studenti-ETF-pobedili-takmicenje-elektricni-bicikl

Foto: H-Bridges

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Studenti beogradskog ETF-a okupljeni u tim H-Bridges pobedili su na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i tehnički efikasnih rešenja International Future Energy Challenge (IFEC) 2019. Ovogodišnje takmičenje je za temu imalo pogon za električni bicikl.

Finale takmičenja IFEC 2019. održalo se od 29. do 31. jula u Medisonu, glavnom gradu američke savezne države Viskonsin. Studenti ETF-a su se takmičili sa kolegama sa sledećih devet univerziteta:

  1. Delhi Technological University
  2. DHBW – Stuttgart
  3. Drexel University
  4. Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover
  5. Khalifa University of Science and Technology
  6. National Ilan University
  7. Tsinghua University
  8. Utah State University
  9. Virginia Tech

O kakvom uspehu se radi govori činjenica da su studenti Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu pobedili u konkurenciji sa timovima univerziteta poput američkog Virginia Tech, koji upravlja istraživačkim portfoliom vrednim preko 500 miliona dolara.

Foto: H-Bridges

Takmičenje je ove godine organizovao Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveća svetska profesionalna organizacija u oblasti elektrotehnike, uz podršku svetskih energetskih asocijacija kao sto su IEEE Power Electronics Society, IEEE Industry Application Society i IEEE Power & Energy Society.

„Ovo je neverovatan uspeh za naš tim i ETF. Godinu dana ogromnog rada i odricanja u laboratoriji za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima se na kraju isplatilo. Velika je čast za ETF dobiti ovako priznanje od IEEE organizacije, posebno imajući u vidu konkurenciju. Prof. Slobodan Vukosavić i ja kao mentori ovog tima smo izuzetno ponosni na fantastične ljude i sve što su morali da urade da bi došli do vrha“, rekao je Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone ETF-a, u izjavi za Balkan Green Energy News.

Foto: H-Bridges

Mentorstvo profesora Vukosavića bilo je ključno u implementaciji napredne tehnike digitalne regulacije struje (momenta) korišćenjem efikasnih algoritama i moćnog procesora, kaže Miodrag Joksimović iz H-Bridges softver tima.

Filip Cvejić, H-Bridges tim lider, dodaje da su studenti ETF-a imali jednostavno i robustno hardversko rešenje, što im je dozvolilo da implementiraju sofver takav da su pri svakom testu imali prednost u nekom obliku.

Pobeda na ovogodišnjem takmičenju IFEC usledila je nakon uspeha na IFEC 2018, koje je za temu imalo razvoj uređaja za potrebe sistema za skladištenje energije, a na kom su studenti ETF-a osvojili četvrto mesto i nagradu Best Education Impact.

Komentara: (1)

Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing / 06.08.2019.

Super brzi punjaci za baterije . Posebno za LiIon, LiPoly, Li Fe i Li titanat.
Vreme punjenja od 10 do 60 minuta. Uglavnom do 30 minuta bez zagrevanja baterije. To je postignuto novom metodom punjenja.
0644928081

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Mali Zvornik je objavio da će od oktobra centar gradića grejati dva kotla na drvnu sečku od po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5 megavata.

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.