Intervju

Struja iz obnovljivih izvora menja pravila tržišta Energetske zajednice

Photo: BGEN

Objavljeno

01.04.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Skraćeni intervju sa Janezom Kopačom, direktorom Energetske zajednice. Ovde možete pročitati ceo intervju na engleskom jeziku.

Sve više električne energije, iz obnovljivih izvora, koja ulazi u mrežu iz nivoa distribucije, dovodi do potrebe za preuređivanjem sistema upravljanja i regulative, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, u intervjuu za Balkan Green Energy News, mesečni bilten na engleskom jeziku koji pokriva vesti o energiji iz obnovljivih izvora i energetskoj efikasnosti.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija sa sedištem u Beču. Njen osnovni cilj je da proširi energetsko tržište Evropske unije na Jugoistočnu Evropu i šire, s osnovom u pravno obavezujućem okviru. Njene zemlje članice, ili ugovorne strane, jesu Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Srbija i Ukrajina. Jermenija, Norveška i Turska su posmatrači, kao i Gruzija, kandidat za punopravno članstvo u organizaciji.

Pojava “prozumenata” (prosumers), korisnika koji i proizvode struju, menja obrazac po kojem električna energija ide iz velikih elektrana kroz visokonaponsku prenosnu mrežu do niskonaponske distribucije, dodao je Kopač.  Distributivne mreže postaju aktivnije, jer nekoliko sati dnevno ubacuju struju, rekao je.

“Vlade u regionu veštački održavaju cene energenata niskim za krajnje korisnike, u nameri da održe socijalni mir. Ipak, one ne subvencionišu one kojima je potrebna pomoć, nego imućne potrošače, a oni mogu da priušte da plate realne, tržišne cene struje”, rekao je šef Energetske zajednice. Samo tržišno bazirane cene električne energije šalju adekvatan signal za investiranje, dok ranjive potrošače treba podržati socijalnim mehanizmima, izjavio je Kopač.

Pred implementacijom akcionih planova zemalja članica za energetsku efikasnost i pred dostizanjem cilja uštede energije od barem devet odsto do 2020. godine stoje prepreke, zbog nerazvijenosti zakonodavnih okvira (posebno onih koji uređuju energetsku efikasnost zgrada), slabosti kapaciteta institucija i nedostatka finansija, rekao je Kopač za Balkan Green Energy News.

Na pitanje kako investitori u obnovljive izvore mogu da prevaziđu barijere s kojima se suočavaju u postupku priključenja na strujnu mrežu, Kopač je odgovorio da, generalno, operateri prenosnih i distributivnih sistema u Energetskoj zajednici nemaju iskustva u integraciji i upravljanju sistemom sa strujom koja se generiše povremeno, te da se ponekad “pretvaraju da je problem u manjku kapaciteta mreže”.

Srbija je dobar primer zemlje koja je usvojila zakone i propise o energiji iz obnovljivih izvora, ali do investicija tek treba da dođe, izjavio je Kopač. S druge strane, kapaciteti za energiju iz obnovljivih izvora su u Albaniji povećani zahvaljujući većem broju nezavisnih proizvođača i njihovih hidroelektrana, ali je još dalek put do zaokruživanja pravnog okvira, dodao je.

“Nažalost, programi podrške za energiju iz obnovljivih izvora u Bugarskoj i Rumuniji nisu sadržali mehanizme smanjivanja na račun spuštanja troškova na ime tehnologije. Ti programi su naknadno u ogromnoj meri izmenjeni s promenom politike.  Mnogi projekti su zaustavljeni, a te zemlje su postale manje privlačne za nove investicije”, izjavio je Kopač.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.