OIE

Srbija će aukcije za vetroparkove raspisati u trećem kvartalu

srbija aukcije premije vetroparkovi treci kvartal ministarstvo

Foto: tomasz66 from Pixabay

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike planira da u trećem kvartalu objavi aukcije za dodelu premija za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije, rekli su u Ministarstvu za Balkan Green Energy News. Vlada Srbije je već odredila kvotu od 400 megavata (MW) za dodelu premija za vetroparkove.

Aukcije za dodelu premija za vetroelektrane (pravila i uslovi za aukcije) trebalo je, prema ranijama najavama, da budu raspisane krajem prošle ili početkom ove godine, ali to se nije desilo. Treba reći da su se početkom aprila u Srbiji održali parlamentarni i predsednički izbori.

U Ministarstvu kažu da postoje određene prepreke, tačnije nije usvojena uredba o preuzimanju balansne odgovornosti i kriterijumima za utvrđivanje likvidnosti unutardnevnog tržišta, ali da će one biti prevaziđene, aukcije raspisane i premije dodeljene.

Za raspisivanje aukcija trenutno nedostaje jedna uredba koja nije usaglašena sa državnim firmama i investitorima

Ministarstvo je, kako navode, uradilo sve što je bilo potrebno da se realizuju aukcije čime bi se omogućile investicije u obnovljivu energiju i sprovele mere definisane Sofijskom deklaracijom i Pariskim sporazumom, tako što je donelo prvi poseban Zakon o obnovljivim izvorima energije, usvojilo uredbe i pripremilo i softver za elektronske aukcije.

Usvojene su, podsećaju u Ministarstvu, Uredba o tržišnoj premiji i fid-in tarifi, Uredba o modelu ugovora o tržišnoj premiji i Uredba o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane, a Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) je donela Metodologiju za određivanje maksimalne otkupne cene električne energije.

Ali, da bi se sprovela aukcija trebalo bi da se usvoji i pomenuta uredba o preuzimanju balansne odgovornosti i kriterijumima za utvrđivanje likvidnosti unutardnevnog tržišta.

Pojedinci sprečavaju energetsku tranziciju

Iako je, kako kažu, za ovu urađen predlog, uredba nije usaglašena sa Elektroprivredom Srbije (EPS), Elektromrežom Srbije (EMS) i investitorima.

„Ministarstvo je svesno raznih interesa, i potreba pojedinaca da kočenjem primene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije ili razvoja novih investicija u obnovljive izvore energije sprečavaju zelenu energetsku tranziciju u Srbiji“, kažu u Ministarstvu.

Premije će biti dodeljene do kraja godine

Iako su, kako ističu, stvorili sve uslove, sprečeno je usvajanje ove uredbe i zbog toga aukcije nisu objavljene.
Bez obzira na sve prepreke, aukcije će biti objavljene u trećem kvartalu ove godine i svakako će se do kraja godine dodeliti premija, kroz istu aukciju, poručuju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Inače, početkom godine došlo je do oštrog nesporazuma između Ministarstva, na jednoj, i EPS-a, EMS-a i AERS-a, na drugoj strani. Naime, EPS, EMS i AERS su tražili da se promeni Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i zaustavi donošenje podzakonskih akata za subvencionisanje zelene energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

6. maj 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

6. maj 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

6. maj 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

6. maj 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu