OIE

Spram imena i kapacitet – kreće izgradnja vetroelektrane Lički Medvjed od 425 megavata

licki medvjed vetroelektrana enercon green trust energetska zdruga

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandska firma Green Trust i nemačka kompanija Enercon, koje grade vetropark Lički Medvjed, najavile su da će osnovati namenski fond za lokalne održive projekte i ponuditi lokalnom stanovništvu da postanu suvlasnici projekta kroz energetsku zadrugu.

Vetropark Lički Medvjed trebalo bi da ima snagu od 425 megavata (MW), a trenutno najveća vetroelektrana u Hrvatskoj je Senj, snage 156 MW. Inače, Hrvatska će uskoro objaviti aukcije za dodelu premija za vetroparkove i solarne elektrane.

Julije Domac, savetnik predsednika Hrvatske, izjavio je da Lički Medvjed nije samo trenutno najveći projekt vetroelektrana u razvoju u Hrvatskoj, nego je i prvi koji će kreirati namenski fond koji će direktno pomagati lokalne održive projekte i inicijative s iznosom od 200.000 evra godišnje.

Lokalno stanovništvo će moći da preko energetske zadruge investira u projekat i dobije deo dobiti

Zanimljiva opcija je i ponuda lokalnom stanovništvu da učestvuje u finansiranju projekta kroz energetsku zadrugu, koja će ciljano biti osnovana, i da tako dobiju deo dobiti vetroelektrane, napisao je Domac na mreži Facebook, i dodao da zelena budućnost ne sme biti samo klimatski održiva nego mora biti i pravedna i uključiva.

On je istakao da da će u toku gradnje biti angažovano 500 ljudi, a kada se završe radovi trajno će zapošljavati 100 visokoobrazovanih radnika.

Očekivana godišnja proizvodnja je jedan teravat-sat

Domac je učestvovao na sastanku gde je bio predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predstavnici firme Green Trust, direktor Jeroen Boerkamps, projektni menadžer vetroelektrane Lički Medvjed Jorick Messink i menadžer za Hrvatsku Goran Trška.

Predstavnici ove firme istakli su da je planirana vrednost investicije 500 miliona evra, a očekivana godišnja proizvodnja 1 TWh. Gradnja vetroparka će, prema njihovim rečima, poboljšati infrastrukturu na području Otočca i okolnih jesta, s obzirom da će za realizaciju projekta biti potrebno izgraditi 25 kilometara puteva, kao i investirati u gradnju nove visokonaponske mreže.

Inače, Green Trust radio je na razvoju vetroparkova u Holandiji, a ima kancelarije i u Hrvatskoj i Srbiji. Enercon je jedna od najvećih kompanija u industrji vetra u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope