OIE

SolarPower Europe: 2022 – godina kada je počela solarna era

solarpower europe izvestaj solar 2022 solarna era

Foto: iStock

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Rekordno visoke cene energije i geopolitičke tenzije bile su glavni pokretači rekordne 2022. godine za solarnu energiju u Evropskoj uniji. U toku 12 meseci priključene su solarne elektrane snage 41,4 GW što je povećanje od 47 odsto u odnosu na 28,1 GW i rast od 42 odsto u 2021, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije SolarPower Europe. Ukupan kapacitet za proizvodnju struje iz solara prošle godine je povećan 25 odsto i dostigao je 208,9 GW.

Istorija će dati konačan sud, ali verovatno će Evropa pamtiti 2022. kao godinu kada je solarno doba zaista počelo, smatraju autori Izveštaja o tržištu solarne energije u EU 2022-2026. Solar, kako su istakli, daje pravi odgovora na energetsku trilema jer obezbeđuje održivost, pristupačnost i sigurnost snabdevanja.

Od 41,4 GW novih kapaciteta čak 25 GW su solarni paneli instalirani na krovovima ili krovne solarne elektrane, što je 8 GW više nego 2021. U ovom delu ima dosta potrošača koji su postali prozjumeri.

Rekordni solarni rast u EU u 2022. je 38 odsto ili 10 GW veći od onoga što je SolarPower Europe očekivalo pre godinu dana, a čak 16 odsto ili 5,5 GW iznad najoptimističnijeg scenarija iz decembra 2021.

solarpower europe izvestaj solar rast 2022

Rezultat iznad svih očekivanja podstaknut je i činjenicom da ulaganja u solarnu energiju prošle godine više nisu bila ograničena uskim grlima u lancu snabdevanja i ograničenjima vezanim za COVID-19.

Autori izveštaja ne sumnjaju da će dalji godišnji rast tržišta nadmašiti sva očekivanja, i da će ove godine biti veći od 50 GW, a da će se do 2026. duplirati u odnosu na 2022. i dostići 85 GW.

Promena koju će napraviti solar u narednim godinama biće tektonska, smatra SolarPower Europe, ali, EU za to mora da se pripremi. Planiranje je osnova, savetuju u ovoj organizaciju, i predlažu delovanje u pet ključnih oblasti.

Španija preuzela drugo mesto od Italije

Kao i prethodne godine, Nemačka je ponovo bila najveće evropsko solarno tržište sa 7,9 GW novoinstalisanih kapaciteta, a slede Španija (7,5 GW), Poljska (4,9 GW), Holandija (4 GW) i Francuska (2,7 GW).

Dok je prvih pet tržišta EU ostalo isto, Portugal i Švedska su ušle u prvih deset na račun Mađarske i Austrije, navodi se u izveštaju.

Prvi put se desilo da sve zemlje u prvih deset instaliraju pojedinačno više od 1.000 MW. Inače, 26 od 27 članica EU dodali je više solarnih elektrana nego godinu ranije.

solarpower europe izvestaj solar rast 2022. lideri eu

Nemačka je sa 68,5 GW zadržala prvu poziciju, ali desila se promena na drugoj poziciji. Španija je sada, sa 26,4 GW iza Nemačke jer je prestigla Italiju, koja je na toj poziciji bila neprikosnovena od 2011.

Projekcije govore da će do 2026. najviše solarnih panela instalirati Nemačka i Španija.

Iskoristite priliku tako što ćete postaviti ambicioznije ciljeve

U izveštaju su analizirani nacionalni energetski i klimatski planovi (NEKP) država članica, i zaključeno je da će 21 ciljeve za 2030. za solara dostići najkasnije do 2025. godine, a preostalih šest do 2027.

Revizija NEKP-ova, koja se očekuje u junu, je ključni momenat da se postave viši ciljevi, pa su pozvali vlade da iskoriste priliku.

SolarPower Europe EU i državama predlaže pet ključnih mera na koje bi sada trebalo da se obrati pažnja:

  1. Povećanje broja sertifikovanih solarnih instalatera i kvalifikovane radne snage;
  2. Održavanje regulatorne stabilnosti i sigurnosti investicija u solar i ostale obnovljive izvore energije;
  3. Omogućavanje lakše integracije solarnih postrojenja u mrežu, posebno na nivou distributivne mreže;
  4. Unapređenje prostornog planiranja i procedura za izdavanje dozvola za solar, ali u skladu sa potrebama ljudi i prirode;
  5. Obezbeđivanje održivih i pouzdanih lanaca snabdevanja;

Inače, izveštaj, takođe, sadrži i analizu tržišta u 27 članica i pregled kapaciteta za proizvodnju opreme za solar u EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

8. februar 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

8. februar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

8. februar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

8. februar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta