OIE

Solar i vetar su prošle godine obezbedili struju za skoro sva domaćinstva u Kini

Solar i vetar su prosle godine obezbedile dovoljno struje za skoro sva domacinstva u Kini

Foto: Antonios Ntoumas from Pixabay

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvodnja struje u vetroparkovima i solarnim elektrana u Kini prošle godine bila je dovoljna da osigura snabdevanje za skoro sva tamošnja domaćinstva.

Proizvodnja električne energije iz solara i vetra prošle godine je iznosila 1.190 TWh što je rast od 21 odsto u odnosu na godinu pre, saopštila je kineska Nacionalna energetska administracija (NEA).

Ta količina predstavlja 13.8 odsto ukupne potrošnje u zemlji, što je blizu potrošnje svih gradskih i seoskih domaćinstava, izjavio je Wang Dapeng, zamenik direktora Sektora za novu i obnovljivu energiju u NEA.

Na domaćinstva otpada samo samo 17 odsto domaće potrošnje struje u Kini

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koje je preneo Bloomberg, potrošnja domaćinstava u 2020. je bila 17 odsto ukupne potrošnje u zemlji, što je mnogo manje od, na primer, Japana, gde je to 29 odsto ili u SAD 39 odsto.

Sve elektrane na obnovljivu energiju prošle godine proizvele su 2.700 TWh ili 31,6 ukupne proizvodnje u zemlji, dok su ostatak obezbedile elektrane na ugalj i gas, i nuklearke.

Elektrane na obnovljivu energiju čine 47,3 odsto kapaciteta

Kina je prošle godine, kako je navela NEA, instalirala nove solarne elektrane i vetroparkove snage 125 GW, što je novi rekord, pa je ukupni kapacitet dostigao 1.213 GW. Nova fotonaponska postrojenja imala su snagu od 87.4 GW, a nove vetroelektrane kapacitet od 37.6 GW.

Kada se na solar i vetar dodaju nove hidroelektrane (15 GW), reverzibilne HE (8,8 GW) i elektrane na biomasu (3,3 GW) dolazi se do 152 GW što je prema rečima Dapenga, 76 odsto svih novih elektrana izgrađenih u zemlji prošle godine.

Na kraju 2022. sa 1.213 GW elektrane na obnovljivu energiju imale su udeo od 47,3 odsto u ukupnoj snazi svih elektrana u Kini – 2.564 GW. Kapacitet solarnih elektrana bio je 393 GW, hidroelektrana 368 GW, vetroparkova 365 GW, RHE 45 GW i postrojenja na biomasu 41 GW, navela je NEA.

Elektrane na ugalj i gas na kraju 2022. imale su kapacitet od 1.332 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Cene-struje-Srbiji-survale-na-nulu-skoka-proizvodnje-solara-Evropi

Cene struje u Srbiji se survale na nulu usled skoka proizvodnje iz solara u Evropi

20. februar 2023. - Anomalija koja se povremeno javlja na evropskom tržištu struje, da cene postanu negativne, odrazila se ovog puta i na Srbiju

djedovic Planiramo da raspisemo aukcije u junu

Đedović: Srbija raspisuje aukcije za vetar u junu

20. februar 2023. - Kako je ranije najavljeno, na prvim aukcijama trebalo bi da budu izabrani projekti vetroparkova snage 400 MW

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

20. februar 2023. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

20. februar 2023. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja