OIE

Solar i vetar su prošle godine obezbedili struju za skoro sva domaćinstva u Kini

Solar i vetar su prosle godine obezbedile dovoljno struje za skoro sva domacinstva u Kini

Foto: Antonios Ntoumas from Pixabay

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvodnja struje u vetroparkovima i solarnim elektrana u Kini prošle godine bila je dovoljna da osigura snabdevanje za skoro sva tamošnja domaćinstva.

Proizvodnja električne energije iz solara i vetra prošle godine je iznosila 1.190 TWh što je rast od 21 odsto u odnosu na godinu pre, saopštila je kineska Nacionalna energetska administracija (NEA).

Ta količina predstavlja 13.8 odsto ukupne potrošnje u zemlji, što je blizu potrošnje svih gradskih i seoskih domaćinstava, izjavio je Wang Dapeng, zamenik direktora Sektora za novu i obnovljivu energiju u NEA.

Na domaćinstva otpada samo samo 17 odsto domaće potrošnje struje u Kini

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koje je preneo Bloomberg, potrošnja domaćinstava u 2020. je bila 17 odsto ukupne potrošnje u zemlji, što je mnogo manje od, na primer, Japana, gde je to 29 odsto ili u SAD 39 odsto.

Sve elektrane na obnovljivu energiju prošle godine proizvele su 2.700 TWh ili 31,6 ukupne proizvodnje u zemlji, dok su ostatak obezbedile elektrane na ugalj i gas, i nuklearke.

Elektrane na obnovljivu energiju čine 47,3 odsto kapaciteta

Kina je prošle godine, kako je navela NEA, instalirala nove solarne elektrane i vetroparkove snage 125 GW, što je novi rekord, pa je ukupni kapacitet dostigao 1.213 GW. Nova fotonaponska postrojenja imala su snagu od 87.4 GW, a nove vetroelektrane kapacitet od 37.6 GW.

Kada se na solar i vetar dodaju nove hidroelektrane (15 GW), reverzibilne HE (8,8 GW) i elektrane na biomasu (3,3 GW) dolazi se do 152 GW što je prema rečima Dapenga, 76 odsto svih novih elektrana izgrađenih u zemlji prošle godine.

Na kraju 2022. sa 1.213 GW elektrane na obnovljivu energiju imale su udeo od 47,3 odsto u ukupnoj snazi svih elektrana u Kini – 2.564 GW. Kapacitet solarnih elektrana bio je 393 GW, hidroelektrana 368 GW, vetroparkova 365 GW, RHE 45 GW i postrojenja na biomasu 41 GW, navela je NEA.

Elektrane na ugalj i gas na kraju 2022. imale su kapacitet od 1.332 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

20. februar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

20. februar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

20. februar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. februar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.