OIE

Slovenija usvojila predlog direktive EU o obnovljivim izvorima

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije usvojila je nacrt mišljenja Republike Slovenije u vezi sa predlogom direktive Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Slovenija pozdravlja predlog i podržava obavezujući cilj EU od najmanje 27 odsto energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije do 2030. godine.

Slovenija se složila da države članice EU same određuju svoje nacionalne ciljeve o udelu energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji u odnosu na politike u toj oblasti, uzimajući u obzir okolnosti koje mogu uticati na ispunjenje tih ciljeva, kao što su neophodnost očuvanja životne sredine i biodiverziteta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva infrastrukture Slovenije, ta država se nije složila sa predlogom da se osnuje fond kojem bi članice EU plaćale kazne ako ne dostignu zacrtane ciljeve u oblasti potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Slovenija se protivi  takvom rešenju jer nisu definisani principi rada fonda, kao ni kazne koje će države snositi ako ne uspeju da postignu ciljeve.

Slovenija takođe ne želi da prihvati predlog da nacionalne podsticajne politike u oblasti obnovljivih izvora energije budu obavezne u periodu od 2021. do 2025. godine. Vlada je podržala pojednostavljenje administrativnih procedura za dobijanje dozvola za povezivanje na mrežu postrojenja koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Udeo energije iz obnovljivih izvora od 27 odsto ukupne potrošnje deo je okvirne politike Evropske unije u oblasti klime i energije do 2030. Druga dva glavna cilja predviđaju povećanje energetske efikasnosti od 27 odsto i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

10. mart 2017. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

10. mart 2017. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

10. mart 2017. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

10. mart 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru