OIE

Slovenija usvojila predlog direktive EU o obnovljivim izvorima

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije usvojila je nacrt mišljenja Republike Slovenije u vezi sa predlogom direktive Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Slovenija pozdravlja predlog i podržava obavezujući cilj EU od najmanje 27 odsto energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije do 2030. godine.

Slovenija se složila da države članice EU same određuju svoje nacionalne ciljeve o udelu energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji u odnosu na politike u toj oblasti, uzimajući u obzir okolnosti koje mogu uticati na ispunjenje tih ciljeva, kao što su neophodnost očuvanja životne sredine i biodiverziteta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva infrastrukture Slovenije, ta država se nije složila sa predlogom da se osnuje fond kojem bi članice EU plaćale kazne ako ne dostignu zacrtane ciljeve u oblasti potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Slovenija se protivi  takvom rešenju jer nisu definisani principi rada fonda, kao ni kazne koje će države snositi ako ne uspeju da postignu ciljeve.

Slovenija takođe ne želi da prihvati predlog da nacionalne podsticajne politike u oblasti obnovljivih izvora energije budu obavezne u periodu od 2021. do 2025. godine. Vlada je podržala pojednostavljenje administrativnih procedura za dobijanje dozvola za povezivanje na mrežu postrojenja koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Udeo energije iz obnovljivih izvora od 27 odsto ukupne potrošnje deo je okvirne politike Evropske unije u oblasti klime i energije do 2030. Druga dva glavna cilja predviđaju povećanje energetske efikasnosti od 27 odsto i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

10. mart 2017. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

10. mart 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

10. mart 2017. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

10. mart 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka