OIE

Slovenija usvojila predlog direktive EU o obnovljivim izvorima

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije usvojila je nacrt mišljenja Republike Slovenije u vezi sa predlogom direktive Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Slovenija pozdravlja predlog i podržava obavezujući cilj EU od najmanje 27 odsto energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije do 2030. godine.

Slovenija se složila da države članice EU same određuju svoje nacionalne ciljeve o udelu energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji u odnosu na politike u toj oblasti, uzimajući u obzir okolnosti koje mogu uticati na ispunjenje tih ciljeva, kao što su neophodnost očuvanja životne sredine i biodiverziteta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva infrastrukture Slovenije, ta država se nije složila sa predlogom da se osnuje fond kojem bi članice EU plaćale kazne ako ne dostignu zacrtane ciljeve u oblasti potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Slovenija se protivi  takvom rešenju jer nisu definisani principi rada fonda, kao ni kazne koje će države snositi ako ne uspeju da postignu ciljeve.

Slovenija takođe ne želi da prihvati predlog da nacionalne podsticajne politike u oblasti obnovljivih izvora energije budu obavezne u periodu od 2021. do 2025. godine. Vlada je podržala pojednostavljenje administrativnih procedura za dobijanje dozvola za povezivanje na mrežu postrojenja koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Udeo energije iz obnovljivih izvora od 27 odsto ukupne potrošnje deo je okvirne politike Evropske unije u oblasti klime i energije do 2030. Druga dva glavna cilja predviđaju povećanje energetske efikasnosti od 27 odsto i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. mart 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. mart 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

10. mart 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. mart 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije