x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenija usvojila predlog direktive EU o obnovljivim izvorima

10.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Slovenija usvojila predlog direktive EU o obnovljivim izvorima

Vlada Slovenije usvojila je nacrt mišljenja Republike Slovenije u vezi sa predlogom direktive Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Slovenija pozdravlja predlog i podržava obavezujući cilj EU od najmanje 27 odsto energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije do 2030. godine.

Slovenija se složila da države članice EU same određuju svoje nacionalne ciljeve o udelu energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji u odnosu na politike u toj oblasti, uzimajući u obzir okolnosti koje mogu uticati na ispunjenje tih ciljeva, kao što su neophodnost očuvanja životne sredine i biodiverziteta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva infrastrukture Slovenije, ta država se nije složila sa predlogom da se osnuje fond kojem bi članice EU plaćale kazne ako ne dostignu zacrtane ciljeve u oblasti potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Slovenija se protivi  takvom rešenju jer nisu definisani principi rada fonda, kao ni kazne koje će države snositi ako ne uspeju da postignu ciljeve.

Slovenija takođe ne želi da prihvati predlog da nacionalne podsticajne politike u oblasti obnovljivih izvora energije budu obavezne u periodu od 2021. do 2025. godine. Vlada je podržala pojednostavljenje administrativnih procedura za dobijanje dozvola za povezivanje na mrežu postrojenja koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Udeo energije iz obnovljivih izvora od 27 odsto ukupne potrošnje deo je okvirne politike Evropske unije u oblasti klime i energije do 2030. Druga dva glavna cilja predviđaju povećanje energetske efikasnosti od 27 odsto i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.