Energetska efikasnost

Slovenija izdvaja 21,6 miliona evra za energetsku efikasnost u turizmu

energetsku efikasnost u turizmu energetska efikasnost

Foto: Ardulei, Pixabay

Objavljeno

17.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo privrednog razvoja i tehnologije je objavilo javni poziv mikro, malim i srednjim preduzećima, odnosno sektoru MSP, u okviru napora da podstakne štednju resursa i energetsku efikasnost u turizmu. Vlada Slovenije je saopštila da namerava da doprinese povećanju konkurentnosti u toj oblasti merama za korišćenje obnovljivih izvora i obaranje potrošnje energije i materijala.

Program od 22,6 miliona evra je namenjen da energetsku efikasnost u turizmu podstakne kofinansiranjem. Cilja i na projekte za korišćenje obnovljivih izvora. Zvaničnici u Ljubljani su napomenuli da su za sredstva kvalifikovana sva MSP u turizmu u regionu Istočne Slovenije. S druge strane, u Zapadnoj Sloveniji, mogu konkurisati samo projekti u opštinama u graničnom području: Ajdovščina, Bohinj, Bovec, Brda, Cerkno, Divača, Gorje, Hrpelje-Kozina, Jezersko, Kanal, Kobarid, Komen, Kranjska Gora, Miren-Kostanjevica, Preddvor, Renče-Vogrsko, Sežana, Tolmin, Tržič and Vipava.

Ministarstvo je pozvalo pravna i fizička lica s privrednom aktivnošću u turizmu da se prijave. Kompanije, preduzetnici i zadruge s ograničenom odgovornošću moraju biti registrovani za upravljanje hotelima i sličnim smeštajem, odmaralištima, za izdavanje soba, planinskih brvnara i hostela za mlade ili vođenje restorana i gostionica, pokazuju uslovi konkursa.

Fond pokriva troškove za energetsku obnovu zgrada i efikasnost u korišćenju resursa, informisanje i komunikacije i usluge autsorsinga. Sredstva za energetsku efikasnost u turizmu se dodeljuju u formi takozvane de minimis državne pomoći, po pravilima Evropske unije. Kofinansirajući deo ne može da premaši 200.000 evra po projektu.

Paket je podeljen na tri dela za isplatu do 2022. godine. Prvi rok za apliciranje je 20. januar. Preostala dva perioda primanja prijava su od 1. septembra do 30. novembra sledeće odnosno 2021. godine. Suma po korisniku može biti najviše 75 odsto u Istočnoj Sloveniji, a 70 procenata u Zapadnoj Sloveniji, jedina dva regiona po kohezionoj podeli.

Prva javna prezentacija sadržaja javnog poziva i procedure za podnošenje predloga zakazana je za sutra u Ormožu i Smarju pri Jelsah. U naredna dva dana, odgovarajući skupovi za MSP u turizmu spremaju se u Krškom, Kočevju, Ljubnu and Ajdovščini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

17. decembar 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

17. decembar 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

17. decembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

17. decembar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.