OIE

Slovenačko udruženje za energiju vetra pristupilo evropskom udruženju WindEurope

Slovenacko udruzenje za energiju vetra pristupilo evropskom udruzenju WindEurope

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko udruženje za energiju vetra, GIZ Vetrne energije, koje je osnovano u decembru 2016. godine, postalo je član evropske asocijacije WindEurope.

Tim povodom, predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Slovenačke stalne misije pri EU i zainteresovanih strana u industriji okupili su se na doručku organizovanom 12. jula u Evropskom parlamentu. Oni su razgovarali o energetskom miksu i potencijalu za izgradnju vetroelektrana u Sloveniji, saopštio je WindEurope.

U saopštenju se navodi da Slovenija trenutno ima vetroelektrane na kopnu čiji instalisani kapaciteti iznose samo 3,2 MW, da je prva vetroturbina naručena u toj zemlji tek 2012. godine, i da se slovenačka vlada još nije zvanično potvrdila svoje opredeljenje za razvoj kapaciteta posle 2020. godine.

Zaključuje se pritom da Slovenija ima veliki potencijal za izgradnju vetroelektrana i da poveća udeo obnovljivih zvora energije u svom energetskom miksu.

„Ovo bi poslalo pozitivne signale industriji, privuklo investicije i doprinelo ciljevima dekarbonizacije 2030. godine. Međutim, nedostatak jasnog zakonodavnog okvira za prostorno planiranje i česte promene u zakonodavstvu o korišćenju zemljišta ne doprinosi novim investicijama. Neizvesnost u pogledu budućeg obima, povećava troškove kapitala, što je u suprotnosti sa evropskim trendom znatnog smanjenja troškova vetroelektrana na kopnu“, naveo je WindEurope.

Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič je rekao da Slovenija treba da ubrza napore u cilju povećanja učešća energije iz obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, podsetivši da sve članice EU moraju da dostave svoje nacionalne energetske planove do kraja ove godine.

On je procenio da energija vetra može igrati važnu ulogu u ostvarivanju ovih napora, ali da je potrebno preduzeti strateške i administrativne mere kako bi se uspostavio stabilan investicioni okvir za energiju vetra.

Džajls Dikson, direktor udruženja WindEurope, rekao je da cilj od 27 procenata OIE u evropskom energetskom miksu, koji je predložila Evropska komisija, nije dovoljno ambiciozan  i da Evropska unija treba da postavi cilj od najmanje 35 procenata.

Mojca Grobelnik, direktorka GIZ Vetrne energije, rekla je da ova nacionalna asocijacija smatra da može da promeniti percepciju industrije vetra i da svojim delovanjem utiče na oblikovanje nacionalne energetske politike u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo