OIE

Slovenačko udruženje za energiju vetra pristupilo evropskom udruženju WindEurope

Slovenacko udruzenje za energiju vetra pristupilo evropskom udruzenju WindEurope

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko udruženje za energiju vetra, GIZ Vetrne energije, koje je osnovano u decembru 2016. godine, postalo je član evropske asocijacije WindEurope.

Tim povodom, predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Slovenačke stalne misije pri EU i zainteresovanih strana u industriji okupili su se na doručku organizovanom 12. jula u Evropskom parlamentu. Oni su razgovarali o energetskom miksu i potencijalu za izgradnju vetroelektrana u Sloveniji, saopštio je WindEurope.

U saopštenju se navodi da Slovenija trenutno ima vetroelektrane na kopnu čiji instalisani kapaciteti iznose samo 3,2 MW, da je prva vetroturbina naručena u toj zemlji tek 2012. godine, i da se slovenačka vlada još nije zvanično potvrdila svoje opredeljenje za razvoj kapaciteta posle 2020. godine.

Zaključuje se pritom da Slovenija ima veliki potencijal za izgradnju vetroelektrana i da poveća udeo obnovljivih zvora energije u svom energetskom miksu.

„Ovo bi poslalo pozitivne signale industriji, privuklo investicije i doprinelo ciljevima dekarbonizacije 2030. godine. Međutim, nedostatak jasnog zakonodavnog okvira za prostorno planiranje i česte promene u zakonodavstvu o korišćenju zemljišta ne doprinosi novim investicijama. Neizvesnost u pogledu budućeg obima, povećava troškove kapitala, što je u suprotnosti sa evropskim trendom znatnog smanjenja troškova vetroelektrana na kopnu“, naveo je WindEurope.

Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič je rekao da Slovenija treba da ubrza napore u cilju povećanja učešća energije iz obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, podsetivši da sve članice EU moraju da dostave svoje nacionalne energetske planove do kraja ove godine.

On je procenio da energija vetra može igrati važnu ulogu u ostvarivanju ovih napora, ali da je potrebno preduzeti strateške i administrativne mere kako bi se uspostavio stabilan investicioni okvir za energiju vetra.

Džajls Dikson, direktor udruženja WindEurope, rekao je da cilj od 27 procenata OIE u evropskom energetskom miksu, koji je predložila Evropska komisija, nije dovoljno ambiciozan  i da Evropska unija treba da postavi cilj od najmanje 35 procenata.

Mojca Grobelnik, direktorka GIZ Vetrne energije, rekla je da ova nacionalna asocijacija smatra da može da promeniti percepciju industrije vetra i da svojim delovanjem utiče na oblikovanje nacionalne energetske politike u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. jul 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. jul 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. jul 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. jul 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine