OIE

Slovenačko udruženje za energiju vetra pristupilo evropskom udruženju WindEurope

Slovenacko udruzenje za energiju vetra pristupilo evropskom udruzenju WindEurope

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko udruženje za energiju vetra, GIZ Vetrne energije, koje je osnovano u decembru 2016. godine, postalo je član evropske asocijacije WindEurope.

Tim povodom, predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Slovenačke stalne misije pri EU i zainteresovanih strana u industriji okupili su se na doručku organizovanom 12. jula u Evropskom parlamentu. Oni su razgovarali o energetskom miksu i potencijalu za izgradnju vetroelektrana u Sloveniji, saopštio je WindEurope.

U saopštenju se navodi da Slovenija trenutno ima vetroelektrane na kopnu čiji instalisani kapaciteti iznose samo 3,2 MW, da je prva vetroturbina naručena u toj zemlji tek 2012. godine, i da se slovenačka vlada još nije zvanično potvrdila svoje opredeljenje za razvoj kapaciteta posle 2020. godine.

Zaključuje se pritom da Slovenija ima veliki potencijal za izgradnju vetroelektrana i da poveća udeo obnovljivih zvora energije u svom energetskom miksu.

„Ovo bi poslalo pozitivne signale industriji, privuklo investicije i doprinelo ciljevima dekarbonizacije 2030. godine. Međutim, nedostatak jasnog zakonodavnog okvira za prostorno planiranje i česte promene u zakonodavstvu o korišćenju zemljišta ne doprinosi novim investicijama. Neizvesnost u pogledu budućeg obima, povećava troškove kapitala, što je u suprotnosti sa evropskim trendom znatnog smanjenja troškova vetroelektrana na kopnu“, naveo je WindEurope.

Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič je rekao da Slovenija treba da ubrza napore u cilju povećanja učešća energije iz obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, podsetivši da sve članice EU moraju da dostave svoje nacionalne energetske planove do kraja ove godine.

On je procenio da energija vetra može igrati važnu ulogu u ostvarivanju ovih napora, ali da je potrebno preduzeti strateške i administrativne mere kako bi se uspostavio stabilan investicioni okvir za energiju vetra.

Džajls Dikson, direktor udruženja WindEurope, rekao je da cilj od 27 procenata OIE u evropskom energetskom miksu, koji je predložila Evropska komisija, nije dovoljno ambiciozan  i da Evropska unija treba da postavi cilj od najmanje 35 procenata.

Mojca Grobelnik, direktorka GIZ Vetrne energije, rekla je da ova nacionalna asocijacija smatra da može da promeniti percepciju industrije vetra i da svojim delovanjem utiče na oblikovanje nacionalne energetske politike u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski