OIE

Slovenačko udruženje za energiju vetra pristupilo evropskom udruženju WindEurope

Slovenacko udruzenje za energiju vetra pristupilo evropskom udruzenju WindEurope

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko udruženje za energiju vetra, GIZ Vetrne energije, koje je osnovano u decembru 2016. godine, postalo je član evropske asocijacije WindEurope.

Tim povodom, predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Slovenačke stalne misije pri EU i zainteresovanih strana u industriji okupili su se na doručku organizovanom 12. jula u Evropskom parlamentu. Oni su razgovarali o energetskom miksu i potencijalu za izgradnju vetroelektrana u Sloveniji, saopštio je WindEurope.

U saopštenju se navodi da Slovenija trenutno ima vetroelektrane na kopnu čiji instalisani kapaciteti iznose samo 3,2 MW, da je prva vetroturbina naručena u toj zemlji tek 2012. godine, i da se slovenačka vlada još nije zvanično potvrdila svoje opredeljenje za razvoj kapaciteta posle 2020. godine.

Zaključuje se pritom da Slovenija ima veliki potencijal za izgradnju vetroelektrana i da poveća udeo obnovljivih zvora energije u svom energetskom miksu.

“Ovo bi poslalo pozitivne signale industriji, privuklo investicije i doprinelo ciljevima dekarbonizacije 2030. godine. Međutim, nedostatak jasnog zakonodavnog okvira za prostorno planiranje i česte promene u zakonodavstvu o korišćenju zemljišta ne doprinosi novim investicijama. Neizvesnost u pogledu budućeg obima, povećava troškove kapitala, što je u suprotnosti sa evropskim trendom znatnog smanjenja troškova vetroelektrana na kopnu”, naveo je WindEurope.

Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič je rekao da Slovenija treba da ubrza napore u cilju povećanja učešća energije iz obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, podsetivši da sve članice EU moraju da dostave svoje nacionalne energetske planove do kraja ove godine.

On je procenio da energija vetra može igrati važnu ulogu u ostvarivanju ovih napora, ali da je potrebno preduzeti strateške i administrativne mere kako bi se uspostavio stabilan investicioni okvir za energiju vetra.

Džajls Dikson, direktor udruženja WindEurope, rekao je da cilj od 27 procenata OIE u evropskom energetskom miksu, koji je predložila Evropska komisija, nije dovoljno ambiciozan  i da Evropska unija treba da postavi cilj od najmanje 35 procenata.

Mojca Grobelnik, direktorka GIZ Vetrne energije, rekla je da ova nacionalna asocijacija smatra da može da promeniti percepciju industrije vetra i da svojim delovanjem utiče na oblikovanje nacionalne energetske politike u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija aukcije solar zoran zaev

Severna Makedonija raspisaće aukcije za solarne elektrane u prvom kvartalu 2021.

14 January 2021 - Plan je da se investitorima ponudi izgradnja fotonaponskih elektrana snage 60 MW uz isplatu premija.

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25,5 MW

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25 MW

13 January 2021 - Javni poziv ponudio je dodelu premija i fid-in tarifa za elektrane na obnovljive izvore ukupne snage 88 MW.

Slovenija 660 miliona evra likvidnost zelenu tranziciju

Slovenija odvaja 660 miliona evra za likvidnost, zelenu tranziciju firmi

12 January 2021 - Slovenija pomaže oporavku od pandemije sa 660 miliona evra uključujući grantove. Paket za MSP, likvidnost, zelenu tranziciju i digitalizaciju

EU manjinske udele startapima EIC-ovog fonda

EU kupuje manjinske udele u startapima preko EIC-ovog fonda

12 January 2021 - EU prvi put prvi put pomaže startapima direktnim ulaganjem u kapital preko EIC-ovog fonda, a kombinuje ga s već odobrenim grantovima