OIE

Slovenačko udruženje za energiju vetra pristupilo evropskom udruženju WindEurope

Slovenacko udruzenje za energiju vetra pristupilo evropskom udruzenju WindEurope

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko udruženje za energiju vetra, GIZ Vetrne energije, koje je osnovano u decembru 2016. godine, postalo je član evropske asocijacije WindEurope.

Tim povodom, predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Slovenačke stalne misije pri EU i zainteresovanih strana u industriji okupili su se na doručku organizovanom 12. jula u Evropskom parlamentu. Oni su razgovarali o energetskom miksu i potencijalu za izgradnju vetroelektrana u Sloveniji, saopštio je WindEurope.

U saopštenju se navodi da Slovenija trenutno ima vetroelektrane na kopnu čiji instalisani kapaciteti iznose samo 3,2 MW, da je prva vetroturbina naručena u toj zemlji tek 2012. godine, i da se slovenačka vlada još nije zvanično potvrdila svoje opredeljenje za razvoj kapaciteta posle 2020. godine.

Zaključuje se pritom da Slovenija ima veliki potencijal za izgradnju vetroelektrana i da poveća udeo obnovljivih zvora energije u svom energetskom miksu.

„Ovo bi poslalo pozitivne signale industriji, privuklo investicije i doprinelo ciljevima dekarbonizacije 2030. godine. Međutim, nedostatak jasnog zakonodavnog okvira za prostorno planiranje i česte promene u zakonodavstvu o korišćenju zemljišta ne doprinosi novim investicijama. Neizvesnost u pogledu budućeg obima, povećava troškove kapitala, što je u suprotnosti sa evropskim trendom znatnog smanjenja troškova vetroelektrana na kopnu“, naveo je WindEurope.

Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič je rekao da Slovenija treba da ubrza napore u cilju povećanja učešća energije iz obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, podsetivši da sve članice EU moraju da dostave svoje nacionalne energetske planove do kraja ove godine.

On je procenio da energija vetra može igrati važnu ulogu u ostvarivanju ovih napora, ali da je potrebno preduzeti strateške i administrativne mere kako bi se uspostavio stabilan investicioni okvir za energiju vetra.

Džajls Dikson, direktor udruženja WindEurope, rekao je da cilj od 27 procenata OIE u evropskom energetskom miksu, koji je predložila Evropska komisija, nije dovoljno ambiciozan  i da Evropska unija treba da postavi cilj od najmanje 35 procenata.

Mojca Grobelnik, direktorka GIZ Vetrne energije, rekla je da ova nacionalna asocijacija smatra da može da promeniti percepciju industrije vetra i da svojim delovanjem utiče na oblikovanje nacionalne energetske politike u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.