OIE

Slovenački GEN-I postavio svoju prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenački trgovac električnom energijom i gasom GEN-I je u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Gospoja (PZ Gospoja), u vlasništvu porodice Toljanić, postavio svoju prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju kompanije.

Solarna elektrana snage 20,52 kW, vrednosti veće od 178.000 kuna (oko 24.000 evra), postavljena je na imanju hotela Vinotel Gospoja u Vrbniku na ostrvu Krk. Elektrana na krovu hotela je izgrađena po principu „ključ u ruke“.

Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane PZ Gospoja je 25.240 kWh zelene energije, a godišnje smanjenje CO2 procjenjuje se na 10.558 kg. Povraćaj investicije očekuje se u periodu od 10 godina, sa godišnjom uštedom u vrednosti oko 14.000 kuna (oko 1.880 evra). Predviđena ušteda troška električne energije u periodu od 30 godina za sunčanu elektranu PZ Gospoja iznosi preko 418.000 kuna (oko 56.200 evra).

U saopštenju se navodi da Grupa GEN-I projektom pokazuje da se nakon 500 već postavljenih solarnih elektrana u Sloveniji, njen fokus na zelenu energiju širi i na Hrvatsku. GEN-I je vodeći kupac električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Sloveniji, sa tržišnim udelom od više od 40% i ugovorima o otkupu sa više od 1.000 elektrana, navodi se na sajtu kompanije.

„Kao prvi snabdevač energijom u regionu koji je uveo mikro solarne elektrane u svoju ponudu, redefinisali smo tržište sopstvene potrošnje električne energije“, izjavio je Robert Golob, predsednik Uprave Grupe GEN-I, i dodao da je PZ Gospoja dobar primer i za druge preduzetnike, pogotovo u turizmu, koji leti imaju velike troškove električne energije, a lokaciju objekta s dovoljno sunca.

U ovoj fazi očekuje se skoro testiranje solarne elektrane i puštanje u pogon, nakon čega će dodatne solarne elektrane biti postavljene i na druge objekte porodice Toljanić, čiji je završetak gradnje planiran za prvu polovinu 2019. godine. Ova saradnja bi trebalo da se dodatno razvije postavljanjem punjača za električna vozila koji će na biti raspolaganju gostima hotela Vinotel Gospoja, navodi se u saopštenju.

Na Krku opština Baška razvija projekat solarne elektrane snage 5 MW

Na ostrvu Krk inače opština Baška razvija projekat fotonaponske solarne elektrane Barbičin snage 5 MW, ukupne vrednosti 80 miliona kuna (oko 10,8 miliona evra), preneli su lokalni mediji.

Izgradnja elektrane se planira na zemljištu koje je samo delimično u vlasništvu opštine, dok je veći deo u rukama države.

Prema rečima načelnika opštine Baška Tonija Juranića, ako se imovinsko-pravna pitanja razreše na način na koji je najavio ministar državne imovine Goran Marić, a koji podrazumeva ustupanje građevinskih prava od strane države lokalnoj upravi, solarna elekrana Barbičin mogla bi da bude stavljena u pogon do kraja 2019. godine.

Cilj ostrva je da do 2030. godine postane energetski nezavisno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.