OIE

Slovenački GEN-I postavio svoju prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenački trgovac električnom energijom i gasom GEN-I je u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Gospoja (PZ Gospoja), u vlasništvu porodice Toljanić, postavio svoju prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju kompanije.

Solarna elektrana snage 20,52 kW, vrednosti veće od 178.000 kuna (oko 24.000 evra), postavljena je na imanju hotela Vinotel Gospoja u Vrbniku na ostrvu Krk. Elektrana na krovu hotela je izgrađena po principu „ključ u ruke“.

Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane PZ Gospoja je 25.240 kWh zelene energije, a godišnje smanjenje CO2 procjenjuje se na 10.558 kg. Povraćaj investicije očekuje se u periodu od 10 godina, sa godišnjom uštedom u vrednosti oko 14.000 kuna (oko 1.880 evra). Predviđena ušteda troška električne energije u periodu od 30 godina za sunčanu elektranu PZ Gospoja iznosi preko 418.000 kuna (oko 56.200 evra).

U saopštenju se navodi da Grupa GEN-I projektom pokazuje da se nakon 500 već postavljenih solarnih elektrana u Sloveniji, njen fokus na zelenu energiju širi i na Hrvatsku. GEN-I je vodeći kupac električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Sloveniji, sa tržišnim udelom od više od 40% i ugovorima o otkupu sa više od 1.000 elektrana, navodi se na sajtu kompanije.

„Kao prvi snabdevač energijom u regionu koji je uveo mikro solarne elektrane u svoju ponudu, redefinisali smo tržište sopstvene potrošnje električne energije“, izjavio je Robert Golob, predsednik Uprave Grupe GEN-I, i dodao da je PZ Gospoja dobar primer i za druge preduzetnike, pogotovo u turizmu, koji leti imaju velike troškove električne energije, a lokaciju objekta s dovoljno sunca.

U ovoj fazi očekuje se skoro testiranje solarne elektrane i puštanje u pogon, nakon čega će dodatne solarne elektrane biti postavljene i na druge objekte porodice Toljanić, čiji je završetak gradnje planiran za prvu polovinu 2019. godine. Ova saradnja bi trebalo da se dodatno razvije postavljanjem punjača za električna vozila koji će na biti raspolaganju gostima hotela Vinotel Gospoja, navodi se u saopštenju.

Na Krku opština Baška razvija projekat solarne elektrane snage 5 MW

Na ostrvu Krk inače opština Baška razvija projekat fotonaponske solarne elektrane Barbičin snage 5 MW, ukupne vrednosti 80 miliona kuna (oko 10,8 miliona evra), preneli su lokalni mediji.

Izgradnja elektrane se planira na zemljištu koje je samo delimično u vlasništvu opštine, dok je veći deo u rukama države.

Prema rečima načelnika opštine Baška Tonija Juranića, ako se imovinsko-pravna pitanja razreše na način na koji je najavio ministar državne imovine Goran Marić, a koji podrazumeva ustupanje građevinskih prava od strane države lokalnoj upravi, solarna elekrana Barbičin mogla bi da bude stavljena u pogon do kraja 2019. godine.

Cilj ostrva je da do 2030. godine postane energetski nezavisno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. oktobar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. oktobar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. oktobar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

1. oktobar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije