OIE

Slovenački GEN-I postavio svoju prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenački trgovac električnom energijom i gasom GEN-I je u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Gospoja (PZ Gospoja), u vlasništvu porodice Toljanić, postavio svoju prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju kompanije.

Solarna elektrana snage 20,52 kW, vrednosti veće od 178.000 kuna (oko 24.000 evra), postavljena je na imanju hotela Vinotel Gospoja u Vrbniku na ostrvu Krk. Elektrana na krovu hotela je izgrađena po principu „ključ u ruke“.

Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane PZ Gospoja je 25.240 kWh zelene energije, a godišnje smanjenje CO2 procjenjuje se na 10.558 kg. Povraćaj investicije očekuje se u periodu od 10 godina, sa godišnjom uštedom u vrednosti oko 14.000 kuna (oko 1.880 evra). Predviđena ušteda troška električne energije u periodu od 30 godina za sunčanu elektranu PZ Gospoja iznosi preko 418.000 kuna (oko 56.200 evra).

U saopštenju se navodi da Grupa GEN-I projektom pokazuje da se nakon 500 već postavljenih solarnih elektrana u Sloveniji, njen fokus na zelenu energiju širi i na Hrvatsku. GEN-I je vodeći kupac električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Sloveniji, sa tržišnim udelom od više od 40% i ugovorima o otkupu sa više od 1.000 elektrana, navodi se na sajtu kompanije.

„Kao prvi snabdevač energijom u regionu koji je uveo mikro solarne elektrane u svoju ponudu, redefinisali smo tržište sopstvene potrošnje električne energije“, izjavio je Robert Golob, predsednik Uprave Grupe GEN-I, i dodao da je PZ Gospoja dobar primer i za druge preduzetnike, pogotovo u turizmu, koji leti imaju velike troškove električne energije, a lokaciju objekta s dovoljno sunca.

U ovoj fazi očekuje se skoro testiranje solarne elektrane i puštanje u pogon, nakon čega će dodatne solarne elektrane biti postavljene i na druge objekte porodice Toljanić, čiji je završetak gradnje planiran za prvu polovinu 2019. godine. Ova saradnja bi trebalo da se dodatno razvije postavljanjem punjača za električna vozila koji će na biti raspolaganju gostima hotela Vinotel Gospoja, navodi se u saopštenju.

Na Krku opština Baška razvija projekat solarne elektrane snage 5 MW

Na ostrvu Krk inače opština Baška razvija projekat fotonaponske solarne elektrane Barbičin snage 5 MW, ukupne vrednosti 80 miliona kuna (oko 10,8 miliona evra), preneli su lokalni mediji.

Izgradnja elektrane se planira na zemljištu koje je samo delimično u vlasništvu opštine, dok je veći deo u rukama države.

Prema rečima načelnika opštine Baška Tonija Juranića, ako se imovinsko-pravna pitanja razreše na način na koji je najavio ministar državne imovine Goran Marić, a koji podrazumeva ustupanje građevinskih prava od strane države lokalnoj upravi, solarna elekrana Barbičin mogla bi da bude stavljena u pogon do kraja 2019. godine.

Cilj ostrva je da do 2030. godine postane energetski nezavisno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

1. oktobar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

1. oktobar 2018. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

1. oktobar 2018. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

1. oktobar 2018. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey