OIE

Sledeća decenija biće ključna za energetski sektor u regionu JIE – izveštaj agencije IRENA

irena-izvestaj-Analiza-trzista-oie-Jugoistocna-Evropa

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Definisanje energetskog miksa u skladu sa Pariskim sporazumom stvorilo bi dodatnih 485 milijardi dolara kumulativnog BDP-a između 2019. i 2050. godine u regionu Jugoistočne Evrope (JIE), otkriva izveštaj Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Izveštaj, najavljen na regionalnoj radionici u Sarajevu održanoj u junu, predstaviće Emanuele Bianco iz agencije IRENA na regionalnoj konferenciji Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, koja će se održati 5. i 6. decembra u Beogradu.

Region mora da postavi nove ciljeve, obezbedi stalna ulaganja u tehnologije OIE, razvije modernu industriju biomase, uvede politike sa holističkim pristupom

Sledeća decenija, kako se navodi u izveštaju, mogla bi biti ključna za energetski sektor u JIE.

Region poseduje značajan potencijal za razvoj obnovljive energije i poboljšanje energetske efikasnosti, a da bi ga iskoristio i u potpunosti sproveo energetsku tranziciju, mora da postavi nove ciljeve, obezbedi održivo ulaganje u tehnologije za OIE, razvije modernu industriju biomase i usvoji politike koje imaju holistički pristup, savetuje IRENA.

U izveštaju Analiza tržišta obnovljivih izvora energije – Jugoistočna Evropa su obuhvaćene države članice EU Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Slovenija, kao i ugovorne članice Energetske zajednice Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Moldavija, Severna Makedonija i Srbija.

Okretanje energetskog sistema ka OIE donosi rast ekonomije od 2% do 2040.

IRENA

IRENA procenjuje da bi prelazak regionalnog energetskog sistema na obnovljive izvore obezbedio privredni rast od 2% do 2040. i 1% od tada do 2050, u poređenju sa situacijom da se ne uvedu nikakve promene, što bi rezultiralo kumulativnim dobitkom većim od 485 milijardi dolara.

Stvaranjem novih radnih mesta u sektoru OIE, energetska tranzicija će, takođe, pomoći u rešavanju problema dugotrajne nezaposlenosti i odliva mozgova, navodi se u izveštaju. Ako se tome dodaju koristi za socijalnu zaštitu, poput poboljšanja zdravlja i kvaliteta vazduha, ukupna potencijalna korist nadmašuje dodatne troškove.

Energetska tranzicija, kako se ističe, podrazumeva postepeno ukidanje zastarelih elektrana na fosilna goriva i povećanje udela OIE u energetskom sektoru JIE.

Konkurentnost obnovljivih izvora energije

Podaci agencije IRENA iz baze podataka o koštanju OIE pokazuju da su prosečni ponderisani svedeni troškovi električne energije (LCOE) iz hidroelektrana u JIE smanjeni za trećinu kada se porede iznosi u periodu 2011-2014. i u periodu 2015-2018. Tokom poslednje tri godine troškovi su bili 0,083 dolara po kWh.

Čak i uz relativno visoku cenu kapitala, ulaganje u solar i vetar je konkurentno za proizvodnju električne energije u poređenju sa fosilnim gorivima

Mnoge ekonomije JIE često su zanemarivale određene tehnologije OIE na račun hidroenergije i biomase, koje su bile ocenjene kao manje skupe, ali čak i uz relativno visoku cenu kapitala, fotonaponske solarne elektrane i vetroelektrane su i dalje konkurentna rešenja za proizvodnju električne energije u regionu u poređenju sa elektranama na fosilna goriva, navodi se u izveštaju.

JIE

Troškovi instaliranja solarnih elektrana u JIE tokom 2018. se procenjuju na oko 1.215 dolara po kW (oko 10% više od ponderisanog proseka evropskih zemalja van JIE). Ako se uračunaju troškovi kapitala od 7,5%, svedeni troškovi električne energije iznose između 0,093 dolara i 0,130 dolara po kWh.

Kao centralna vrednost za JIE moglo bi se uzeti 0,105 dolara po kWh ili oko 5% više od ponderisanog proseka na evropskim tržištima van JIE, piše u izveštaju.

JIE

Vođeni globalnim trendom pada cena vetroturbina, ukupni troškovi instaliranja vetroparkova u JIE smanjeni su 19% od 2010, a ponderisani prosek u 2018. bio je 2.030 dolara po kW ili 4% više nego na evropskim tržištima van JIE.

A, prosečni ponderisani svedeni trošak električne energije za vetroparkove u JIE tokom 2018. bio je 0,069 USD po kWh, 43% niži u poređenju sa 2010. i 4% niži od ponderiranog proseka na evropskim tržištima van EU.

Investicije u OIE u 2018. dostigle 1,49 milijardi dolara

JIE

Većina kapaciteta OIE u regionu JIE nalazi se u članicama EU, dok je ostatak regiona relativno spor u realizaciji projekata. Države članice EU, kako se ističe u izveštaju, su imale koristi od ranog usvajanja srednjoročnih, tehnološki specifičnih ciljeva za OIE i uvođenja ciljanih podsticajnih politika.

Između 2001. i 2018. u OIE je investirano 20,7 milijardi dolara, bez investicija u velike hidroelektrane. Gledano od 2001, kada ih uopšte nije bilo, investicije su dostigle vrhunac od 3,7 milijardi dolara u 2012. U 2018. ukupna investicije bile su 1,49 milijardi dolara.

JIE

Ulaganja u OIE su i dalje veoma nestabilna, što se može pripisati promenljivim podsticajnim modelima ili nedostatku tih modela, piše u izveštaju, i dodaje da će bez stabilne politike i regulatornog okvira, regionalna ulaganja u OIE i dalje će biti sporadična.

Uspešne politike za privlačenje investicija u ovaj sektor oslanjaju se na dobro definisane ciljeve za OIE, pa tako usvajanje druge EU Direktive o obnovljivim izvorima energije (RED II) pruža vladama u JIE mogućnost da ažuriraju i resetuju te ciljeve, kako bi ubrzali ulaganja, navodi se u izveštaju.

Mogućnost za redefinisanje uloge elektrana na fosilna goriva

U regionu JIE čvrsta fosilna goriva (kameni ugalj i lignit) obezbeđuju 43% proizvodnje električne energije i 3% proizvodnje toplotne energije, dok je prosečna starost elektrana na ugalj u 2018. bila 41 godina. U izveštaju se navodi da zastarela infrastruktura ovih objekata i njihov negativan uticaj na životnu sredinu nameću potrebu za gašenjem najstarijih elektrana, kao i za privremenim zaustavljanjem i modernizacijom onih nešto mlađih.

U 2018. godini prosečna starost elektrana na ugalj bila je 41 godina

Deo procesa planiranja u energetskom sektoru, kako se navodi, mogao bi biti posvećen redefinisanju uloge elektrana na fosilna goriva, s obzirom da će se njihova uloga smanjiti tokom energetske tranzicije.

Konkretno, biće potreban visok nivo fleksibilnosti u elektroenergetskom sistemu, pa bi troškovi integrisanja OIE mogli da se smanje kada bi se ulaganja usmerila u one izvore koji su fleksibilni, zaključuje izveštaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Bajgora povezan mrezu dalekovodom

Vetropark Bajgora povezan na mrežu dalekovodom od 20 kilometara

29 July 2021 - KOSTT je pod napon stavio vod od 110 kilovolti koji povezuje podstanicu Vushtrri 1 i vetropark Bajgora od 105 megavata u izgradnji

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

29 July 2021 - Regioni imaju priliku da se prijave za program razmene čiji je cilj ubrzanje pravednih lokalnih energetskih tranzicija.

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.