OIE

U Beogradu se 5. i 6. decembra održava konferencija Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja

Beograd-Obnovljivi-izvori-energije-u-sistemima-daljinskog-grejanja-i-hladjenja

Objavljeno

19.11.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

19.11.2019.

Država

Podeli

Regionalna konferencija Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja biće održana 5. i 6. decembra u Beogradu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Saveznog ministarstva finansija Austrije, a u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije (IRENA). Konferencija se održava u Sava centru u okviru 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

Prvog dana konferencije (Program) prisutnima će se obratiti predstavnici državnih institucija, među kojima su Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike i Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, zatim predstavnici sektorskih udruženja, kao što su Paul Voss, direktor udruženja Euroheat & Power iz Brisela, Dejan Stojanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije i Alojz Poredoš, predsednik Slovenačke energetske asocijacije, ali i menadžeri kompanija iz ovog sektora – Dušan Macura iz JKP Novosadska toplana i Dejan Jovišević, iz banjalučkih Eko toplana (link za registraciju).

Konferencija će biti mesto na kojem će domaći i strani eksperti predstaviti radove o planiranim i sprovedenim projektima, koji najbolje ilustruju najnovija dešavanja u sektoru daljinske energetike:

  • Veliki solarno-termalni projekti u Boru i Pančevu – zelena energija po nižoj ceni od fosilnih goriva;
  • Implementacija biomase u sisteme daljinskog grejanja  Srbije;
  • Mogućnosti korišćenja geotermalne energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji;
  • Iskustva sa smart upravljanjem ultra niskotemperaturnim toplotnim podstanicama daljinskog grejanja, sa busterom, u višestambenim zgradama.

Pod pokroviteljstvom IRENA i u saradnji sa EBRD prvog dana biće započeta i sesija Capacity Building Renewable Energy Applications for District Heating and Cooling in Cities, koja će biti završena u petak. Prisutni će zahvaljujući stranim stručnjacima moći da čuju o strateškom planiranju, perspektivama za korišćenje OIE, dostupnim izvorima finansiranja, ali i tehničkim izazovima.

Bogdanović: OIE u daljinskim sistemima nisu skuplji od fosilnih goriva

Bojan Bogdanović, Principal Fund Manager, Renewable District Energy, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kaže za Balkan Green Energy News da ova banka želi da podrži korišćenje OIE u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja u svim zemljama u regionu, jer je to dobro i pristupačno za građane, za te sisteme, za kvalitet vazduha, za borbu protiv klimatskih promena, ali i za ostvarivanje ciljeva na koje su se obavezale države regiona.

EBRD trenutno radi studiju izvodljivosti za solarno-termalni projekat za Pančevo

„Građani Zapadnog Balkana nemaju više dilemu da su klimatske promene realnost, svesni su da energetska efikasnost i daljinski sistemi grejanja pomažu da se njihov uticaj smanji, ali ne žele da im se računi povećaju. Realizovani projekti u Evropi pokazuju da OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, bez subvencija, mogu da koštaju isto ili jeftinije od fosilnih goriva, odnosno da se ne povećavaju njihovi računi, i da donesu brojne druge benefite“, ističe Bogdanović.

Valjevo i Šabac zainteresovani za toplotne pumpe koje koriste otpadnu toplotu iz postrojenja za preradu otpadnih voda

EBRD trenutno radi studiju izvodljivosti za solarno-termalni projekat za Pančevo, koji podrazumeva instaliranje solarnih kolektora površine 35.000 kvadrata i podzemnog, sezonskog,  skladišta od 150.000 kubnih metara. Ova tehnologija omogućava korišćenje solarne toplotne energije i leti, kada je najviše ima, ali i zimi korišćenjem letnjih viškova koji su sačuvani u sezonskom skladištu. Slična rešenja pripremaju se i za Novi Sad i Bor, dok su Valjevo i Šabac iskazali interes za projekte koji koriste toplotne pumpe koje koriste otpadnu toplotu iz postrojenja za preradu otpadnih voda.

Osim ove dve vrste projekata za korišćenja OIE u daljinskim sistemima tu su i geotermalna energija, biomasa, biogas, kao i toplota mora, jezera i reka.

Kako bi podržala ove projekte EBRD je osnovala Fond za sisteme daljinske energije iz obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu (Renewable District Energy in Western Balkans – ReDEWeB), koji ima za cilj da doprinese rastu ulaganja u sektor OIE. Fond planira da omogući sprovođenje deset projekata u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Kosovu* i Srbiji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (2)
Student / 21.11.2019.

Poštovani,
Da li možda znate kako se mogu prijaviti za prisustvo na ovoj konferenciji?

Hvala Vam puno!

BGEN redakcija / 21.11.2019.

Poštovani, u tekstu se nalazi Program konferencije, kao i Link za registraciju.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije