OIE

Severna Makedonija lider po snazi elektrana za sopstvenu potrošnju na Zapadnom Balkanu

zapadni balkan solar prozjumeri energetska zajednica

Foto: iStock

Objavljeno

10.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija ima najveći ukupni kapacitet elektrana na obnovljivu energiju koje prozjumeri koriste za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju među članicama Energetske zajednice na Zapadnom Balkanu. Lider po broju prozjumera je Srbija.

Instalirana snaga postrojenja, pre svega solarnih elektrana, u Severnoj Makedoniji je 129,7 MW, dok Srbija ima 1.499 takvih sistema, navodi se u izveštaju Praćenje spremnosti članica za prekograničnu taksu Evropske unije na CO2, koji je objavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Sudeći po broju novih dozvola za instalaciju novih elektrana Severna Makedonija će poboljšati svoj rezultat, a i situacija u Srbiji ide u istom smeru.

U poređenju sa situacijom od pre godinu dana, u julu 2022, kapacitet postrojenja za sopstvenu potrošnju je dramatično veći u svim ugovornim stranama, pa je sam manje od 1 MW skoćio na čak 282,6 MW. Porast broja prozjumera (kupac-proizvođač) bio je sličan – sa 911 na 4.872.

Stope rasta su čak veće nego u Evropi i ostatku sveta, naravno, zato što je i osnova pre godinu dana bila veoma niska.

zapadni balkan prozjumeri solar energetska zajednica

Glavni pokretači rasta su različite šeme podrške ili subvencija koje imaju za cilj podsticanje i promovisanje sopstvene potrošnje obnovljive energije, navodi se u izveštaju.

Većina ugovornih strana ograničila je mogući proizvodni kapacitet za sopstvenu potrošnju

Većina ugovornih strana je nametnula ograničenja proizvodnih kapaciteta za prozjumere, i to obično do snage njihovog odobrenog priključka, uz obrazloženje, kako se navodi, da se mora održati stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema.

zapadni balkan prozjumeri ogranicenje solar energetska zajednica

Neto obračun menja neto merenje

Neto merenje (eng. net metering) je model obračuna koji i dalje preovlađuje, ali članice su počele da se okreću neto obračunu (eng. net billing).

Autori izveštaja su naglasili da, prema EU Direktivi o električnoj energiji, nove šeme za podsticaj prozjumera posle 31. decembra 2026. moraju da prave razliku između električne energije koja je predata u sistem i energije koja je povučena iz mreže.

BiH pokušava da se pokrene sa mrtve tačke

Srbija ima kombinaciju neto merenja za domaćinstva i neto obračuna za industriju, dok su Kosovo* i Severna Makedonija usvojile neto obračun kao rešenje. Što se tiče BiH, Republika Srpska je omogućila neto merenje za domaćinstva i neto obračun za preduzeća.

Međutim, nepovoljan obračun poreza na dodatu vrednost koči postavljanje solarnih panela, kako smatraju u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS), pa su zatražili izmene zakona na nivou BiH.

U Federaciji BiH, drugom entitetu u zemlji, potrošačima još nije dozvoljeno da postanu prozjumeri, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

10. jul 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

10. jul 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

10. jul 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

10. jul 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona