OIE

SET 2020 – mesto susreta, razgovora i promišljanja održivog energetskog razvoja regiona

samit-energetike-trebinje-SET-2020

Objavljeno

24.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi Samit energetike u Trebinju – SET 2020 pod nazivom „Energetska budućnost Zapadnog Balkana“, koji je održan 5. i 6. marta, već prve godine postavio je visoke standarde i opravdao najave da će okupiti vodeće energetske stručnjake i donosioce odluka iz regiona, kao i da će biti mesto susreta, razgovora i promišljanja najvažnijih tema za održivi energetski razvoj regiona.

SET 2020 je, prema podacima organizatora Grada Trebinja, firme SET i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), okupio više od 80 predavača i 420 učesnika iz Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Slovenije, Severne Makedonije, Srbije, i Bosne i Hercegovine.


Prof. dr Slavko Krajcar, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Čineći ništa stvari neće ostati iste. Čineći ništa problem će postati veći. Toga moramo biti svesni, ali i ne zaboraviti da promene nisu obaveza samo struke i politike, već svih. Svaki građanin je učesnik promena, ne postoji „mi“ i „vi“ nego svi. Tu poruku moramo širiti na svim nivoima.


Jedna od glavnih poruka i zaključaka je, kako je naveo Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), da zemlje regiona moraju maksimalno da iskoriste raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora jer je to budućnost u ovom sektoru.

Mnogo više prostora u odlučivanju mora se dati nauci i struci

Mnogo više prostora u odlučivanju mora se dati nauci i struci, a kroz uvezivanje nauke, privrede i politike trebalo bi definisati zajedničke vizije, ciljeve i projekte, rekao je Petrović.

Počeo Samit energetike Trebinje – SET 2020, prisutno više od 400 učesnika

On je istakao da region nije prihvatio sve ono što nosi energetska tranzicija.

„Zbog toga zaostaje u ovim reformama, pa je udruživanje regiona dobro rešenje da se odupremo regionima i zemljama koje su odmakle u energetskoj tranziciji, a sve sa ciljem da obezbedimo stabilnost naših elektroenergetskih sistema od čega će korist imati i privreda i građani“, poručio je Petrović, i dodao da je uspeh prvog Samita podstrek da se i sledeće godine organizuje novi skup, sa još više učesnika i još boljim temama.

SET 2020: Taksa na CO2 i u regionu Zapadnog Balkana neminovnost


Prof. dr Nikola Rajaković, Elektrotehnički fakultet, Beograd

Region je veoma oslonjen na ugalj i mora da napravi radikalniji zaokret ka obnovljivim izvorima energije, jer je kašnjenje skupo. O tome moraju da vode računa posebno donosioci odluka. U suštini svima mora da bude jasno da je dekarbonizacija skupa, a zakasnela će biti preskupa.


Pripremljeni i zaključci

Naučni odbor Samita definisao je osam zaključaka u formi nacrta koji će biti finalno usvojeni nakon završetka vanredne situacije.

U nacrtu zaključaka posebna važnost data je razvijanju potencijala obnovljivih izvora energije, uvažavanju nauke i struke, kao i sinergiji nauke, privrede i politike. Kao veoma važno istaknuto je ukrupnjavanje tržišta električne energije u regionu, promene na strani potrošnje električne energije, u smislu korišćenja pametnih tehnologija i industrije 4.0.

SET 2020: Investitori zainteresovani da izgrade vetroparkove snage 3.000 MW u Srbiji

U fokusu su i e-mobilnost i digitalna transformacija, kao i reforma pravnog okvira kako bi se lakše razvijala javno-privatna partnerstva i podstakle investicije u obnovljive izvore energije.

Na kraju, ali ne i najmanje važno je, primena mera energetske efikasnosti i stvaranje uslova da građani samostalno, ali i udruženi kroz energetske zadruge, mogu da proizvode električnu energiju koju bi sami trošili ili prodavali na tržištu odnosno da postanu prozjumeri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

24. mart 2020. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

24. mart 2020. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

24. mart 2020. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

24. mart 2020. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost