OIE

SET 2020 – mesto susreta, razgovora i promišljanja održivog energetskog razvoja regiona

samit-energetike-trebinje-SET-2020

Objavljeno

24.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi Samit energetike u Trebinju – SET 2020 pod nazivom „Energetska budućnost Zapadnog Balkana“, koji je održan 5. i 6. marta, već prve godine postavio je visoke standarde i opravdao najave da će okupiti vodeće energetske stručnjake i donosioce odluka iz regiona, kao i da će biti mesto susreta, razgovora i promišljanja najvažnijih tema za održivi energetski razvoj regiona.

SET 2020 je, prema podacima organizatora Grada Trebinja, firme SET i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), okupio više od 80 predavača i 420 učesnika iz Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Slovenije, Severne Makedonije, Srbije, i Bosne i Hercegovine.


Prof. dr Slavko Krajcar, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Čineći ništa stvari neće ostati iste. Čineći ništa problem će postati veći. Toga moramo biti svesni, ali i ne zaboraviti da promene nisu obaveza samo struke i politike, već svih. Svaki građanin je učesnik promena, ne postoji „mi“ i „vi“ nego svi. Tu poruku moramo širiti na svim nivoima.


Jedna od glavnih poruka i zaključaka je, kako je naveo Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), da zemlje regiona moraju maksimalno da iskoriste raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora jer je to budućnost u ovom sektoru.

Mnogo više prostora u odlučivanju mora se dati nauci i struci

Mnogo više prostora u odlučivanju mora se dati nauci i struci, a kroz uvezivanje nauke, privrede i politike trebalo bi definisati zajedničke vizije, ciljeve i projekte, rekao je Petrović.

Počeo Samit energetike Trebinje – SET 2020, prisutno više od 400 učesnika

On je istakao da region nije prihvatio sve ono što nosi energetska tranzicija.

„Zbog toga zaostaje u ovim reformama, pa je udruživanje regiona dobro rešenje da se odupremo regionima i zemljama koje su odmakle u energetskoj tranziciji, a sve sa ciljem da obezbedimo stabilnost naših elektroenergetskih sistema od čega će korist imati i privreda i građani“, poručio je Petrović, i dodao da je uspeh prvog Samita podstrek da se i sledeće godine organizuje novi skup, sa još više učesnika i još boljim temama.

SET 2020: Taksa na CO2 i u regionu Zapadnog Balkana neminovnost


Prof. dr Nikola Rajaković, Elektrotehnički fakultet, Beograd

Region je veoma oslonjen na ugalj i mora da napravi radikalniji zaokret ka obnovljivim izvorima energije, jer je kašnjenje skupo. O tome moraju da vode računa posebno donosioci odluka. U suštini svima mora da bude jasno da je dekarbonizacija skupa, a zakasnela će biti preskupa.


Pripremljeni i zaključci

Naučni odbor Samita definisao je osam zaključaka u formi nacrta koji će biti finalno usvojeni nakon završetka vanredne situacije.

U nacrtu zaključaka posebna važnost data je razvijanju potencijala obnovljivih izvora energije, uvažavanju nauke i struke, kao i sinergiji nauke, privrede i politike. Kao veoma važno istaknuto je ukrupnjavanje tržišta električne energije u regionu, promene na strani potrošnje električne energije, u smislu korišćenja pametnih tehnologija i industrije 4.0.

SET 2020: Investitori zainteresovani da izgrade vetroparkove snage 3.000 MW u Srbiji

U fokusu su i e-mobilnost i digitalna transformacija, kao i reforma pravnog okvira kako bi se lakše razvijala javno-privatna partnerstva i podstakle investicije u obnovljive izvore energije.

Na kraju, ali ne i najmanje važno je, primena mera energetske efikasnosti i stvaranje uslova da građani samostalno, ali i udruženi kroz energetske zadruge, mogu da proizvode električnu energiju koju bi sami trošili ili prodavali na tržištu odnosno da postanu prozjumeri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

24. mart 2020. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

24. mart 2020. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

24. mart 2020. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

24. mart 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane