Otpad

Sekopak otvorio prvu branu za odbranu od ambalažnog otpada u Srbiji

Slika: Sekopak

Objavljeno

12.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Sekopak otvorila je prvu branu u Srbiji za odbranu od ambalažnog otpada u mestu Batnjik na reci Raška. Novootvorena mrežna brana služi za prikupljanje otpadne ambalaže iz rečnih tokova, čime se sprečava zagađenje reka.

Na ovaj način ambalažni otpad ne samo da neće teći niz reku, već će biti ponovo iskorišćen zahvaljujući reciklažnoj industriji. Brana po dizajnu i materijalima ne narušava rečni ekosistem, a sastoji se iz elemenata izrađenih od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika.

Projekat vredan 100.000 evra finansirao je Sekopak, uz podršku partnera iz Apatinske pivare, kompanija Tetra Pak, Knjaz Miloš, Ball, CRH i  opštine Raška.

„Zajednički rad i dugogodišnja saradnja Opštine Raška i kompanije Sekopak dovela je do ideje još više doprinesemo zaštiti životne sredine, a posebno naših reka. Ovo je projekat koji će postaviti nove standarde u očuvanju reka u Srbiji, a efekti i rezultati ovog pilot projekta biće polazna osnova za postavljanje novih brana“, izjavila je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

Svečanom otvaranju brane prisustvovali su Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Kajl Rendolf Skat, ambasador SAD, Filip Pinington, ambasador Kanade, Ignjat Rakitić, predsednik Opštine Raška kao i predstavnici Sekopaka i Apatinske pivare.

„Sekopak sa svojim osnivačima treba da bude uzor svim ostalim kompanijima kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovo je pilot projekat ciju je važnost država prepoznala i ukoliko se potvrde dobri rezultati, a verujemo da hoće, u planu je da podržimo otvaranje ovakvih brana i na drugim rekama širom Srbije”, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Sekopak je u proteklih sedam godina zahvaljujući partnerima i sakupljačkoj mreži prikupio i predao na reciklažu više od 240.000 tona ambalažnog otpada.

 

 

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

12. april 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. april 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

12. april 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

12. april 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela