Voda

Savet za borbu protiv korupcije: prodaja Instituta Jaroslav Černi je nezakonita i mora biti poništena

Savet za borbu protiv korupcije prodaja Instituta Jaroslav Cerni je protivzakonita i nije u interesu gradjana, pa mora biti ponistena

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije saopštio je da je privatizacija Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ suprotna interesima građana i protivzakonita iz više razloga, te da kao takva ne može da opstane i mora biti poništena. Preporuka Saveta je da Državno pravobranilaštvo pokrene postupak za poništenje odluke o izboru kupca i za utvrđivanje ništavosti kupoprodajnog ugovora.

Savet za borbu protiv korupcije smatra da je prodaja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ obavljena bez argumentovanog i jasnog razloga i da je protivna Uredbi kojom se utvrđuje Vodoprivredna osnova Republike Srbije, Strategiji upravljanja vodama u Republici Srbiji do 2034, Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije od 2021. do 2025. godine, kao i odredbama Zakona o vodama, Zakona o nauci i istraživanjima, Zakona o Fondu za nauku Republike Srbije, pa mora biti poništena kao nezakonita.

Jaroslav Černi je kupio konzorcijum Milenijum tima i sedam direktora Instituta po ceni od oko 2,5 miliona evra

Ministarstvo privrede saopštilo je sredinom januara da je prodalo Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ kompaniji Milenijum tim i „konzorcijumu u kojem je sedam direktora“ Instituta, po ceni od oko 2,5 miliona evra. Mesecima ranije, stručnjaci i nevladine organizacije upozoravali su da je prodaja Instituta štetna odluka Vlade Srbije.

Inače, Institut Jaroslav Černi je vodeća naučnoistraživačka organizacija u oblasti voda u Srbiji i jedna od najuglednijih takvih organizacija u regionu. Može se reći da su svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi na ovim prostorima izgrađeni uz pomoć stručnjaka iz Instituta, kao i da sada učestvuju u velikom broju sličnih projekata.

Institut je morao da ostane državni imajući u vidu pogubna iskustva zemalja u tranziciji koja su na isti ili sličan način privatizovala vodoprivredna preduzeća i institute

Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju o privatizaciji navodi da Institut, zbog strateškog značaja koji ima u sektoru upravljanja vodama, nije trebalo privatizovati već zadržati dominantno državno učešće u vlasničkoj strukturi, i tako se odupreti privatnim interesima imajući u vidu loša, odnosno pogubna iskustva zemalja u tranziciji koja su na isti ili sličan način privatizovala vodoprivredna preduzeća i vodoprivredne institute.

S obzirom na nadležnosti Instituta u obavljanju delatnosti za koju građani imaju interes, nije se smelo dozvoliti da postane vlasništvo privatnika od kojih će zavisiti zdravlje, životi ljudi i njihova imovina, zaštita životne sredine i bezbednost države, piše u Izveštaju Saveta.

Žaklina Živković, Pravo na vodu: prodajom Instituta stručno znanje direktno stavilo u funkciju privatnog interesa

Jaroslav Černi se, kako se navodi, nije smeo privatizovati i zato što obavlja delatnost od opšteg interesa, odnosno delatnost od interesa za sve građane i učestvuje u svim aktivnostima na zaštiti i upravljanju vodama širom zemlje.

Žaklina Živković, iz Prava na vodu, kaže za Balkan Green Energy News, da je od ogromne važnosti da institucije u Srbiji rade svoj posao, i što je Savet za borbu protiv korupcije objavio izveštaj koji potvrđuje sve na šta su ukazivali od kada je objavljen poziv za privatizaciju Instituta – da je proces štetan po javni interes i životnu sredinu.

Prodajom je ugroženo pravo svih nas na pitku vodu i bezbednu životnu sredinu

„Smatramo da se prodajom Instituta stručno znanje direktno stavilo u funkciju privatnog interesa, čime se ugrozila stručnost, nezavisnost i integritet Instituta i pravo svih nas na pitku vodu i bezbednu životnu sredinu. Srbiji hronično nedostaju stručnjaci u oblasti zaštite i upravljanja vodama, što prepoznaje i Strategija upravljanja vodama. To je očigledno i svakom građaninu po nagomilanim problemima“, istakla je ona.

Pravo na vodu je tražilo da se privatizacija poništi, a da se Jaroslav Černi proglasi Institutom od strateškog značaja za Srbiju što bi ga zaštitilo od daljih pokušaja prodaje i dalo mu zasluženo mesto. Tu inicijativu je podržalo apelom više od 30 profesora i stručnjaka, kao i više od 30.000 građana.

Ne postoji nijedan argument da je privatizacija društveno ili ekonomski opravdana

Savet je istakao da je nedopustivo da nije naveden razlog privatizacije Instituta, odnosno što ne postoji nijedan argument niti na zakonu zasnovan razlog, koji bi pokazao da je privatizacija društveno ili ekonomski opravdana i korisna.

Razlozi privatizacije Instituta ostaju nejasni, pogotovo kada se ima u vidu činjenica da je u pitanju jedini državni Institut u oblasti vodoprivrede koji ne posluje sa gubitkom, već naprotiv, ostvaruje dobit u svom poslovanju, istakao je Savet.

Ministarstvo privrede odbilo je zahtev da dostavi Izveštaj ovlašćenog procenitelja

Savet je naveo da je Ministarstvo privrede odbilo njegov zahtev da mu dostavi Izveštaj ovlašćenog procenitelja koji je procenio vrednost Instituta „Jaroslav Černi“ na 2.800.000 evra.

Jedno od načela upravljanja vodama je načelo učešća javnosti koja, između ostalog, ima pravo na informacije o radu nadležnih organa u oblasti voda, pa odbijanje Ministarstva ide u prilog sumnji da u konkretnom slučaju mogu postojati elementi koruptivnih radnji, smatra Savet.

Postoji sumnja da je reč o korupciji

Savet ukazuje i na činjenicu da i sam javni poziv Ministarstva od 1. oktobra 2021. za privatizaciju Instituta navodi na zaključak da se na osnovu njega i njime propisanih uslova koje zainteresovani ponuđači moraju ispuniti trasirao put za već unapred poznatog i dogovorenog kupca.

Jedine dve ponude za kupovinu Instituta upravno došle od strane društava koji ne samo da se ne bave naučnoistraživačkim radom, već su godinama u poslovnom odnosu sa državom od koje su angažovane na raznim projektima, kao i sa samim Institutom, naveo je Savet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

1. mart 2022. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

1. mart 2022. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

1. mart 2022. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

1. mart 2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.