Voda

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Brana i akumulacija Stubo-Rovni (foto: JP Kolubara)

Objavljeno

06.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za ponude za javno nadmetanje radi prodaje kapitala Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“. Institut je vodeća naučnoistraživačka organizacija u oblasti voda u Srbiji, pa ne čude zahtevi da se zbog ugrožavanja javnog interesa, prirodnih dobara i održivog razvoja Srbije, prodaja obustavi.

Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi“. Procenjena vrednost kapitala Instituta je 2,8 miliona evra, a početna cena akcija koje se prodaju je 2,58 miliona evra. Prijave mogu da se dostave do 5. novembra, navelo je Ministarstvo.

Država prodaje svojih 92 odsto akcija

Ministarstvo je u maju je objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za za kupovinu Instituta, a Dejan Divac, direktor Instituta, u martu je izjavio da postoje planovi o privatizaciji, kao i da je tačno da se za kupovinu interesuje firma Milenijum tim, preneo je N1.

Vodeća naučnoistraživačka organizacija u oblasti voda

Institut Jaroslav Černi je, kako se navodi na sajtu, vodeća naučnoistraživačka organizacija u oblasti voda u Srbiji i jedna od najuglednijih takvih organizacija u regionu. Može se reći da su svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi na ovim prostorima izgrađeni uz pomoć stručnjaka iz Instituta, kao i da sada učestvuju u velikom broju sličnih projekata. Institut je radio monitoring površinskih voda za firmu Rio Sava Exploration, koja planira gradnju rudnika litijuma, ali i studiju u okviru plana Grada Beograda da se urbanizuje vodoizvorište Makiš.

Jaroslav Černi je nezaobilazan kada je reč o projektima koji imaju veze sa vodom

Projektovali su, između ostalog, brane Prvonek, Vrutci, Gruža i Grlište, regionalni vodovodni sistem Rzav, izvorišta za Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, postrojenja za prečišćavanje vode za piće za više od deset gradova u Srbiji, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Nikšić u Crnoj Gori, hidrotehnički tunel Interceptor Beogradskog kanalizacionog sistema, hidroelektranu Bočac 2 na Vrbasu u BiH, sisteme za navodnjavanje…

Institut učestvuje u gradnji projekata kao što su HE Dabar i HE Buk Bijela u BiH, sistem od deset HE na Ibru u Srbiji, brana Komarnica u Crnoj Gori, Regionalni vodovodni sistem Istočni Srem i Lopatnica, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Vranje i Leskovac, nasipi i regulacija reka u slivovima Južne i Zapadne Morave…

Privatizacija će stručno znanje staviti u funkciju privatnog profita

Inicijativa Pravo na vodu pozvala je stručnu i akademsku javnost da se usprotivi nameri Vlade Srbije da privatizuje Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“. S obzirom na važnost i značaj nezavisnosti ovakve institucije, Inicijativa smatra da će prodajom biti narušen javni interes, prirodna dobra i održivi razvoj Srbije.

U Inicijativi kažu da su kvalitetne naučne analize i stručna rešenja u oblasti upravljanja vodama od neprocenjivog značaja za celo društvo imajući u vidu narastajuću opasnost od klimatskih promena, suša i poplava, zagađenja i preterane eksploatacije, kao i tendenciju otimanja i privatizacije vodnih dobara.

Dodatno će se ugroziti pravo građana i građanki Srbije na vodu

Jedini saveznik u borbi za očuvanje ovog, za život neophodnog, prirodnog dobra i ljudskog prava jesu nezavisni stručnjaci koji nude održiva rešenja, poručuju iz Inicijative.

Privatizacija, kako ističu, neće rešiti nagomilane probleme, ni životne sredine niti samog Instituta, već ih samo produbiti, jer će stručno znanje staviti u funkciju privatnog profita umesto javnog interesa. Ovakvim politikama, smatraju, će se dodatno ugroziti pravo svih građana i građanki Srbije na vodu, za koje su oni sve češće primorani da se bore širom zemlje.

Komentara: (1)
Sekula / 09.11.2021.

Nam šanse da ovo nije protiv zakona.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Voda za život, a ne za profit, Manifest vodne pravde

Voda za život, a ne za profit – Manifest vodne pravde

6. oktobar 2021. - Pravo na vodu iz Srbije je s inicijativama iz celog sveta predstavilo Manifest vodne pravde na Konferenciji Ujedinjenih nacija o vodi

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

6. oktobar 2021. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

6. oktobar 2021. - Reka Vjosa je dobila najviši nacionalni stepen zaštite zahvaljujući dugogodišnjoj kampanji i saradnji državnog i civilnog sektora

Plutajuci fotonaposnski sistemi sprecavaju isparavanje vode

Plutajuće solarne elektrane ograničavaju isparavanje vode iz jezera

6. oktobar 2021. - Po rezultatima istraživanja u Brazilu, fotonaponski paneli mogu da smanje isparavanje vode iz akumulacija do čak 60 odsto