Mobilnost

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Foto: Mercamadrid (Josetxu Miguel)

Objavljeno

21.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Sarajevo je jedan od sedam evropskih gradova koji učestvuju u inovativnom petogodišnjem projektu MOBILITIES for EU čiji je cilj ubrzavanje tranzicije ka zelenoj urbanoj mobilnosti. Glavni grad Bosne i Hercegovine je u društvu Madrida (Španija), Drezdena (Nemačka), Janine (Grčka), Trenčina (Slovačka), Espoa (Finska) i Gdanjska (Poljska) koji žele da smanje zagađenje vazduha i zagađenje bukom, poboljšaju zdravlje ljudi i smanje njihov uticaj na životnu sredinu u urbanim sredinama.

Sarajevo i Janina će se tako priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost. Da podsetimo, hrvatski startap Project 3 Mobility planira da započne testiranje autonomnih vozila u Zagrebu ove godine.

Projekat New MOBility solutions for climate neutraLity in EU cITIES (MOBILITIES for EU) okupio je 29 partnera iz devet zemalja, koji se nedavno sastali u Madridu kako bi obeležili početak projekta. Cilj projekta je da pokaže da su inovativni koncepti mobilnosti putnika i teretnog transporta dizajnirani i sprovedeni tako da uključuju i fokusiraju se na korisnike predstavljaju isplativa i izvodljiva rešenja koja značajno doprinose transformaciji gradova ka klimatskoj neutralnosti.

Projekat je zamišljen tako da Madrid i Drezden prikažu efikasnost 27 inovativnih rešenja za mobilnost u jedanaest pilot akcija. Ta rešenja se odnose na inovacije kako u vozilima tako i u celokupnoj infrastrukturi, saopštila je konsultantska kuća Steinbeis Europa Zentrum.

Madrid i Drezden će osmisliti i primeniti rešenja, a zatim i analizirati njihov uticaj i značaj za korišćenje u drugim gradovima

Primeri su autonomni e-autobusi srednje veličine za prevoz oko 20 osoba ili razvoj sistema pod nazivom Sovereign Mobility Decentralised Data Ecosystem. Madrid i Drezden će osmisliti i primeniti rešenja, a zatim analizirati njihov uticaj i značaj za korišćenje u drugim gradovima.

Zatim će preostalih pet gradova Janina, Trenčin, Espo, Gdanjsk i Sarajevo prekopirati te njihove aktivnosti, a testirana rešenja će adaptirati za svoje uslove.

Učesnici projekta kažu da primena novih rešenja za urbanu mobilnost može biti efikasna samo ako zadovolje potrebe stanovnika urbanih sredina i drugih lokalnih aktera. Zato će od ključne važnosti biti osnivanje Laboratorija za urbani transport (eng. UT-Labs) koje uključuju sve zainteresovane strane u svih sedam gradova.

Od ključne važnosti je osnivanje Laboratorija za urbani transport

Laboratorije su, kako ističu, uključene u sve faze projekta, posebno u zajedničkoj pripremi pilot aktivnosti i planiranju primene nakon završetka projekta.

MOBILITIES for EU će primeniti inovativna rešenja za urbanu mobilnost koja mogu da ubrzaju transformaciju sektora gradskog prevoza, obuhvatajući elektrifikaciju, automatizaciju i međusobnu povezanost različitih vrsta transporta (eng. connectivity) kao centralne teme za postizanje ovog cilja.

Visente Gomez: Laboratorije će prikupljati širok spektar perspektiva iz različitih sektora i profesija

Učesnici projekta podsećaju da je transport drugi najveći izvor emisija gasova sa efektom staklene bašte i sa 30 odsto učestvuje u ukupnoj potrošnji energije.

Džulija Visente Gomez, koordinator projekta ​​i renomirani stručnjak u oblasti urbane transformacije ka klimatskoj neutralnosti, izjavila je da je ključna stvar formiranje lokalnih Laboratorija za urbani transport.

Kroz njih ćemo prikupljati širok spektar perspektiva iz različitih sektora i profesija, istakla je ona.

Inače, projekat se finansira sa 24,7 miliona evra iz programa Horizone Europe Evropske komisije. Osim zemalja iz kojih dolazi sedam gradova, u njemu učestvuju i Švajcarska i Francuska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

21. februar 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

21. februar 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

21. februar 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

21. februar 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu