Električna energija

RiTE Ugljevik sutra počinje isporuke struje Slovencima zbog izgubljene arbitraže

ugljevik slovenci struja hse ers petrovic djokic stokelj

Foto: HSE/MP

Objavljeno

31.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Rudnik i termoelektrana Ugljevik, deo Elektroprivrede Republike Srpske, započeće isporuke električne energije Holdingu slovenske elektrarne od sutra, dok će prvu ratu otplate duga od 67 miliona evra uplatiti krajem juna. Isporuka struje i isplata duga su posledice arbitraže koju je protiv firme iz BiH pokrenula i dobila slovenačka firma Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženjering.

Arbitražno veće u Beogradu je prošle godine odlučilo da je Rudnik i termoelektrana Ugljevik (RiTE) dužan da isplati odštetu od 67 miliona evra, uz kamatu od 58,2 miliona evra, kao i da isporučuje trećinu energije koju proizvede, do kraja radnog veka, slovenačkoj firmi Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženjering (EGS-RI).

To je, kako je utvrdila arbitraža, posledica nepoštovanja obaveze isporuke električne energije, u periodu 2011-2021, na osnovu ugovora potpisanih osamdesetih između EGS-RI i RiTE Ugljevik. Inače, termoelektrana Ugljevik ima snagu od 300 MW.

HSE: Procenjena godišnja količina isporučene električne energije biće 500 GWh

Početak isporuka i isplate definisani su ugovorima koje su potpisale kompanije Holding slovenske elektrarne (HSE), EGS-RI, RiTE Ugljevik i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS). HSE, državna slovenčka elektroprivreda, je zastupnik EGS-RI.

Sporazumom je predviđeno da termoelektrana Ugljevik krene da ispunjava svoju obavezu prema EGS-RI i da preko HSE-a počne sa isporukom električne energije, i to ovog četvrtka, a sedmogodišnja otplata naknade počinje 30. juna, saopštio je HSE, i dodao da se isporuke obnavljaju nakon više od tri decenije pauze.

Iz regulatornih i tehničkih razloga, kako se dodaje, ERS će isporučivati struju HSE po nalogu EGS-RI. Procenjena godišnja količina isporučene električne energije biće 500 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 123.000 slovenačkih domaćinstava, naveo je HSE.

HSE: Završen prvi deo pregovora

Slovenačka firma je istakla da će otplata glavnice od 67 miliona evra trajati sedam godina u četrnaest rata na koje se plaćaju i dodatne ugovorne kamate. Rezultat pregovora koje je vodio HSE je da, osim RiTE Ugljevik, za plaćanje solidarno odgovara i ERS.

HSE je istakao da se potpisivanje ugovora završio prvi deo pregovora između HSE, EGS-RI, RiTE Ugljevik i ERS-a, koji se nastavljaju. Takođe je potrebno dogovoriti pitanja u vezi sa isplatom preostale kamate po osnovu donetih arbitražnih odluka, isplatom naknade za neisporučenu električnu energiju posle 1. januara 2022, kao i u vezi sa isplatama traženim preko arbitraže protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova – ICSID u Vašingtonu.

Da podsetimo, u arbitraži u SAD Slovenci traže odštetu od 770 miliona evra.

Petrović: Slovenci neće struju plaćati po tržišnim cenama

Luka Petrović generalni direktor ERS-a, rekao je da će struja biti isporučena slovenačkoj strani po ceni koja je bliska ceni koju matično preduzeće plaća RiTe Ugljevik, svakako ne tržišna, prenela je Srna.

Presuđenih 67 miliona evra platiće ERS iz svojih sredstava u 14 polugodišnjih rata, sa kamatnom stopom od jedan odsto, rekao je on, i  dodao da je saradnja sa Slovenijom i do sada bila dobra, jer je ova zamlja među većim kupcima struje iz ERS-a.

Vlada Republike Srpske, prema njegovim rečima, nije problem prebacila na građane kroz cenu struje, nego se odrekla dela dividende iz ERS-a.

Diko Cvijetinović, vd direktora RiTE Ugljevik, izjavio je da je sada sigurno da nastavak rada ove firme neće biti pod znakom pitanja, a Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, rekao je da će RS biti u stanju da izvrši svoju obavezu iz arbitražne odluke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

31. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

31. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

31. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

31. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače