Električna energija

TE Ugljevik moraće da isplati 67 miliona evra slovenačkoj firmi EGS-RI zbog investicija iz vremena SFRJ

ugljevik slovenci egs ri hse odsteta sfrj arbitraza

Foto: RiTE Ugljevik

Objavljeno

19.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Rudnik i termoelektrana Ugljevik, firma koja posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), moraće da isplati preduzeću Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženjering (EGS-RI) odštetu od 67 miliona evra (131 milion konvertibilnih maraka). To je odluka Arbitražnog veća u Beogradu, na koju, kako je saopštila slovenačka strana, žalba nije moguća, a odnosi se na obavezu termoelektrane da isporučuje električnu energiju slovenačkom preduzeću jer je ono investiralo u njenu gradnju.

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik će, takođe, morati da do kraja svog rada isporučuje jednu trećinu proizvedene električne energije slovenačkoj firmi EGS-RI, po cenama koje će dve strane naknadno dogovoriti. Ceh koji će platiti RiTE Ugljevik biće uvećan za zakonsku zateznu kamatu u periodu od juna 2011. do decembra 2021. godine, što je i period za koji ih je EGS-RI tužio za neisporučivanje struje.

Inače, ERS ima dve TE koje daju 56 odsto proizvodnje električne energije firme – TE Gacko i TE Ugljevik, snage po 300 MW.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio, kako je prenela Srna, da EGS-RI pokrenuo dva arbitražna postupka, po istom činjeničnom i pravnom osnovu, na ime obeštećenja zbog kršenja samoupravnih sporazuma o udruživanju rada i sredstava Fonda za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina radi zajedničke izgradnje i korišćenja TE Ugljevik.

Đokić: Sudovi u BiH su odlučili da je nadležno Arbitražno veće u Beogradu

Reč je o Samoupravnom sporazumu od 22. decembra 1981. za prvi blok termoelektrane, snage 300 MW, sa odgovarajućim kapacitetom ugljenokopa, i Samoupravni sporazum od 25. avgusta 1989. za drugi blok, snage 300 MW, sa odgovarajućim kapacitetom rudnika uglja. Sporazumi su iz vremena kada je postojala SFRJ.

On je istakao da je EGS-RI postupke pokrenuo na osnovu Ugovora o energetskoj povelji i Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija, koji je potpisan između BiH i Slovenije 2001. Prethodno su vođeni postupci pred sudovima u BiH, koji su odlučili da je za to nadležno Arbitražno veće u Beogradu.

Slovenačka firma je 2014. pokrenula dva arbitražna postupka, jedan protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova – ICSID u Vašingtonu sa tužbenim  zahtevom od 770 miliona evra, i drugi pred Arbitražnim većem u Beogradu za odštetu od 695,1 miliona evra.

Slovenčka firma je tražila 695,1 milion evra

Arbitražno veće je 13. jula 2020. odlučilo da odbije 90 odsto tužbenog zahteva, ali je presudilo da TE Ugljevik mora da isporučuje trećinu proizvedene električne energije slovenačkoj firmi do kraja rada. Odšteta od 67 miliona evra, koja će naknadno biti uvećana za zakonsku zateznu kamatu, određena je 3. jula, naveo je Đokić.

Đokić je istakao da je RiTE Ugljevik uspeo da dokaže neosnovanost tužbenog zahteva za povraćajem uloženih finansijskih sredstava, kao i da smanji odštetu za 90 odsto.

RiTe Ugljevik će sada, kako je naveo, započeti pregovore sa EGS-om i Holdingom slovenačkih elektrana (HSE), koji je zastupao EGS, radi definisanja daljih aktivnosti.

Inače, Arbitražno veće ICSID-a u Vašingtonu je 30. oktobra 2020. suspendovalo predmetni postupak do okončanja arbitražnog postupka u Beogradu, a Đokić je sada rekao da će dve strane obavestiti ovo Veće o statusu izvršenja odluke.

HSE: Arbitraža u Njujorku će se nastaviti

Slovenački HSE, koji u svom sastavu ima TE Šoštanj, rudnik Velenje i hidroelektrane na Savi, Dravi i Soči, saopštio je da je uspešno zastupao EGS-RI u arbitraži, što je bila odluka slovenačke vlade.

Izuzetan uspeh HSE-a u dugom procesu potvrđivanja neosporivog prava slovenačke elektroenergetske industrije u vezi sa investicijama u prošlosti, rekao je Tomaž Štokelj, generalni direktor kompanije, povodom odluke iz Beograda na koju nije moguća žalba.

HSE je naveo da od 2014. vode spor u vezi sa 5 TWh neisporučene električne energije.

Kompanija je podsetila da je ovo njen drugi veliki uspeh na međunardnim arbitražama, s  obzirom da je 2021. dobila odštetu od firme General Electric u vrednosti od 261 miliona evra.

Kada je reč o arbitraži  u Njujorku, HSE saopštava da je ona i dalje otvorena, i nastaviće se posle završetka arbitraže u Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

19. jul 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

19. jul 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

19. jul 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka