Električna energija

HSE i TEŠ dobili 261 milion evra na ime vansudske nagodbe sa GE

hse tes ge hagodba blok 6

Tim HSE koji je učestvovao u vansudskom poravnanju (slika: HSE)

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Holding Slovenske elektrarne (HSE) i Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) potpisali su vansudsku nagodbu sa kompanijom General Electric (GE) koja će slovenačkim firmama doneti 261 milion evra. Dogovor se odnosi na učešće kompanije Alstom Power u izgradnji bloka 6 TEŠ-a, a uključen je GE jer je 2015. godine kupila deo Alstoma koji se bavi poslovima u sektoru električne energije.

Holding Slovenske elektrarne i Termoelektrana Šoštanj, koja je u vlasništvu HSE, podneli su 25. januara 2017. zahtev za arbitražu protiv GE pred Međunarodnom privrednom komorom zbog uloge firme Alstom Power u gradnji bloka 6 TEŠ-a 2008. godine.

Arbitraža je pokrenuta radi nadoknade štete nastale izgradnjom bloka 6

Svrha arbitraže bila je nadoknada štete nastale u toku izgradnje bloka 6, saopštio je HSE, i dodao da su posle više od tri godine intenzivnih dogovora, dve strane postigle sporazum o poravnanju u iznosu od 261 milion evra.

Ugovor uključuje isplatu u iznosu od 138,7 miliona evra

Ugovor uključuje isplatu u iznosu od 138,7 miliona evra, usluge u vrednosti od 10 miliona evra i oko 12 miliona evra u vidu ušteda i naknade troškova.

S obzirom da se nagodba odnosi na komercijalni zahtev koji su HSE i TEŠ podneli na arbitraži, obe kompanije su povukle tužbu kao kompenzaciju za postignut dogovor i odrekle su se dodatnih zahteva za naknadu štete. Uslov za povlačenje tužbe i odustajanje od dodatnih zahteva ispunjen je prenosom prve rate u iznosu od 131 milion evra na račun TEŠ-a, saopštila je HSE grupa.

Usluge vredne 10 miliona evra uključuju dugoročno održavanje i digitalizaciju bloka 6

Usluge vredne 10 miliona evra uključuju dugoročno održavanje i digitalizaciju bloka 6 sa ciljem da se obezbedi napredno održavanje ključne tehničke opreme i pozitivni efekti povećanja dostupnosti i efikasnosti.

Uštede i nadoknada troškova u vrednosti od 12 miliona evra odnose se, takođe, na rad bloka 6.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica