Električna energija

HSE i TEŠ dobili 261 milion evra na ime vansudske nagodbe sa GE

hse tes ge hagodba blok 6

Tim HSE koji je učestvovao u vansudskom poravnanju (slika: HSE)

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Holding Slovenske elektrarne (HSE) i Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) potpisali su vansudsku nagodbu sa kompanijom General Electric (GE) koja će slovenačkim firmama doneti 261 milion evra. Dogovor se odnosi na učešće kompanije Alstom Power u izgradnji bloka 6 TEŠ-a, a uključen je GE jer je 2015. godine kupila deo Alstoma koji se bavi poslovima u sektoru električne energije.

Holding Slovenske elektrarne i Termoelektrana Šoštanj, koja je u vlasništvu HSE, podneli su 25. januara 2017. zahtev za arbitražu protiv GE pred Međunarodnom privrednom komorom zbog uloge firme Alstom Power u gradnji bloka 6 TEŠ-a 2008. godine.

Arbitraža je pokrenuta radi nadoknade štete nastale izgradnjom bloka 6

Svrha arbitraže bila je nadoknada štete nastale u toku izgradnje bloka 6, saopštio je HSE, i dodao da su posle više od tri godine intenzivnih dogovora, dve strane postigle sporazum o poravnanju u iznosu od 261 milion evra.

Ugovor uključuje isplatu u iznosu od 138,7 miliona evra

Ugovor uključuje isplatu u iznosu od 138,7 miliona evra, usluge u vrednosti od 10 miliona evra i oko 12 miliona evra u vidu ušteda i naknade troškova.

S obzirom da se nagodba odnosi na komercijalni zahtev koji su HSE i TEŠ podneli na arbitraži, obe kompanije su povukle tužbu kao kompenzaciju za postignut dogovor i odrekle su se dodatnih zahteva za naknadu štete. Uslov za povlačenje tužbe i odustajanje od dodatnih zahteva ispunjen je prenosom prve rate u iznosu od 131 milion evra na račun TEŠ-a, saopštila je HSE grupa.

Usluge vredne 10 miliona evra uključuju dugoročno održavanje i digitalizaciju bloka 6

Usluge vredne 10 miliona evra uključuju dugoročno održavanje i digitalizaciju bloka 6 sa ciljem da se obezbedi napredno održavanje ključne tehničke opreme i pozitivni efekti povećanja dostupnosti i efikasnosti.

Uštede i nadoknada troškova u vrednosti od 12 miliona evra odnose se, takođe, na rad bloka 6.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.