Električna energija

HSE i TEŠ dobili 261 milion evra na ime vansudske nagodbe sa GE

hse tes ge hagodba blok 6

Tim HSE koji je učestvovao u vansudskom poravnanju (slika: HSE)

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Holding Slovenske elektrarne (HSE) i Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) potpisali su vansudsku nagodbu sa kompanijom General Electric (GE) koja će slovenačkim firmama doneti 261 milion evra. Dogovor se odnosi na učešće kompanije Alstom Power u izgradnji bloka 6 TEŠ-a, a uključen je GE jer je 2015. godine kupila deo Alstoma koji se bavi poslovima u sektoru električne energije.

Holding Slovenske elektrarne i Termoelektrana Šoštanj, koja je u vlasništvu HSE, podneli su 25. januara 2017. zahtev za arbitražu protiv GE pred Međunarodnom privrednom komorom zbog uloge firme Alstom Power u gradnji bloka 6 TEŠ-a 2008. godine.

Arbitraža je pokrenuta radi nadoknade štete nastale izgradnjom bloka 6

Svrha arbitraže bila je nadoknada štete nastale u toku izgradnje bloka 6, saopštio je HSE, i dodao da su posle više od tri godine intenzivnih dogovora, dve strane postigle sporazum o poravnanju u iznosu od 261 milion evra.

Ugovor uključuje isplatu u iznosu od 138,7 miliona evra

Ugovor uključuje isplatu u iznosu od 138,7 miliona evra, usluge u vrednosti od 10 miliona evra i oko 12 miliona evra u vidu ušteda i naknade troškova.

S obzirom da se nagodba odnosi na komercijalni zahtev koji su HSE i TEŠ podneli na arbitraži, obe kompanije su povukle tužbu kao kompenzaciju za postignut dogovor i odrekle su se dodatnih zahteva za naknadu štete. Uslov za povlačenje tužbe i odustajanje od dodatnih zahteva ispunjen je prenosom prve rate u iznosu od 131 milion evra na račun TEŠ-a, saopštila je HSE grupa.

Usluge vredne 10 miliona evra uključuju dugoročno održavanje i digitalizaciju bloka 6

Usluge vredne 10 miliona evra uključuju dugoročno održavanje i digitalizaciju bloka 6 sa ciljem da se obezbedi napredno održavanje ključne tehničke opreme i pozitivni efekti povećanja dostupnosti i efikasnosti.

Uštede i nadoknada troškova u vrednosti od 12 miliona evra odnose se, takođe, na rad bloka 6.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU uvid uticaj predlozene reforme trziste elektricne energije

EU nema uvid u uticaj predložene reforme na tržište električne energije

15. mart 2021. - U svetlu aktuelne reforme pravila tržišta električne energije, stručnjaci poručuju da EU treba podatke i mehanizam za sagledavanje efekata

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

15. mart 2021. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

15. mart 2021. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

viktor andonov cebren

Andonov: Reverzibilna hidroelektrana Čebren ubrzaće razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji

15. mart 2021. - Gostujući u emisiji WIN WIN, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija