Životna sredina

Rio Tinto obustavlja litijumski projekat u Australiji nakon pobune lokalne zajednice

Rio Tinto i Alcoa odustali od rudarenja u Zapadnoj Australiji, nakon pobune lokalne zajednice

Foto: iStock

Objavljeno

26.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Rudarski gigant Rio Tinto odustao je od planova za istraživanje nalazišta litijuma i nikla u Zapadnoj Australiji na području koje zahvata šume, nakon što je reagovala lokalna zajednica.

Rio Tinto je podneo 10 zahteva za istraživanje ležišta litijuma i nikla u blizini grada Dvelingap, južno od Perta, u najvećoj australijskoj državi. Lokalna zajednica je brzo reagovala, te je upravni sud dobio čak 1.500 prigovora.

Alcoa je područje oko Dvelingupa na kojem ima dozvolu za istraživanja suzila za 8.344 hektara

Domaći mediji su preneli vest nekoliko dana nakon što je Alcoa, takođe jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu, objavila da na području oko istog gradića i u obližnjoj drevnoj šumi ipak neće tražiti boksit, rudu aluminijuma. Time je potencijalni zahvat smanjila za 8.344 hektara.

Međutim, Tim Kliford iz udruženja za zaštitu životne sredine Wilderness Society Western Australia rekao je da je najava bila grinvošing. On tvrdi da kompanija tamo nikada ne bi ni rudarila. Alcoa u ovom delu Zapadne Australije ima prava na 700.000 hektara.

Vlada treba da zabrani rudarenje

Građani su najviše bili zabrinuti za velik broj vrsta eukaliptusa i drugog drveća i biljaka.

„Rio Tinto je u procesu povlačenja svojih zahteva za dozvole za istraživanje na jugozapadu Zapadne Australije. Ova odluka je donesena iz više razloga, između ostalog i kao odgovor na zabrinutost lokalnih zajednica”, saopštila je ta kompanija, kako prenosi ABC.

Džes Bekerling iz društva za zaštitu šuma Zapadne Australije WA Forest Alliance naglasila je da povlačenje rudarskih kompanija treba da bude ispraćeno oštrom odlukom vlasti u Pertu da zakonski zaštite preostale autohtone šume i druge važne ekosisteme.

„Dobro je da su kompanije reagovale na zabrinutost zajednice i odlučile da se povuku. Siguran sam da postoje i druga područja u kojima bi moglo da bude nekih od ovih minerala, ali ovaj predeo je prilično poseban, jer je jedinstven. Važno je da zaštitimo ova mesta“, istakao je predsednik okruga Varuna Majk Volmsli.

Vlada Zapadne Australije treba da zaštiti preostale autohtone šume i druge važne ekosisteme

Premijer Zapadne Australiije Rodžer Kuk rekao je da vlada razmatra da zaštiti oblast oko Dvelingapa od bilo kakvog rudarenja u budućnosti.

Rio Tinto u Srbiji

Nakon protesta u Srbiji, Vlada Srbije je prošle godine formalno obustavila Rio Tintova istraživanja u dolini Jadra. Ipak, zaštitnici životne sredine su u međuvremenu više puta ukazivali na to da je kompanija nastavila aktivnosti.

Aktivisti ekoloških organizacija sa Madagaskara, iz Arizone, Srbije i Velike Britanije protestovali su u aprilu u Londonu ispred Rio Tintovog sedišta protiv ovog projekta rudnika i postrojenja za preradu rude litijuma.

Narodna skupština Srbije još uvek nije raspravljala o narodnoj inicijativi da se zakonom trajno zabrane istraživanja, eksploatacija i prerada ruda litijuma i bora.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

26. jun 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

26. jun 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

26. jun 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

26. jun 2023. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona