OIE

Napuštene naftne bušotine novi izvor litijuma

Napuštene naftne bušotine kao novi izvor litijuma

Foto: iStock

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Veliki broj startap kompanija razvija ideje za izvlačenje litijuma iz slane vode iz napuštenih naftnih bušotina. Tehnologija je u ranoj fazi. Ovakav metod je značajno održiviji i manje štetan nego rudarenje.

Mnoge napuštene naftne bušotine su zacementirane, a nad nekima se uzgaja pšenica, ali one i dalje imaju šta da ponude. Ispod tog ogromnog prostranstva su velike količine slane vode s tragovima litijuma. Rudarske kompanije se nadaju da će uspeti da razviju tehnologiju za izvlačenje tog izuzetno traženog alkalnog metala.

Aktuelne tehnologije proizvodnje litijuma uopšte nisu održive

Zagovornici tvrde da je neophodan za energetsku tranziciju i dekarbonizaciju, ali aktuelne tehnologije proizvodnje litijuma uopšte nisu održive. Trenutno dobija na dva načina. U slanim pustinjama Južne Amerike, podzemne vode se ispumpavaju na površinu i skladište u velikim bazenima, u kojima posle isparavanja ostaje so koja sadrži litijum. Ovim procesom se troše velike količine slatke vode, pri čemu postoji opasnost od zagađivanja vode za piće.

Drugi način dobijanja litijuma je kopanjem u površinskim kopovima. Ono nosi velik rizik za zagađivanje vazduha, vode i zemljišta zbog velikih količina jalovine i korišćenja hemikalija u preradi rude.

Litijum decenijama čeka u vodi ispod bušotina

Kanadska kompanija E3 Lithium je 2018. godine zakupila deo naftnog polja Leduk radi testiranja tehnologije za izvlačenje litijuma. Otkriveno je četrdesetih godina prošlog veka u provinciji Alberta. Litijum tako decenijama čeka u vodi ispod bušotina. Međutim, nije jednostavno preraditi ga u oblik prihvatljiv za komercijalnu upotrebu.

Direktna ekstrakcija litijuma

Ovo nije jedina nova kompanija sa sličnom idejom. Prairie Lithium i Lithium Bank Resources su kupili prava na korišćenje obližnjih napuštenih naftnih polja i počeli da razvijaju sopstvenu tehnologiju ekstrakcije litijuma.

„Iako se bušotine više ne koriste za proizvodnju nafte, one pružaju Prairie Lithiumu mogućnost da pristupi postrojenjima za proizvodnju i odlaganje koja su potrebna za proizvodnju litijuma“, saopštila je ta kompanija u septembru.

Male modularne mašine poput filtera za kafu usisavaju vodu iz zemlje i odvajaju litijum

Ona je prošlog meseca dobila sredstva od kanadskog ministarstva prirodnih resursa, za razvoj tehnologije direktne ekstrakcije litijuma (DLE). Male modularne mašine poput filtera za kafu usisavaju vodu iz zemlje i odvajaju litijum. Na ovaj način se ekstrakcija odvija brže i uz manju potrošnju vode.

E3 je radio na razvijanju adsorbenta koji bi razdvajali slanu vodu od litijuma. Međutim, u zavisnosti od područja na kom se primenjuje, potrebno je razvijati različite vrste sredstava za adsorpciju.

Dva univerziteta u Alberti izdvojila su sredstva za unapređenje DLE tehnologije. Daniel Alessi, hemičar sa Univerziteta Alberta i suosnivač DLE startapa Recion Technologies, veruje da će uskoro doći do proboja.

Korist od postojeće infrastrukture

Prednosti istraživanja na napuštenim naftnim poljima su brojne. Pre svega, pristupačna su, jer već postoje putevi i potrebna infrastruktura, kao i bušotine.

Industrija gasa je decenijama istraživala sedimente ispod ovog dela Kanade i tako je dostupno obilje podataka.

Kris Dornbos, geolog i osnivač E3, rekao je za Bloomberg da je već na početku raspolagao većinom potrebnih informacija o nalazištima litijuma. „Nismo morali da prolazimo kroz skupu i visokorizičnu fazu istraživanja… Mi smo već razumeli šta je u izdanu i da li možemo da probušimo do njega“, jer je naftna industrija to već uradila, dodao je.

U Sjedinjenim Državama su u toku projekti za izvlačenje litijuma iz geotermalne vode. Slični pilot-projekti su pokrenuti u Nemačkoj kao i u Velikoj Britaniji i Italiji.

Komentara: (1)
Vlada Kovačević / 28.04.2023.

Kako mi komadamo i uništavamao ovu planetu,pa mi ne zaslužujemo ni sekunda više da živimo!
Zato će nas evolutivni i kosmički mehanizmi garantovano ukloniti sa lica ovog sveta!
Mi smo kao vrsta,samo treptaj oka vremena na planeti,a naneli smo štete kao da smo 100 miliona tu!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

27. april 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

27. april 2023. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

27. april 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

27. april 2023. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika