Životna sredina

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Foto: SolarPower Europe

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Startap Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024. za svoje pionirsko rešenje za reciklažu koje omogućava da se 98 odsto materijala od kojih su napravljeni solarni paneli opet iskoristi, i to sa 80 odsto manjim ugljeničnim otiskom.

Solar Startup Award je godišnja nagrada koja se dodeljuje kao priznanje za revolucionarne korake koje solarni inovatori preduzimaju ka sistemu zasnovanom na obnovljivim izvorima energije, saopštila je evropska organizacija SolarPoWer Europe.

Solarna industrija, a i zagovornici korišćenja solarne energije, trpe česte kritike jer, iako postoji dosta različitih tehnologija, koje se primenjuju u praksi ili su blizu toga, još nije pronađeno pravo rešenje za reciklažu solarnih panela, čiji je vek trajanja 20-25 godina.

U isto vreme fotonaponski otpad se gomila, a s obzirom na globalnu ekspanziju solara situacija će vrlo brzo postati alarmantna. Sve to, takođe, znači i povećanu upotreba sirovina, što opet izaziva pritisak na životnu sredinu. Industrija i donosioci odluka su toga svesni, pa obećavaju rešenje najkasnije do 2035.

Do sada nije bilo reciklaže srebra i silicijuma iz solarnih panela

Širom sveta je dosad, kako kažu u startapu Solar Materials iz Magdeburga u Nemačkoj,  instalirano više od sto miliona tona solarnih panela i očekuje se da će se to višestruko povećati do 2030.

Solarna industrija već troši više od deset odsto globalne proizvodnje srebra, dok je procenat reciklaže srebra i silicijuma iz solarnih panela nula, navode u ovom startapu.

Nijedan komercijalni proces reciklaže, dodaju, još ne može ekonomski isplativo da omogući ponovno koriščenje svih materijala iz solarnih panela.

Franke: Naša tehnologija funkcioniše kao obrnuta proizvodnja

Na samitu SolarPower 2024 u Briselu, gde je održano finale za dodelu nagrade, Fridolin Franke, izvršni direktor i suosnivač startapa, predstavio je njihovo inovativno rešenje. On je istakao da proces recikliranja omogućava iskorišćenje svih materijala, pri čemu se najveća ekonomska korist ostvaruje od srebra.

Startap tvrdi da njegova patentirana tehnologija reciklira 98 odsto materijala iz silicijumskih solarnih panela.

„Termomehaničkim procesima automatski odvajamo različite komponente solarnih panela jedne od drugih. Naša tehnologija funkcioniše kao obrnuta proizvodnja umesto klasičnog pristupa usitnjavanja i sortiranja koju industrija koristi“, navodi ova firma na svom sajtu.

Posebno su fokusirani na ekonomsko iskorišćenje srebra i silicijuma, kao i visokokvalitetnog stakla, aluminijuma, bakra i plastike.

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials nagrada
Foto: Solar Materials

Franke: Solarna industrija zaista brine o reciklaži

Nakon što je primio nagradu, Fridolin Franke je izjavio da njihova pobeda pokazuje da solarna industrija zaista brine o recikliranju i da održivost nije samo reč koja je u trendu.

„Takmičenje je bila savršena prilika predstavimo naše rešenje za reciklažu evropskoj solarnoj industriji i povežemo se sa donosiocima odluka iz nauke, industrije i politike”, dodao je on.

Valburga Hemetsberger, generalna direktorka asocijacije SolarPower Europe, poručila je da samo sa ovakvim inovacijama solarni sektor može održivo igrati svoju uložu u energetskoj tranziciji.

Inače, ova organizacija, koja predstavlja solarnu industriju, nedavno je objavila izveštaj pod nazivom Upravljanje nakon kraja radnog veka: Smernice za najbolju praksu (End-of-Life Management: Best Practice Guidelines).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

8. mart 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

8. mart 2024. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. mart 2024. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora