Otpad

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

Reciklaža solarnih panela

Foto: iStock

Objavljeno

07.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarni paneli, ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika, imaju ograničeno trajanje. Kritičari se pitaju šta će se dogoditi sa stotinama miliona njih kada dođu do kraja svog životnog veka. Kompanija ROSI Solar usavršava proces kojim namerava da omogući recikliranje 99 odsto komponenti. Nakon više godina istraživanja i testiranja, njena fabrika treba da počne sa radom krajem juna.

Solarni paneli imaju vek trajanja od 20 do 25 godina. Neki se pokvare ranije, pa moraju da se zamene. Ukoliko se ne pronađe rešenje za reciklažu, „to će do 2050. godine postati planina otpada“, rekla je Ute Kolijer, zamenica direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju.

„Svet je instalirao više od jednog teravata solarnog kapaciteta. Obični solarni paneli imaju kapacitet po oko 400 vati, pa ako računate i krovove i solarne farme, moglo bi biti čak 2,5 milijardi solarnih panela“, izjavio je za BBC Rong Deng, stručnjak za recikliranje solarnih panela na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Australiji.

Drobljenje ili usitnjavanje starih panela je daleko jeftinije od reciklaže

U Evropi su uvoznici ili proizvođači solarnih panela odgovorni za njihovo odlaganje. Mnogi favorizuju drobljenje ili usitnjavanje otpada – što je daleko jeftinije od reciklaže. U nekoliko zemalja instalirane su pilot-linije za reciklažu. Međutim, na njima se odvajaju samo aluminijumski okvir i razvodna kutija, koja sadrži bakar, a na nekima i staklena ploča.

Nijedan ovakav pogon još ne reciklira pravilno materijale integrisane u modulima. Glavni tehnički izazov je pravilno odvojiti materijale koji imaju visoku čistoću i mogu da se prodaju, od čega treba da se finansira recikliranje. Objekata za reciklažu solarnih panela ima malo između ostalog i zato što donedavno nije bilo mnogo otpada za obradu.

ROSI Solar je razvio tehnologiju za reciklažu solarnih panela

Očekuje se da će veliki korak biti napravljen krajem juna, kada će ROSI Solar u Grenoblu u Francuskoj zvanično otvoriti prvi pogon na svetu namenjen potpunoj reciklaži solarnih panela.

Trošak fotonaponskog silicijuma čini do 20 odsto ukupne cene modula

Fotonaponska tehnologija je zasnovana na silicijumu. To je drugi najzastupljeniji element u Zemljinoj kori. Kako bi se stvorio fotonaponski efekat, silicijum mora biti prečišćen. Njegovo prečišćavanje zahteva veliku količinu energije i oslobađa veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte. Trošak fotonaponskog silicijuma čini do 20 odsto ukupne cene fotonaponskog modula. Velika količina ovog vrednog elementa se izgubi u proizvodnji solarnih ćelija, kao i nepravilnim odvajanjem po završetku životnog veka solarnog panela.

ROSI Solar je razvio industrijsku tehnologiju koja je u stanju da prvo pravilno odvoji čisti silicijum izgubljen tokom ova dva koraka, a zatim da ga obnovi, kažu iz kompanije. Reciklaža će smanjiti potrošnju prirodnih resursa i energetske potrebe industrije silicijuma.

U novoj fabrici će biti moguće povratiti sve dragocene materijale sadržane u panelima, poput srebra i bakra

Iz kompanije kažu da je u novoj fabrici moguće izvući skoro sve dragocene materijale sadržane u panelima, poput srebra i bakra, a oni su među najtežim materijalima za ekstrakciju.

Retki materijali se mogu ponovo koristiti, za izradu snažnijih solarnih ćelija. Procesi se zasnivaju na fizičkim, termičkim i fenomenima meke hemije, objasnili su u kompaniji.

U međuvremenu britanski naučnici pokušavaju da razvijaju tehnologiju sličnu ROSI-ju. Prošle godine su istraživači sa Univerziteta Lester objavili da su razradili način za izvlačenje srebra iz solarnih ćelija korišćenjem slanog rastvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

7. jun 2023. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

7. jun 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

7. jun 2023. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. jun 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin