OIE

Proizvodnja vetroparkova na nacionalnom nivou varira i do 25 odsto, na nivou Evrope 7 odsto – studija

vetroparkovi varijabilnost predvidljivost rada eoltech

Foto: Enrique from Pixabay

Objavljeno

03.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvodnja vetroparkova na kopnu na nacionalnom nivou može varirati i do 25 odsto iz godine u godinu, međutim varijacije rada vetroparkova na većem prostoru, na primer u Evropi ili celom svetu, su mnogo manje, pokazali su rezultati analize podataka o varijabilnosti energije vetra u poslednjih 15 godina.

Francuski Eoltech, konsultantska kuća za procenu potencijala vetra i solara, studiju o varijabilnosti proizvodnje vetroelektrana pripremio je koristeći irec indeks energije vetra. Ovi indeksi se objavljuju svakog meseca za 300 regiona u 40 zemalja, i uključuju dve trećine vetroparkova širom sveta.

Irec indeks je, kako navodi fransucka firma, indeks koji kvantifikuje očekivanu proizvodnju u datom periodu u poređenju sa dugoročnim prosekom unutar svakog regiona. Inače, varijabilnost proizvodnje elektrana na obnovljive izvore energije je jedna od njihovih najvećih mana, pa su dobre prognoze rada veoma važne.

Indeks za svet se odnosi na više od 26.000 vetroelektrana sa kapacitetom od 400 GW. To je više od 50 odsto ukupne instalisane snage i više od 80 odsto ukupno izgrađenih vetroparkova.

vetroparkovi varijabilnost predvidljivost rada irec indeks svet eoltech

Analiza je pokazala da kada se uzme u obzir globalni portfelje energije vetra na kopnu širom sveta, godišnja proizvodnja varira u rasponu od ±3 odsto u poslednjih 15 kalendarskih godina.

Na drugoj strani, portfolio indeksa za Evropu uključuje 185 GW vetroelektrana u 23 zemlje, što je više od 88 odsto ukupne instalisane snage i više od 97 odsto ukupno instalisanog broja vetroparkova.

Godišnja proizvodnja tih elektrana varira u rasponu od ±7 odsto u poslednjih 15 kalendarskih godina.

vetroparkovi varijabilnost predvidljivost rada irec indeks evropa eoltech

Habib Leseni (Habib Leseney), izvršni direktor kompanije Eoltech, izjavio je da se lokalno proizvodnja vetroparka može značajno razlikovati od godine do godine, i to do 25 odsto, zbog varijacije resursa vetra. Ali, u većim razmerama, na primer u Evropi ili svetu, ukupna proizvodnja je mnogo stabilnija, objasnio je on.

Analiza je takođe pokazala da se globalni resursi vetra ne smanjuju u poslednjih 15 godina.

Da, vetar uvek duva negde na planeti, i to je dobra vest za energiju vetra u budućnosti, dodao je Leseni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

3. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

3. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

3. april 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

3. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka