OIE

Proizvodnja vetroparkova na nacionalnom nivou varira i do 25 odsto, na nivou Evrope 7 odsto – studija

vetroparkovi varijabilnost predvidljivost rada eoltech

Foto: Enrique from Pixabay

Objavljeno

03.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvodnja vetroparkova na kopnu na nacionalnom nivou može varirati i do 25 odsto iz godine u godinu, međutim varijacije rada vetroparkova na većem prostoru, na primer u Evropi ili celom svetu, su mnogo manje, pokazali su rezultati analize podataka o varijabilnosti energije vetra u poslednjih 15 godina.

Francuski Eoltech, konsultantska kuća za procenu potencijala vetra i solara, studiju o varijabilnosti proizvodnje vetroelektrana pripremio je koristeći irec indeks energije vetra. Ovi indeksi se objavljuju svakog meseca za 300 regiona u 40 zemalja, i uključuju dve trećine vetroparkova širom sveta.

Irec indeks je, kako navodi fransucka firma, indeks koji kvantifikuje očekivanu proizvodnju u datom periodu u poređenju sa dugoročnim prosekom unutar svakog regiona. Inače, varijabilnost proizvodnje elektrana na obnovljive izvore energije je jedna od njihovih najvećih mana, pa su dobre prognoze rada veoma važne.

Indeks za svet se odnosi na više od 26.000 vetroelektrana sa kapacitetom od 400 GW. To je više od 50 odsto ukupne instalisane snage i više od 80 odsto ukupno izgrađenih vetroparkova.

vetroparkovi varijabilnost predvidljivost rada irec indeks svet eoltech

Analiza je pokazala da kada se uzme u obzir globalni portfelje energije vetra na kopnu širom sveta, godišnja proizvodnja varira u rasponu od ±3 odsto u poslednjih 15 kalendarskih godina.

Na drugoj strani, portfolio indeksa za Evropu uključuje 185 GW vetroelektrana u 23 zemlje, što je više od 88 odsto ukupne instalisane snage i više od 97 odsto ukupno instalisanog broja vetroparkova.

Godišnja proizvodnja tih elektrana varira u rasponu od ±7 odsto u poslednjih 15 kalendarskih godina.

vetroparkovi varijabilnost predvidljivost rada irec indeks evropa eoltech

Habib Leseni (Habib Leseney), izvršni direktor kompanije Eoltech, izjavio je da se lokalno proizvodnja vetroparka može značajno razlikovati od godine do godine, i to do 25 odsto, zbog varijacije resursa vetra. Ali, u većim razmerama, na primer u Evropi ili svetu, ukupna proizvodnja je mnogo stabilnija, objasnio je on.

Analiza je takođe pokazala da se globalni resursi vetra ne smanjuju u poslednjih 15 godina.

Da, vetar uvek duva negde na planeti, i to je dobra vest za energiju vetra u budućnosti, dodao je Leseni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. april 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

3. april 2024. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. april 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. april 2024. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.