x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Proizvođač cementa Salonit Anhovo dobio nagradu za održivo poslovanje

13.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: EBRD
Proizvođač cementa Salonit Anhovo dobio nagradu za održivo poslovanje

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodelila je bronzanu nagradu za održivu energiju slovenačkom proizvođaču cementa Salonit Anhovo zbog napretka koji je ta firma ostvarila u upotrebi netoksičnog otpada za gorivo. Nagrada je dodeljena i zbog toga što je ova kompanija smanjila nivo zagađenja okoline na nivoe koje proizvođači cementa planiraju da dostignu tek 2030. godine.

Salonit Anhovo je spustila nivo zagađenja u pogledu toplotne energije na onaj koji ta industrijska grana planira da dostigne 2025. godine i tek 2030. godine u pogledu količine šljake u cementu i emisija CO2, saopštila je EBRD.

Slovenačka kompanija je uvela novi sistem rada koji joj omogućava da poveća nivo alternativnih goriva sa 60 odsto na 75 odsto a to znači da će biti smanjen nivo emisija CO2 za više od 10.000 tona godišnje. Ova fabrika cementa će ostvariti nivo emisija znatno niži od propisanih nivoa u Evropskoj uniji, kaže se u saopštenju ove međunarodne finansijske institucije.

Investicija u novi sistem rada je finansirana zajmom od 15 miliona evra koji je EBRD odobrila u decembru 2016. godine.

Operativni troškovi pogona će se smanjivati kako se bude povećavala količina netoksičnog otpada koji se koristi za gorivo.

Nagradu je predao direktor EBRD Odelenja za životnu sredinu i održivost Dariusz Prasek na svečanosti u Ljubljani kojoj su prisustvovali slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek i šef biroa EBRD u Ljubljani Jolanta Gabriel.

Prasek je izjavio da je način na koji Salonit Anhovo koristi alternativna goriva odličan primer kako inovativna, namenska rešenja mogu da donesu finansijsku korist i pomognu u zaštitu životne sredine a sa tim se složio i predsednik upravnog odbora Salonit Anhova Julijan Fortunat koji je rekao da je ovo inovativno rešenje rezultat 30 godina iskustva u upotrebi otpada kao gorivo.

Minister Počivalšek je podsetio da proizvodnja cementa zahteva velike količine energije, dodajući da rešenje koje je Salonit Anhovo uveo u svom radu dovodi do bitnih poboljšanja u poslovanju i zaštiti životne sredine.

EBRD dodeljuje nagrade na polju održivosti u tri kategorije – održiva energija, adaptacija klimatskim promenama i inovacije na društvenom i polju životne sredine.

Oko pet odsto svih emisija CO2 na svetu su iz proizvodnje cementa a oko 40 odsto tih emisija je od sagorevanja goriva u procesu proizvodnje.

Evropska unija ima obavezu u okviru protkola iz Kjota da smanji emisije gasova, uključujući one iz industrije cementa ali se nivoi dozvoljenog zagađenja reguliše pojedinačno u zemljama članica koje određuje dozvoljene nivoe zagađenja od proizvodnje cementa.

 

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.