Životna sredina

Prijavite se za Transformative Action Award i osvojite 10.000 evra

Transformative-Action-Award

Slika: Prošlogodišnja ceremonija dodele nagrade

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi, regioni i organizacije civilnog društva iz država članica EU i Evropske ekonomske zone, kao i iz zemalja kandidata i onih koje su potencijalni kandidati za članstvo u EU, a koje su potpisale Baskijsku deklaraciju, do 31. jula mogu da se prijave za nagradu Transformative Action Award za 2020. godinu.

Lokalne samouprave za održivost (ICLEI), jedan od organizatora takmičenja, saopštile su da sa razvojem pandemije izazvane korona virusom, lokalne i regionalne vlasti preuzimaju sve veću ulogu u očuvanju zdravlja svojih građana.

Nikada nije bilo jasnije da lokalne vlade i organizacije civilnog društva (OCD) imaju veliki potencijal da obezbede kvalitetan život za građane, navode u ovoj organizaciji.

Nikada nije bilo jasnije da lokalne vlade i nevladin sektor imaju velike mogućnosti da obezbede kvalitetan život za građane

Kako bi se istakla važnost stvaranja održivih i otpornih gradova, Transformative Action Award je namenjena transformativnim akcijama evropskih gradova, regiona ili organizacija civilnog društva, koje su u skladu sa 15 principa Baskijske deklaracije, za postizanje socio-kulturne, socio-ekonomske i tehnološke transformacija njihove zajednice.

Preduzete akcije odražavaju lokalni ili regionalni doprinos sprovođenju ciljeva održivog razvoja i Pariskog sporazuma.

Obezbeđeno je i 10.000 evra u vidu pomoći za pokretanje novih transformativnih akcija

Osim ulaska u društvo dosadašnjih pobednika – Lousada (Portugalija) 2019, Gent (Belgija) 2018. i Nilufer (Turska) 2017. – priznatih lidera održive urbane transformacije u Evropi, pobednik dobija i 10.000 evra kao pomoć u pokretanju novih transformativnih akcija u svom gradu ili regionu.

Nagrada će biti dodeljena na 9. Evropskoj konferenciji o održivim gradovima

Svečana ceremonija dodele nagrada održaće se na 9. Evropskoj konferenciju o održivim gradovima u Manhajmu (Nemačka), koja bi trebalo da se održi od 30. septembra do 2. oktobra.

Svi oni koji su zainteresovani da se prijave, a nisu potpisali Baskijsku deklaraciju, to mogu da urade preko Platforme održivih gradova.

Takmičenje za ovu evropsku nagradu organizuju Lokalne samouprave za održivost (ICLEI), Baskija i danski Grad Olborg, a podržavaju Evropski komitet regiona i Evropska investiciona banka (EIB).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEOS - nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

SEOS – nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

25 јануара 2022 - "Pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli", navode stanovici doline Jadra

350 miliona dinara kotlarnice kotlove grejanje domacinstva

Država odvaja 350 miliona dinara za nove kotlarnice, kotlove za grejanje za domaćinstva

24 јануара 2022 - Gradovi i opštine mogu da konkurišu za 550 miliona dinara za unapređenje kvaliteta vazduha, od čega je 350 miliona za grejanje

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli - prekoračena planetarna granica

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli – prekoračena planetarna granica

21 јануара 2022 - Proizvodnja hemikalija se povećala 50 puta od 1950, a predviđanja upozoravaju se da će se ovim tempom utrostručiti do 2050. godine

Ekoloski aktivisti Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma bora

Ekološki aktivisti: Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma, bora

21 јануара 2022 - Ekološki aktivisti kažu da je, po ukidanju prostornog plana za Rio Tintov projekat, sledeći korak zabrana rudnika litijuma i bora u celoj Srbiji