Životna sredina

Prijavite se za Transformative Action Award i osvojite 10.000 evra

Transformative-Action-Award

Slika: Prošlogodišnja ceremonija dodele nagrade

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi, regioni i organizacije civilnog društva iz država članica EU i Evropske ekonomske zone, kao i iz zemalja kandidata i onih koje su potencijalni kandidati za članstvo u EU, a koje su potpisale Baskijsku deklaraciju, do 31. jula mogu da se prijave za nagradu Transformative Action Award za 2020. godinu.

Lokalne samouprave za održivost (ICLEI), jedan od organizatora takmičenja, saopštile su da sa razvojem pandemije izazvane korona virusom, lokalne i regionalne vlasti preuzimaju sve veću ulogu u očuvanju zdravlja svojih građana.

Nikada nije bilo jasnije da lokalne vlade i organizacije civilnog društva (OCD) imaju veliki potencijal da obezbede kvalitetan život za građane, navode u ovoj organizaciji.

Nikada nije bilo jasnije da lokalne vlade i nevladin sektor imaju velike mogućnosti da obezbede kvalitetan život za građane

Kako bi se istakla važnost stvaranja održivih i otpornih gradova, Transformative Action Award je namenjena transformativnim akcijama evropskih gradova, regiona ili organizacija civilnog društva, koje su u skladu sa 15 principa Baskijske deklaracije, za postizanje socio-kulturne, socio-ekonomske i tehnološke transformacija njihove zajednice.

Preduzete akcije odražavaju lokalni ili regionalni doprinos sprovođenju ciljeva održivog razvoja i Pariskog sporazuma.

Obezbeđeno je i 10.000 evra u vidu pomoći za pokretanje novih transformativnih akcija

Osim ulaska u društvo dosadašnjih pobednika – Lousada (Portugalija) 2019, Gent (Belgija) 2018. i Nilufer (Turska) 2017. – priznatih lidera održive urbane transformacije u Evropi, pobednik dobija i 10.000 evra kao pomoć u pokretanju novih transformativnih akcija u svom gradu ili regionu.

Nagrada će biti dodeljena na 9. Evropskoj konferenciji o održivim gradovima

Svečana ceremonija dodele nagrada održaće se na 9. Evropskoj konferenciju o održivim gradovima u Manhajmu (Nemačka), koja bi trebalo da se održi od 30. septembra do 2. oktobra.

Svi oni koji su zainteresovani da se prijave, a nisu potpisali Baskijsku deklaraciju, to mogu da urade preko Platforme održivih gradova.

Takmičenje za ovu evropsku nagradu organizuju Lokalne samouprave za održivost (ICLEI), Baskija i danski Grad Olborg, a podržavaju Evropski komitet regiona i Evropska investiciona banka (EIB).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

7. april 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

7. april 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

7. april 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

7. april 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto