Životna sredina

Prijavite se za Transformative Action Award i osvojite 10.000 evra

Transformative-Action-Award

Slika: Prošlogodišnja ceremonija dodele nagrade

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi, regioni i organizacije civilnog društva iz država članica EU i Evropske ekonomske zone, kao i iz zemalja kandidata i onih koje su potencijalni kandidati za članstvo u EU, a koje su potpisale Baskijsku deklaraciju, do 31. jula mogu da se prijave za nagradu Transformative Action Award za 2020. godinu.

Lokalne samouprave za održivost (ICLEI), jedan od organizatora takmičenja, saopštile su da sa razvojem pandemije izazvane korona virusom, lokalne i regionalne vlasti preuzimaju sve veću ulogu u očuvanju zdravlja svojih građana.

Nikada nije bilo jasnije da lokalne vlade i organizacije civilnog društva (OCD) imaju veliki potencijal da obezbede kvalitetan život za građane, navode u ovoj organizaciji.

Nikada nije bilo jasnije da lokalne vlade i nevladin sektor imaju velike mogućnosti da obezbede kvalitetan život za građane

Kako bi se istakla važnost stvaranja održivih i otpornih gradova, Transformative Action Award je namenjena transformativnim akcijama evropskih gradova, regiona ili organizacija civilnog društva, koje su u skladu sa 15 principa Baskijske deklaracije, za postizanje socio-kulturne, socio-ekonomske i tehnološke transformacija njihove zajednice.

Preduzete akcije odražavaju lokalni ili regionalni doprinos sprovođenju ciljeva održivog razvoja i Pariskog sporazuma.

Obezbeđeno je i 10.000 evra u vidu pomoći za pokretanje novih transformativnih akcija

Osim ulaska u društvo dosadašnjih pobednika – Lousada (Portugalija) 2019, Gent (Belgija) 2018. i Nilufer (Turska) 2017. – priznatih lidera održive urbane transformacije u Evropi, pobednik dobija i 10.000 evra kao pomoć u pokretanju novih transformativnih akcija u svom gradu ili regionu.

Nagrada će biti dodeljena na 9. Evropskoj konferenciji o održivim gradovima

Svečana ceremonija dodele nagrada održaće se na 9. Evropskoj konferenciju o održivim gradovima u Manhajmu (Nemačka), koja bi trebalo da se održi od 30. septembra do 2. oktobra.

Svi oni koji su zainteresovani da se prijave, a nisu potpisali Baskijsku deklaraciju, to mogu da urade preko Platforme održivih gradova.

Takmičenje za ovu evropsku nagradu organizuju Lokalne samouprave za održivost (ICLEI), Baskija i danski Grad Olborg, a podržavaju Evropski komitet regiona i Evropska investiciona banka (EIB).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

7. april 2020. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

7. april 2020. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

7. april 2020. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

7. april 2020. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu