Životna sredina

Liderima održive urbane transformacije upućen poziv da se prijave za nagradu Transformative Action Award

Lideri-odrzive-urbane-transformacije-poziv-nagrada-Transformative-Action-Award

Foto: sustainablecities.eu

Objavljeno

12.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Počelo je prijavljivanje za ovogodišnje izdanje nagrade Transformative Action Award. Na takmičenje mogu da se prijave gradovi, regioni i organizacije civilnog društva iz zemalja članica EU i Evropskog ekonomskog prostora, kao i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU koje su prihvatile Baskijsku deklaraciju, saopštili su organizatori.

Takmičenje za ovu evropsku nagradu za održivost organizuju Lokalne samouprave za održivost (ICLEI), Baskija i danski Grad Olborg, a podržavaju Evropski komitet regiona i Evropska investiciona banka (EIB). Nagrada se dodeljuje za tekuće ili ostvareno Transformativno delovanje (Transformative Actions) koje se poklapa sa jednom od 15 trasa Baskijske deklaracije u tri kategorije: socio-kulturna transformacija, socio-ekonomska transformacija; i tehnološka transformacija.

Transformativno delovanje treba da predstavlja lokalni ili regionalni doprinos sprovođenju Ciljeva održivog razvoja i Pariskog sporazuma.

Takmičari treba da prijave Transformativno delovanje koje traje najmanje tri meseca, a najviše pet godina. Sve prijave treba da su kompletne i jasno sročene na engleskom jeziku, navodi se u saopštenju.

Rok za prijavljivanje je 31. jul 2019. godine.

Pobednik nagrade za 2019. će se naći rame uz rame sa prethodnim pobednicima – belgijskim gradom Gentom i turskom oblašću Nilifer – i poneti laskavu titulu evropskog lidera održive urbane transformacije, a osvojiće i novčani iznos od 10.000 evra kao pomoć za dalje transformativno delovanje.

Albanski grad Tirana je prošle godine ušao u uži izbor za nagradu. Druga dva kandidata bili su italijanski grad Bolonja i Gent, koji je i pobedio.

Pobednik će moći i da besplatno učestvuje i održi prezentaciju na 9. Evropskoj konferenciji o održivim gradovima, koja se održava u Manhajmu u Nemačkoj od 30. septembra do 2. oktobra 2020. godine.

Da prihvatite Baskijsku deklaraciju i prijavite se za takmičenje za Transformative Action Award, posetite Platformu održivih gradova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

12. mart 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

12. mart 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

12. mart 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. mart 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja