Životna sredina

Prijave za NIS-ov konkurs Zajednici zajedno do 6. avgusta

NIS Zajednici zajedno zivotne sredine

NIS

Objavljeno

06.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

NIS je odlučio da ove godine sredstva iz konkursa Zajednici zajedno izdvoji za projekte zaštite životne sredine, poput zamene kotlova, mera energetske efikasnosti, korišćenja solarne energije i uređenja parkova.

Rok za prijave za program Zajednici zajedno produžen je za mesec dana do 6. avgusta, saopštio je NIS. U kompaniji podsećaju da su u saradnji sa resornim ministarstvima sredstva ovog puta odlučili da sredstva, u iznosu od 107,5 miliona dinara, usmere na oblast zaštite životne sredine.

Konkursom će biti podržani projekti vaspitno-obrazovnih, zdravstvenih, sportskih i ustanova kulture i udruženja koja se bave zaštitom životne sredine na teritoriji Beograda, Novog Sada, Požarevca, Niša, Čačka, Zrenjanina, Pančeva, Kikinde, Kanjiže, Novog Bečeja, Srbobrana i Žitišta.

Rezultati će biti objavljeni do 29. septembra, stoji u dokumentaciji. Projektne aktivnosti treba planirati tako da počinju od dana objave rezultata. Sve aktivnosti moraju se realizovati do 30. juna 2022. godine.

Krajnji cilj su zeleni gradovi

„Savremeni način života u velikoj meri doprineo je disbalansu između urbanog i prirodnog, te je neophodno aktivno delovanje na polju ponovnog uspostavljanja ravnoteže za život u skladu sa prirodom. Pokazatelji kojima se meri zaštita životnog okruženja uključuju nivo zagađenja i emisiju CO2, potrošnju energije, potrošnju i kvalitet vode, količinu otpada i stopu reciklaže, kao i odnos prostor-zelenilo što je od izuzetnog značaja za postizanje krajnjeg cilja, a to su gradovi po meri stanovnika – zeleni gradovi“, navodi NIS.

Lokalne zajednice i ustanove najviše žele poboljšanje energetske efikasnosti

Program je usredsređen na smanjenje zagađenosti vazduha i uređenje javnih parkovskih površina na inovativan ekološki način, dodaju u kompaniji. Po rezultatima ankete koju je nedavno sprovela među lokalnim zajednicama i ustanovama, najveće su potrebe u domenu energetske efikasnosti, posebno zameni stolarije i osvetljenja, a zatim za inovativnim rešenjima poput panela za napajanje solarnom energijom.

Za projekte u Beogradu 18 miliona dinara

Konkursom su obuhvaćena ulaganja u zamenu kotlova, energetsku efikasnost, solarnu energiju (uključujući sisteme za grejanje vode) i uređenje javnih gradskih parkova.

Udruženja građana mogu da se prijave jedino u partnerstvu sa nadležnim javnim komunalnim preduzećem i uz saglasnost lokalne samouprave.

Minimalna vrednost projekta je dva miliona dinara. Za Beograd je opredeljeno najviše, 18 miliona dinara, a za Kikindu 15,5 miliona. Slede Novi Sad (13,5 miliona), Pančevo (14), Zrenjanin (11,5) i Čačak (osam miliona dinara). U preostalim gradovima i opštinama biće dodeljeno po četiri ili pet miliona dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. jul 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

6. jul 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

6. jul 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić