Životna sredina

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

Dan ekološkog duga 2024

Foto: AndreasAux from Pixabay

Objavljeno

24.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini. Tačan datum kada ćemo kao čovečanstvo ući u minus biće objavljen 5. juna. Ipak, države ponaosob znaju kada počinju da žive u dugu prema planeti. Kao i inače, prvo prekoračenje u Jugoistočnoj Evropi 2024. je u Sloveniji.

Dan ekološkog duga izračunava se deljenjem biokapaciteta planete (količine prirodnih resursa koje Zemlja može da obnovi za godinu dana) sa ekološkim otiskom čovečanstva odnosno projektovanom potrošnjom za tekuću godinu i množenjem sa brojem dana u godini.

Baš kao što bankovni izvod prati prihod u odnosu na rashode, organizacija Mreža za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network) meri potražnju stanovništva za resursima i ponudu ekosistema.

Na strani ponude, biokapacitet je biološki produktivna kopnena i morska površina uključujući šumska zemljišta, pašnjake, useve, ribarska područja i izgrađeno zemljište.

Na strani potražnje, ekološki otisak meri potražnju stanovništva za hranom na bazi biljnog porekla i proizvodima od vlakana, stokom i ribljim proizvodima, drvetom i drugim šumskim proizvodima, prostorom za urbanu infrastrukturu i šumom koja apsorbuje emisije ugljen-dioksida nastale sagorevanjem fosilnih goriva.

Dan ekološkog duga se objavljuje 5. juna svake godine, a 2023. je pao 2. avgusta.

2023_Past_EOD_en_sm
Foto: Globalni Dan ekološkog duga

Slovenija ponovo prva u regionu

U Sloveniji je već neko vreme Dan planete Zemlje blisko povezan sa Danom ekološkog duga. Prvi se obeležava 22. aprila, a ta zemlja će ove godine početi prekomerno da troši zemljine resurse već 25. aprila, nedelju dana kasnije nego prošle.

Prema Global Footprint Networku, kad bi svi na svetu živeli kao Slovenci, trebalo bi nam 3,4 Zemlje da zadovoljimo naše potrebe za prirodnim resursima.

Country-Overshoot-Days-2024-500KB
Foto: Nacionalni dan ekološkog duga

Institut za zdravlje i životnu sredinu Slovenije pokrenuo je kampanju podizanja svesti na društvenim mrežama povodom Svetskog dana planete Zemlje i Dana ekološkog duga. Lansirao je kalkulator ekološkog duga, pomoću kojeg svako može lako da proveri kako njegovi postupci i životne navike utiču na životnu sredinu.

Prema rečima generalnog direktora Direktorata za klimatske politike pri Ministarstvu životne sredine, klime i energetike Andreja Gnezde, u Sloveniji su dva sektora odgovorna za najveće količine emisija gasova sa efektom staklene bašte: energetika i saobraćaj, odnosno mobilnost.

Gnezda: U energetskom sektoru posebno je važan razvoj obnovljivih izvora energije

„Što se tiče potonjeg, emisije gasova sa efektom staklene bašte značajno variraju iz godine u godinu, a u energetskom sektoru posebno je važan razvoj obnovljivih izvora energije i njihovo efikasno korištenje. Ministarstvo je pripremilo neke zakonske predloge i usvojilo izmene zakonskog okvira koje podstiču neophodan smer razvoja, a istovremeno kroz sistem subvencija podstičemo ulaganja i u energetsku sanaciju zgrada i postavljanje solarnih elektrana i druge investicije“, rekao je.

Pre kraja sledećeg meseca Sloveniji će se pridružiti i Bosna i Hercegovina (9. maja), Srbija (23. maja), Mađarska i Grčka (25. maja), Hrvatska (28. maja) i Crna Gora (30. maja). Od ostalih država iz regiona koje prati Balkan Green Energy News, Bugarska će ući u ekološki dug 2. juna, Rumunija 10. jula, a Albanija sada već tradicionalno ostaje poslednja – 23. septembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

24. april 2024. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

24. april 2024. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

24. april 2024. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

24. april 2024. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu