Životna sredina

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

Foto: Za šume bez požara

Objavljeno

23.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina dobila je prvu interaktivnu GIS mapu lokacija podložnih šumskim požarima kako bi se smanjio rizik od požara. Tokom pripreme mape otkriveni su ključni faktori rizika i određena prioritetna područja za primenu preventivnih mera.

Interaktivna mapa o podložnosti požarima u BiH može se videti na sajtu „Za šume bez vatre“ koja je osmišljena u okviru projekta „Zajednička akcija za smanjenje povećanog rizika od šumskih požara po prirodu i ljude u kontekstu klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini“.

Interaktivna mapa kao i nacrt „Mape puta za smanjenje rizika od šumskih požara“ predstavljeni su na radionici u organizaciji Inicijative za šumarstvo i okoliš – FEA u Banjaluci, koja i sprovodi projekat. Radionici su prisustvovali predstavnici „relevantnih institucija, uprava i javnih šumarskih preduzeća“, saopštio je Centar za promociju civilnog društva (CPCD) na sajtu projekta Smart Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

Lejla Hukić, koordintorka projekta, rekla je da je mapa važna za unapređenje razumevanja i odgovora na rizik od šumskih požara u BiH. Njeno korišćenje bi, takođe, trebalo da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na ove požare i smanjenje šteta koje oni prave.

Mapa je rezultat saradnje vladinog sektora i civilnog društva

Njena izrada podrazumevala je, kako je dodala, prikupljanje, analizu i vizualizaciju podataka o područjima koja su izložena opasnosti od požara.

Tokom rada autori su uspeli da identifikuju ključne faktore rizika i odrede prioritetna područja za primenu preventivnih mjera.

„Važno je istaći da će ova mapa koristiti svim relevantnim stranama – od donosioca odluka i institucija, do lokalne zajednice i građana“, istakla je ona, i dodala da je rezultat saradnje vladinog sektora i civilnog društva.

Miroslav Rakita, predstavnik Landscape Fire Management programa na Zapadnom Balkanu, naglasio je da je ova mapa jedna od prvih takve vrste u regionu.

Rakita: Opožarena površina u RS nije 100.000 hektara, kako kažu zvanični podaci, nego 200.000 hektara

On je pohvalio korišćenje EFFIS baze podataka, za koju se i sam uverio, da je relevantna i prilično tačna u poređenju sa zvaničnim podacima. Naveo je da je na primer za Republiku Sprsku opožarena površina u poslednih 20 godina oko 200.000 hektara, dok se u zvaničnim evidencijama navodi oko 100.000 hektara.

„Mogu zaključiti da sateliti ‘ne lažu’ i smatram da su ovako korišteni podaci relevantniji nego zvanični podaci, koje se često redovno ne ažuriraju“, istakao je Rakita.

Projekat Smart Balkans sprovodi CPCD, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Albanije – Institut za demokratiju i medijaciju (Institute for Democracy and Mediation – IDM) i Severne Makedonije – Centar za istraživanje i kreiranje politike (Center for Research and Policy Making – CRPM).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

23. april 2024. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

23. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

23. april 2024. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. april 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV