Životna sredina

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Foto: Miloš Vučević/Twitter

Objavljeno

12.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer nove srpske Vlade Miloš Vučević po prvi put se oglasio povodom  rudarenja litijuma u Srbiji. Trebalo bi razgovarati, kako je rekao, o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum, zatim čuti šta kaže struka i zaštititi pre svega ljude i životnu sredinu.

Srbija je u januaru 2022. godine zaustavila projekat Jadar za otvaranje rudnika litijuma i postrojenja za preradu anglo-australijske kompanije Rio Tinto u dolini Jadra. Vlasti su aktivnosti rudarskog giganta blokirale nakon protesta širom zemlje, najvećih u prethodne dve decenije. Međutim, najviši zvaničnici su u više navrata ocenili da je to bila greška.

Nova Vlada na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem se do sada nije oglašavala o ovom projektu. Vučević je tokom gostovanja na RTS-u rekao da podržava sve razvojne mogućnosti Srbije uključujući i rudarstvo.

Po njegovim rečima, Vlada još nije raspravljala o nastavku Rio Tintovog projekta, ali da će razgovarati o tome u smislu korišćenja prirodnih resursa koje Srbija ima.

Vučević: Ako struka kaže ne, onda ne

Vučević je dodao da „veruje u održivi razvoj kao pobedničku formulu“. Takođe je istakao da se neće ići ni u jedan projekat, pa ni u projekat rudarenja litijuma, bez jasnih pokazatelja koji ukazuju da je moguće da se koriste prirodni resursi, a da se čuva životna sredina i pre svega ljudi.

„Ostavljam prostor za razgovor  i pre svega čekam odgovor struke – ako struka kaže ne, onda je ne“, naglasio je. Upitan kojoj je opciji bliži, on je odgvorio da je uvek za opciju razvoja Srbije, kako bi se iskoristili svi potencijali koje imamo.

Iako je Vlada Srbije obustavila projekat rudarenja litijuma, Rio Tinto nije.

Marijanti Babić, direktorka firme Rio Sava i glavna zastupnica Rio Tinta u Srbiji je u toku javne debate između pristalica i protivnika projekta, održane u aprilu ove godine, rekla da je kompanija zaustavila sve istražne radove kada je Vlada zaustavila projekat, ali su nastavili da posluju jer su preuzeli obaveze i moraju da završe interne studije izvodljivosti.

Država je nakon obustave projekta rudarenja litijuma potpisala Memorandum o izgradnji fabrike baterija sa Rio Tintovom partnerskom kompanijom InoBat. Posle toga je potpisano i Pismo o namerama sa Evropskom unijom u oblasti kritičkih sirovina, u koje spada i litijum.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

12. jun 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Najvece-naftne-kompanije-sire-proizvodnju-litijuma

Najveće naftne kompanije se šire na proizvodnju litijuma

12. jun 2024. - ExxonMobil Schlumberger i Occidental su se u investicijama u dekarbonizaciju okrenuli proizvodnji litijuma umesto zelenoj energiji

Ekoloski aktivisti gradani gradjani radikalizaciju protesta istrazivanja rudarenja litijuma

Ekološki aktivisti i građani najavili radikalizaciju protesta protiv istraživanja i rudarenja litijuma

12. jun 2024. - Pokret protiv Rio Tintovog projekta zatražio je od vlade da zabrani istraživanja i eksploataciju litijuma i bora, zapretivši novim blokadama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

12. jun 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate