Otpad

Predsednik ISWA upozorava na budući uticaj odbačenih elisa vetroturbina na životnu sredinu

Predsednik ISWA upozorava na buduci uticaj odbacenih elisa vetroturbina na zivotnu sredinu

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekspanzija vetroelektrana, pored različitih pozitivnih uticaja na životnu sredinu, izaziva i zabrinutost, jer će, kako se procenje, stvoriti u budućnosti više miliona tona otpada koji se ne može reciklirati, upozorio je predsednik Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad (ISWA) Antonis Mavropoulos.

Mavropoulos je na svom blogu naveo da se očekuje da će u svetu do 2050. godine nastati oko 43 miliona tona otpada od elisa vetroturbina, od čega će, prema nedavnoj studiji, Kina morati da upravlja sa 40 odsto otpada, Evropa sa 25, SAD sa 16 a ostatak sveta sa 19 procenata tog otpada.

Uticaj na životnu sredinu i zdravstveni rizici vezani za korišćenje energije vetra od nedavno privlače više pažnje. „Jedan od najpotcenjenijh, negativnih i neželjenih efekata izgradnje vetroagregata jeste to što ne traju dugo (manje od 20 godina) pre nego što moraju da se zamene. A njihove elise se ne mogu reciklirati „, naveo je Mavropoulos.

On je upozorio da problem odlaganja elisa počinje da se javlja kao značajan faktor u budućnosti, jer se vek trajanja prvog talasa ranih komercijalnih vetroelektrana sada približava kraju.

Mavropoulos navodi da se elise proizvode od kompozitnih materijala, koji u suštini problematični za životnu sredinu, jer za njih trenutno nema uspostavljenih industrijskih ruta za reciklažu.

„Da bi se energija vetra koristila na zaista održiv način, od ključnog je značaja da se pronađe način za upravljanje otpadom od velikog broja elisa vetrogeneratora koji se očekuje“, rekao je on.

Predsednik ISWA je ocenio da industrija treba da razvija tehnologiju koja će omogućiti da turbine budu održive i u kontekstu životne sredine i ekonomske isplativosti, poput korišćenja biosmole i biorazgradivih termoplastičnih kompozita u proizvodnji lopatica. On je dodao da bi trebalo istražiti i modularni dizajn i mogućnost ponovne upotrebe elisa.

„Problem elisa vetroturbina odslikava opštu odliku našeg sveta. Iako postoji promena u pogledu održivosti, a turbine su definitivno deo ovog novog načina razmišljanja, čak i najnaprednije industrije ne uzimaju u obzir kraj veka trajanja svojih proizvoda. Evolucija vetroturbina dala je odlične rezultate u korišćenju obnovljive energije – nažalost, deo tih rezultata će biti nekoliko miliona tona otpada koji se ne može reciklirati. Obnovljivo jeste, ali ne i održivo! „, rekao je on.

On je rekao je da je vreme da se princip proširene odgovornosti proizvođača proširi geografski, odnosno da se primeni u celom svetu za najopasnije proizvode, kao i da obuhvati sve vrste novog otpada koji se očekuje u narednih 10 do 15 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

18. jul 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

18. jul 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

18. jul 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

18. jul 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela