Životna sredina

Prečistač otpadnih voda na farmi svinja štiti Specijalni rezervat prirode Zasavica

zasavica-precistac-otpadnih-voda

Foto: Facebook/ Specijalni rezervat prirode Zasavica

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Na farmi za uzgoj tovnih svinja „Milovan Ivanković“, u Zasavici kod Sremske Mitrovice, pušten je u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda, baziran na smeđim algama. Postrojenje je izgrađeno između ostalog i da bi se zaštitio Specijalni rezervat prirode Zasavica.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na farmi „Milovan Ivanković“ u blizini Specijalnog rezervata prirode Zasavica izgrađeno je domaćom tehnologijom preduzeća Ozonway, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vlasnik, Milovan Ivanković, koji na farmi ima 3.600 tovljenika svinja, sredstva u iznosu od 280.000 evra uložio je u zaštitu životne sredine, imajući u vidu da se samo na dva kilometra od njegove farme nalazi Specijalni rezervat prirode Zasavica, prenele su Večernje novosti.

Prema Ivankovićevim rečima, ulaganjem u uspostavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obezbeđena je zaštita životne sredine, a pre svega podzemnih voda, što doprinosi očuvanju prirodnih vrednosti Specijalnog rezervata prirode Zasavica, saopštilo je ministarstvo.

Energetski efikasno rešenje, suvi ostatak može da se koristi kao bioenergent

zasavica-precistac-otpadnih-voda-labud
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ukazujući na prednosti u primeni ovog rešenja za preradu otpadnih voda pretežno organskog sadržaja, Željko Pantić, direktor preduzeća Ozonway, rekao je da je takvo postrojenje energetski, ekonomično jer ostatak suve materije iz procesa prečišćavanja može da se koristi kao visokokvalitetno đubrivo ili bioenergent, i efikasno jer se otpadne vode prečišćavaju do tehničke vode druge kategorije koja se kao takve ispuštaju u recipijent.

Domaća tehnologija bazirana na smeđim algama primer je odlične primene domaće inovacije u prečišćavanju otpadnih voda, rekao je ministar Goran Trivan na svečanosti na kojoj je obeležen početak rada postrojenja, zahvalivši se Ivankoviću koji se ovakvim „pionirskim poduhvatom“ opredelio za ulaganje u zaštitu životne sredine.

On je naveo da je osnovni prioritet u zaštiti životne sredine u Srbiji izgradnja 359 sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što će zahtevati ulaganja od oko pet milijardi evra. Međutim, pored državnih, neophodno je još oko hiljadu manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u privatnom sektoru.

Zasavica – stanište ugroženih i retkih vrsta

zasavica-precistac-otpadnih-voda-govedo
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Zasavica, koja je na Ramsar listi močvarnih područja od međunarodnog značaja, stanište je ugroženih i zaštićenih vodenih i močvarnih biljnih vrsta poput testerice (Stratiotes aloides) i retkih biljnih i životinjskih vrsta, kao što su jezičasti ljutić (Ranunculus lingua) i vidra (Lutra lutra).

U ovom području značajnom za očuvanje biodiverziteta uspešno je realizovan Projekat reintrodukcije dabra (Castor fiber) u Srbiju. U okviru programa očuvanja autohtonih rasa stoke, ovde se na otvorenom pašnjaku gaje svinje mangulice i podolska goveda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...

srbija pks dubai expo 2020 poziv klima biodiverzitet

Poziv privrednicima Srbije za prvu tematsku nedelju „Dubai Expo 2020“ – Klima i biodiverzitet

03 августа 2021 - Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi je "Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost".

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 јуна 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe

medjunarodni dan biodiverziteta 2021

Međunarodni dan biodiverziteta 2021 – Budi deo rešenja

20 маја 2021 - Sve veći broj ljudi širom sveta zabrinut je kako se odnosimo prema prirodi, zbog čega menjaju navike i zahtevaju mere za zaštitu planete.