Životna sredina

Prečistač otpadnih voda na farmi svinja štiti Specijalni rezervat prirode Zasavica

zasavica-precistac-otpadnih-voda

Foto: Facebook/ Specijalni rezervat prirode Zasavica

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Na farmi za uzgoj tovnih svinja „Milovan Ivanković“, u Zasavici kod Sremske Mitrovice, pušten je u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda, baziran na smeđim algama. Postrojenje je izgrađeno između ostalog i da bi se zaštitio Specijalni rezervat prirode Zasavica.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na farmi „Milovan Ivanković“ u blizini Specijalnog rezervata prirode Zasavica izgrađeno je domaćom tehnologijom preduzeća Ozonway, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vlasnik, Milovan Ivanković, koji na farmi ima 3.600 tovljenika svinja, sredstva u iznosu od 280.000 evra uložio je u zaštitu životne sredine, imajući u vidu da se samo na dva kilometra od njegove farme nalazi Specijalni rezervat prirode Zasavica, prenele su Večernje novosti.

Prema Ivankovićevim rečima, ulaganjem u uspostavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obezbeđena je zaštita životne sredine, a pre svega podzemnih voda, što doprinosi očuvanju prirodnih vrednosti Specijalnog rezervata prirode Zasavica, saopštilo je ministarstvo.

Energetski efikasno rešenje, suvi ostatak može da se koristi kao bioenergent

zasavica-precistac-otpadnih-voda-labud
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ukazujući na prednosti u primeni ovog rešenja za preradu otpadnih voda pretežno organskog sadržaja, Željko Pantić, direktor preduzeća Ozonway, rekao je da je takvo postrojenje energetski, ekonomično jer ostatak suve materije iz procesa prečišćavanja može da se koristi kao visokokvalitetno đubrivo ili bioenergent, i efikasno jer se otpadne vode prečišćavaju do tehničke vode druge kategorije koja se kao takve ispuštaju u recipijent.

Domaća tehnologija bazirana na smeđim algama primer je odlične primene domaće inovacije u prečišćavanju otpadnih voda, rekao je ministar Goran Trivan na svečanosti na kojoj je obeležen početak rada postrojenja, zahvalivši se Ivankoviću koji se ovakvim „pionirskim poduhvatom“ opredelio za ulaganje u zaštitu životne sredine.

On je naveo da je osnovni prioritet u zaštiti životne sredine u Srbiji izgradnja 359 sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što će zahtevati ulaganja od oko pet milijardi evra. Međutim, pored državnih, neophodno je još oko hiljadu manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u privatnom sektoru.

Zasavica – stanište ugroženih i retkih vrsta

zasavica-precistac-otpadnih-voda-govedo
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Zasavica, koja je na Ramsar listi močvarnih područja od međunarodnog značaja, stanište je ugroženih i zaštićenih vodenih i močvarnih biljnih vrsta poput testerice (Stratiotes aloides) i retkih biljnih i životinjskih vrsta, kao što su jezičasti ljutić (Ranunculus lingua) i vidra (Lutra lutra).

U ovom području značajnom za očuvanje biodiverziteta uspešno je realizovan Projekat reintrodukcije dabra (Castor fiber) u Srbiju. U okviru programa očuvanja autohtonih rasa stoke, ovde se na otvorenom pašnjaku gaje svinje mangulice i podolska goveda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija zaustavila rad vetroelektrana kako bi ptice selice bezbedno migrirale

Holandija zaustavila rad vetroelektrana da ptice selice bezbedno prolete

23. jul 2019. - Holandija je zaustavila dve svoje ofšor vetroelektrane u Severnom moru na četiri sata kako bi ptice selice mogle bezbedno da prođu

Pet razloga zašto gubimo biodiverzitet

Pet razloga zašto gubimo biodiverzitet

23. jul 2019. - O biodiverzitetu učimo u osnovnoj školi, no nije loše podsetiti se s vremena na vreme šta je biodiverzitet i kako čovek svojim ponašanjem utičena svet koji ga okružuje

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

23. jul 2019. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

23. jul 2019. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji