Životna sredina

Poznate ličnosti dolaze na Ekološki ustanak i pozivaju građane da im se pridruže u subotu

ekoloski ustanak za opstanak beograd rio tinto

Slika: Odbranimo reke Stare planine (Facebook)

Objavljeno

07.09.2021.

Država

Komentari

5 Comments

Podeli

Objavljeno

07.09.2021.

Država

Komentari

5 Comments

Podeli

Veliki broj umetnika, poput pisca Ljubivoja Ršumovića, likovnog umetnika Dejana Atanackovića, muzičara Zorana Kostića Caneta i Darka Rundeka, glumaca Svetlane Bojković, Jelisavete Seke Sablić, Anite Mančić, Petra Božovića, Ljubomira Bandovića, Dragana Jovanovića, karikaturiste Predraga Koraksića Coraxa najavio je dolazak na ekološki protest “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta”. Umetnici su takođe pozvali građane da im se priključe u spasavanju šuma, reka, vode, vazduha i plodnog zemlišta od onih koji ih seku, zagađuju i otimaju.

Ekološki protest biće organizovan 11. septembra u Beogradu u Pionirskom parku. Inače, Ekološki ustanak je proglašen na protestu 10. aprila u Beogradu, kada se okupilo više hiljada građana.

“Jedan jedini zahtev imamo, a to je: Rio Tinto mrš iz Srbije!”, izjavio je  ranije Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta Odbranimo reke Stare planine. Protest organizuje ovaj pokret zajedno sa više ekoloških organizacija iz svih delova Srbije.

Na skup dolaze meštani lozničkih, požeških, kragujevačkih, gornjomilanovačkih sela, u kojima se priprema gradnja rudnika i bušenja radi istraživanja litijuma

Na skupu će govoriti Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, Svetlana Bojković, Aleksandar Jovanović Ćuta, Petar Božović, Dragana Đorđević, doktor hemijskih nauka, Ljubomir Bandović, arhitekta Dragoljub Bakić, Anita Mančić, kao i predstavnici ekoloških organizacija.

Na protest dolaze i meštani sela Gornje Nedeljice iz okoline Loznice, gde kompanija Rio Tinto planira da izgradi rudnik jadarita, uprkos negodovanju građana, aktivista, meštana, ali i stručne javnosti, a podsetimo i da je peticiju protiv izgradnje rudnika potpisalo više od 130.000 građana.

Dolaze i meštani iz sela Srbije gde su planirana ili već započeta istraživanja litijuma, poput Pranjana (Gornji Milanovac), Rekovca (Kragujevac), Dobrinje (Požega). Moglo bi se reći iz cele Srbije jer država u otvaranju rudnika vidi priliku, te nastavlja da izdaje dozvole za istraživanja litijuma, dok građani u otvaranju rudnika širom zemlje vide opasnost po kvalitet života ljudi, ali i kvalitet vode i zemljišta, ali i poljoprivrednu proizvodnju.

U kratkim, ali nadahnutim video porukama poznati umetnici pozvali su građane na Ekološki ustanak:

ekoloski ustanak za opstanak beograd rio tinto poziv

Dragan Jovanović i Ljubomir Bandović pevaju pesmu Ima jedna krčma u planini, pardon Ima mnogo smeća u planiniiiiiiiiiii…..ko je zagađuje, sreće imat neće…..

Glumica Jelisaveta Seka Sablić: alava otimačina

Svetlana Ceca Bojković: Ne zaboravite da po Ustavu naše zemlje svi mi imamo prava na zdravu životnu sredinu!

Ja molim, pozivam, da sam moćna, ja bih naredila da svi dođemo na protest, i da nastavimo proteste sve dok se ne zaustavi ovo bezumlje, ova alava otimačina i pljačka, koja se događa pred našim očima, pored našeg još uvek zdravog razuma.

Karikaturista Predrag Koraksić Corax: ne smemo da odustanemo

Ekološki pokret se bori protiv gubara, jer ovi gubari sve pojedoše. Poruka je da ne smemo da odustanemo, ne smemo da stanemo.

Glumac Petar Božović: napadnuti smo

Draga braćo i seste, mi smo napadnuti sa raznih strana, napadnuto je ono što nam je najdraže, a to je zemja od koje živimo.

Likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković: ili oni, ili mi

Ekološki ustanak nije samo borba za čist vazduh, šume, reke, vodu, već i borba protiv jednog opšteg društvenog zagađenja. 11. septembar je suočavanje sa stvarnošću, koja je brutalno jednostavna: ili oni, ili mi.

Glumica Anita Mančić: ko će odlučivati o budućnosti naše zemlje?

Ko će odlučivati o sudbini naše zemlje, našeg naroda, naše prirode, našeg života? Da li će to biti strani investitori koji će seći naše šume, sputavati naše reke i trpati ih u cevi, bušiti našu zemlju, i istisnuti život iz nje, a ostaviti iza sebe otrov? Da li će to biti Rio Tinto, koji će nam određivati dnevnu dozu vazduha? Ko će odlučivati o budućnosti naše zemlje, da li mi koji je štitimo ili oni koji je uništavaju?

Komentara: (5)

Slavica Živanovic / 08.09.2021.

Moramo svi. Nema tog dana ničeg važnijeg od odbrane ove okupacije naše domovine!!!
Nema izgovora, ni čekanja da nas neko drugi oslobodi.
VIDIMO SE!!!!!

slađa iz vrbe / 09.09.2021.

Budimo orlovi, a ne mravi.

Marijana Puškaš / 09.09.2021.

Bravo za sve navedene umetnike!

pedja / 09.09.2021.

Ponesite motke,od mirnih protesta nema nista!

Emilija / 10.09.2021.

Sve super samo niste rekli u koliko sati je okupljanje!

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.