Električna energija

Potrošnja električne energije opala 5-10% u Albaniji i BiH zbog krize usled korona virusa

Potrosnja-elektricne-energije-pad-Albanija-BiH-korona-virus

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Potrošnja električne energije smanjena je u Bosni i Hercegovini oko 10%, a u Albaniji 5-10%, naveo je Sekretarijat Energetske zajednice u svom prvom izveštaju o sigurnosti snabdevanja tokom krize izazvane korona virusom, koji otkriva i niz kritičnih pitanja u vezi sa funkcionisanjem energetskih sistema regiona.

Sekretarijat je naveo da će kontinuirano pratiti situaciju koja se odnosi na sigurnost snabdevanja. Takođe, iskoristiće sve regulatorne i finansijske mogućnosti dostupne u okviru pravnih tekovina EU (acquis communautaire) kako bi brzo i bez administrativnih procedura pružila podršku članicama Energetska zajednice (The Secretariat’s support).

Odloženi su planirani remonti termoelektrana Kosovo B i Pljevlja

Snabdevanje električnom energijom i prirodnim gasom, funkcionisanje tržišta i prekogranične trgovine na interkonekcijama u Energetskoj zajednici odvija se bez prekida, naveo je Sekretrijat u svom izveštaju o snabdevanju, i dodao da u većini ugovornih strana nisu zabežene veće promene u proizvodnji i potrošnji električne energije.

Pre nekoliko dana Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila da je potrošnja električne energije 5-7% manja nego prošle godine u ovo vreme.

U izveštaju se navodi da su odloženi planirani remonti termoelektrana (TE) Kosovo B i Pljevlja kako bi se osigurala stabilnost snabdevanja tokom krize.

Međutim, postoji i niz rizika za funkcionisanje energetskih sistema.

Stabilnost energetskih sistema mogla bi biti ugrožena tokom leta i zime

Sigurnost sistema u narednim letnjim i zimskim mesecima mogla bi biti ugrožena ukoliko poslovi održavanja ne budu obavljeni na vreme, ističe se u delu izveštaja koji se bavi dugoročnim rizicima za funkcinonisanje energetskih sistema.

Takođe, kao još jedan problem koji je dugoročan navodi se finansijska likvidnost energetskih kompanija koja bi mogla da bude ugrožena zbog smanjenih prihoda usled pada naplate, kao i smanjenja potrošnje i cena električne energije.

Kompanije se suočavaju sa padom stope naplate isporučene električne energije

Među problemima sa kojima se trenutno suočavaju energetske kompanije je organizacija rada osoblja koje radi na kritičnim pozicijama i dispečerskih centara, posebno imajući u vidu ograničen broj aktivnih dispečera i potrebu za dugim periodima izolacije osoblja, kao i smanjenje stope naplate isporučene električne energije.

Potencijalni kratkoročni problemi uključuju potrebu za ponovnim planiranjem i mogućim smanjenjem neto transfernog kapaciteta (NTC) u nekim periodima zbog odlaganja radova na održavanju, kao i osiguranje uvoza električne energije kao posledice nedostatka likvidnosti dobavljača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. april 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

3. april 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. april 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

3. april 2020. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana