x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Potrošnja električne energije opala 5-10% u Albaniji i BiH zbog krize usled korona virusa

03.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Potrošnja električne energije opala 5-10% u Albaniji i BiH zbog krize usled korona virusa

Potrošnja električne energije smanjena je u Bosni i Hercegovini oko 10%, a u Albaniji 5-10%, naveo je Sekretarijat Energetske zajednice u svom prvom izveštaju o sigurnosti snabdevanja tokom krize izazvane korona virusom, koji otkriva i niz kritičnih pitanja u vezi sa funkcionisanjem energetskih sistema regiona.

Sekretarijat je naveo da će kontinuirano pratiti situaciju koja se odnosi na sigurnost snabdevanja. Takođe, iskoristiće sve regulatorne i finansijske mogućnosti dostupne u okviru pravnih tekovina EU (acquis communautaire) kako bi brzo i bez administrativnih procedura pružila podršku članicama Energetska zajednice (The Secretariat’s support).

Odloženi su planirani remonti termoelektrana Kosovo B i Pljevlja

Snabdevanje električnom energijom i prirodnim gasom, funkcionisanje tržišta i prekogranične trgovine na interkonekcijama u Energetskoj zajednici odvija se bez prekida, naveo je Sekretrijat u svom izveštaju o snabdevanju, i dodao da u većini ugovornih strana nisu zabežene veće promene u proizvodnji i potrošnji električne energije.

Pre nekoliko dana Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila da je potrošnja električne energije 5-7% manja nego prošle godine u ovo vreme.

U izveštaju se navodi da su odloženi planirani remonti termoelektrana (TE) Kosovo B i Pljevlja kako bi se osigurala stabilnost snabdevanja tokom krize.

Međutim, postoji i niz rizika za funkcionisanje energetskih sistema.

Stabilnost energetskih sistema mogla bi biti ugrožena tokom leta i zime

Sigurnost sistema u narednim letnjim i zimskim mesecima mogla bi biti ugrožena ukoliko poslovi održavanja ne budu obavljeni na vreme, ističe se u delu izveštaja koji se bavi dugoročnim rizicima za funkcinonisanje energetskih sistema.

Takođe, kao još jedan problem koji je dugoročan navodi se finansijska likvidnost energetskih kompanija koja bi mogla da bude ugrožena zbog smanjenih prihoda usled pada naplate, kao i smanjenja potrošnje i cena električne energije.

Kompanije se suočavaju sa padom stope naplate isporučene električne energije

Među problemima sa kojima se trenutno suočavaju energetske kompanije je organizacija rada osoblja koje radi na kritičnim pozicijama i dispečerskih centara, posebno imajući u vidu ograničen broj aktivnih dispečera i potrebu za dugim periodima izolacije osoblja, kao i smanjenje stope naplate isporučene električne energije.

Potencijalni kratkoročni problemi uključuju potrebu za ponovnim planiranjem i mogućim smanjenjem neto transfernog kapaciteta (NTC) u nekim periodima zbog odlaganja radova na održavanju, kao i osiguranje uvoza električne energije kao posledice nedostatka likvidnosti dobavljača.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.