Električna energija

Potrošnja električne energije opala 5-10% u Albaniji i BiH zbog krize usled korona virusa

Potrosnja-elektricne-energije-pad-Albanija-BiH-korona-virus

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Potrošnja električne energije smanjena je u Bosni i Hercegovini oko 10%, a u Albaniji 5-10%, naveo je Sekretarijat Energetske zajednice u svom prvom izveštaju o sigurnosti snabdevanja tokom krize izazvane korona virusom, koji otkriva i niz kritičnih pitanja u vezi sa funkcionisanjem energetskih sistema regiona.

Sekretarijat je naveo da će kontinuirano pratiti situaciju koja se odnosi na sigurnost snabdevanja. Takođe, iskoristiće sve regulatorne i finansijske mogućnosti dostupne u okviru pravnih tekovina EU (acquis communautaire) kako bi brzo i bez administrativnih procedura pružila podršku članicama Energetska zajednice (The Secretariat’s support).

Odloženi su planirani remonti termoelektrana Kosovo B i Pljevlja

Snabdevanje električnom energijom i prirodnim gasom, funkcionisanje tržišta i prekogranične trgovine na interkonekcijama u Energetskoj zajednici odvija se bez prekida, naveo je Sekretrijat u svom izveštaju o snabdevanju, i dodao da u većini ugovornih strana nisu zabežene veće promene u proizvodnji i potrošnji električne energije.

Pre nekoliko dana Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila da je potrošnja električne energije 5-7% manja nego prošle godine u ovo vreme.

U izveštaju se navodi da su odloženi planirani remonti termoelektrana (TE) Kosovo B i Pljevlja kako bi se osigurala stabilnost snabdevanja tokom krize.

Međutim, postoji i niz rizika za funkcionisanje energetskih sistema.

Stabilnost energetskih sistema mogla bi biti ugrožena tokom leta i zime

Sigurnost sistema u narednim letnjim i zimskim mesecima mogla bi biti ugrožena ukoliko poslovi održavanja ne budu obavljeni na vreme, ističe se u delu izveštaja koji se bavi dugoročnim rizicima za funkcinonisanje energetskih sistema.

Takođe, kao još jedan problem koji je dugoročan navodi se finansijska likvidnost energetskih kompanija koja bi mogla da bude ugrožena zbog smanjenih prihoda usled pada naplate, kao i smanjenja potrošnje i cena električne energije.

Kompanije se suočavaju sa padom stope naplate isporučene električne energije

Među problemima sa kojima se trenutno suočavaju energetske kompanije je organizacija rada osoblja koje radi na kritičnim pozicijama i dispečerskih centara, posebno imajući u vidu ograničen broj aktivnih dispečera i potrebu za dugim periodima izolacije osoblja, kao i smanjenje stope naplate isporučene električne energije.

Potencijalni kratkoročni problemi uključuju potrebu za ponovnim planiranjem i mogućim smanjenjem neto transfernog kapaciteta (NTC) u nekim periodima zbog odlaganja radova na održavanju, kao i osiguranje uvoza električne energije kao posledice nedostatka likvidnosti dobavljača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

3. april 2020. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

3. april 2020. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

3. april 2020. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

3. april 2020. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem