OIE

Potpisan ugovor za studiju izvodljivosti za Vardarsku dolinu

studija izvodljivosti Vardarska dolina

Objavljeno

06.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Makedonske elektrane (ELEM) i AF Consult iz Badena, Švajcarska, potpisali su ugovor za studiju izvodljivosti za veliki energetski projekat Vardarska dolina.

Studija treba da utvrdi pravce i aktivnosti za realizaciju projekta a rok za izradu je devet meseci.

„Prilikom usvajanja rešenja za izvođenje hidrosistema Vardarska dolina istovremeno će biti otpimizovana konfiguracija celog sistema, parametri za objekte koji će činiti projekat, ali i opcije za upravljanje sistemom. U prvoj fazi studije biće analizirana i ocenjena izvodljivost u ekonomskom, funkcionalnom, energetskom i socio-ekološkom aspektu“, navedeno je u saopštenju ELEM-a.

Projekat Vardarska dolina predviđa gradnju 12 hidroelektrana na celom toku Vardara od Skoplja do granice sa Grčkom. Najveći bi bile HE Veles sa 300 GWh i HE Gradec sa 257 GWh. Ostalih 10 manjih hidroelektrana imale bi snagu od 60 do 130 GWh, zavisno od lokacije i protoka vode.

„Ovaj projekat će u velikoj meri unaprediti domaće kapacitete proizvodnje električne energije u Makedoniji. Takođe, zbog povećanja potrošnje energije iz obnovljivih izvora smanjićemo emisiju CO2, potrošnju fosilnih goriva i rizike od poplava samim tim što ćemo regulisati vodotokove“, dodaje se u saopštenju.

AF Consult iz Badena osnovan je 1895. godine, a danas je deo međunarodne AF Grupe iz Stokholma, Švedska. Reč je o jednoj od najvećih konsultantskih kuća na svetu sa preko 1.500 projekata u više od 80 zemalja, i kancelarijama u 25 država sveta, prenosi portal Republika.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

6. oktobar 2016. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. oktobar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. oktobar 2016. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. oktobar 2016. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage