x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Potpisan ugovor za studiju izvodljivosti za Vardarsku dolinu

06.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Potpisan ugovor za studiju izvodljivosti za Vardarsku dolinu

Makedonske elektrane (ELEM) i AF Consult iz Badena, Švajcarska, potpisali su ugovor za studiju izvodljivosti za veliki energetski projekat Vardarska dolina.

Studija treba da utvrdi pravce i aktivnosti za realizaciju projekta a rok za izradu je devet meseci.

“Prilikom usvajanja rešenja za izvođenje hidrosistema Vardarska dolina istovremeno će biti otpimizovana konfiguracija celog sistema, parametri za objekte koji će činiti projekat, ali i opcije za upravljanje sistemom. U prvoj fazi studije biće analizirana i ocenjena izvodljivost u ekonomskom, funkcionalnom, energetskom i socio-ekološkom aspektu”, navedeno je u saopštenju ELEM-a.

Projekat Vardarska dolina predviđa gradnju 12 hidroelektrana na celom toku Vardara od Skoplja do granice sa Grčkom. Najveći bi bile HE Veles sa 300 GWh i HE Gradec sa 257 GWh. Ostalih 10 manjih hidroelektrana imale bi snagu od 60 do 130 GWh, zavisno od lokacije i protoka vode.

“Ovaj projekat će u velikoj meri unaprediti domaće kapacitete proizvodnje električne energije u Makedoniji. Takođe, zbog povećanja potrošnje energije iz obnovljivih izvora smanjićemo emisiju CO2, potrošnju fosilnih goriva i rizike od poplava samim tim što ćemo regulisati vodotokove”, dodaje se u saopštenju.

AF Consult iz Badena osnovan je 1895. godine, a danas je deo međunarodne AF Grupe iz Stokholma, Švedska. Reč je o jednoj od najvećih konsultantskih kuća na svetu sa preko 1.500 projekata u više od 80 zemalja, i kancelarijama u 25 država sveta, prenosi portal Republika.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.