OIE

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Foto: Freepik

Objavljeno

24.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a projekat VE Vlašić je za deset turbina od po pet megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

Dok se državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH), nakon nekoliko godina rada na projektu, sprema da počne da gradi VE Vlašić od 50 megavata, reaktuelizovani su projekti za još dve takve investicije na istoj planini.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je zahtev preduzeća Energokul iz Travnika za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu projekta vetroelektrane od 200 megavata, odnosno da utvrdi da li je potrebna studija. Lokacija planiranog postrojenja VP Energokul je na teritorijama opština Travnik, Jajce i Dobretići u Srednjobosanskom kantonu.

Energokul u prvoj fazi namerava da instalira 140 megavata

Energokul je pre godinu dana dobio načelnu saglasnost za priključenje na prenosnu mrežu. Vetroelektrana bi se nalazila na koncesionom polju Ranča – Dobretići – Vitovlje Malo, predviđenom kantonalnim prostornim planom.

Dva zahteva su stavljena na uvid javnosti u razmaku od par dana

Postrojenje bi se prostiralo na 28,3 kvadratna kilometra na planini Vlašić. U zahtevu stoji da Energokul namerava da ga izgradi u dve faze, od kojih bi prva bila 140 megavata. Projektom su predviđene 34 turbine prečnika najviše 155 metara i snage do šest megavata. Stubovi bi bili visoki do 102,5 metara, piše u dokumentu.

Firma je ugovor o koncesiji potpisala 2016. godine. Planira da da VP Energokul pusti u rad najkasnije 1. oktobra 2027. godine.

Istovremeni povratak dva projekta

Za drugi projekat, VP Vlašić, prvobitni investitor TLG iz Travnika je 2015. dobio načelnu saglasnost za priključenje i ekološku dozvolu. U to vreme su zaštitnici životne sredine i lokalni stočari protestovali protiv dodele koncesija za četiri vetroparka na ovoj planini. Ta firma je radila dva projekta: Galica i Devečani.

TLG je u međuvremenu prebacio prava na VP Vlašić na lokalitetu Devečani preduzeću Vjetroelektrane Čardakov, takođe registrovanom u Travniku. Ono je takođe nadležnom federalnom ministarstvu predalo zahtev za prethodnu procenu uticaja.

Projekat je za do 50 megavata i deset vetrenjača. Međutim, firma prvo treba da ispita snagu vetra na planini Vlašić.

Vlasnici Vjetroelektrana Čardakov su bivši ministar bezbednosti Selmo Cikotić, sarajevska kompanija Bičakčić bivšeg federalnog premijera Edhema Bičakčića, EIB Internationale iz Banjaluke i Interenergo, energetski inženiring iz Slovenije, deo austrijske grupacije Kelag, prenosi BiznisInfo.

Zahtev za VP Energokul je sastavljen pre mesec dana, sudeći po datumu u dokumentu, dok u onom za VP Vlašić piše da je od prošlog decembra. Međutim, ministarstvo ih je dalo na javni uvid samo par dana jednog za drugim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

24. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

24. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

24. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

24. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti