OIE

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Foto: Freepik

Objavljeno

24.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a projekat VE Vlašić je za deset turbina od po pet megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

Dok se državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH), nakon nekoliko godina rada na projektu, sprema da počne da gradi VE Vlašić od 50 megavata, reaktuelizovani su projekti za još dve takve investicije na istoj planini.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je zahtev preduzeća Energokul iz Travnika za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu projekta vetroelektrane od 200 megavata, odnosno da utvrdi da li je potrebna studija. Lokacija planiranog postrojenja VP Energokul je na teritorijama opština Travnik, Jajce i Dobretići u Srednjobosanskom kantonu.

Energokul u prvoj fazi namerava da instalira 140 megavata

Energokul je pre godinu dana dobio načelnu saglasnost za priključenje na prenosnu mrežu. Vetroelektrana bi se nalazila na koncesionom polju Ranča – Dobretići – Vitovlje Malo, predviđenom kantonalnim prostornim planom.

Dva zahteva su stavljena na uvid javnosti u razmaku od par dana

Postrojenje bi se prostiralo na 28,3 kvadratna kilometra na planini Vlašić. U zahtevu stoji da Energokul namerava da ga izgradi u dve faze, od kojih bi prva bila 140 megavata. Projektom su predviđene 34 turbine prečnika najviše 155 metara i snage do šest megavata. Stubovi bi bili visoki do 102,5 metara, piše u dokumentu.

Firma je ugovor o koncesiji potpisala 2016. godine. Planira da da VP Energokul pusti u rad najkasnije 1. oktobra 2027. godine.

Istovremeni povratak dva projekta

Za drugi projekat, VP Vlašić, prvobitni investitor TLG iz Travnika je 2015. dobio načelnu saglasnost za priključenje i ekološku dozvolu. U to vreme su zaštitnici životne sredine i lokalni stočari protestovali protiv dodele koncesija za četiri vetroparka na ovoj planini. Ta firma je radila dva projekta: Galica i Devečani.

TLG je u međuvremenu prebacio prava na VP Vlašić na lokalitetu Devečani preduzeću Vjetroelektrane Čardakov, takođe registrovanom u Travniku. Ono je takođe nadležnom federalnom ministarstvu predalo zahtev za prethodnu procenu uticaja.

Projekat je za do 50 megavata i deset vetrenjača. Međutim, firma prvo treba da ispita snagu vetra na planini Vlašić.

Vlasnici Vjetroelektrana Čardakov su bivši ministar bezbednosti Selmo Cikotić, sarajevska kompanija Bičakčić bivšeg federalnog premijera Edhema Bičakčića, EIB Internationale iz Banjaluke i Interenergo, energetski inženiring iz Slovenije, deo austrijske grupacije Kelag, prenosi BiznisInfo.

Zahtev za VP Energokul je sastavljen pre mesec dana, sudeći po datumu u dokumentu, dok u onom za VP Vlašić piše da je od prošlog decembra. Međutim, ministarstvo ih je dalo na javni uvid samo par dana jednog za drugim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

24. novembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

24. novembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

24. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

24. novembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju