OIE

EPBIH obezbedio finansiranje za vetroelektranu Vlašić

EPBIH obezbedio finansiranje vetroelektrane na Vlašiću snage 50 MW

Foto: tamasvarga67 from flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Objavljeno

31.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odobrilo uzimanje zajma od 36 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB) za finansiranje projekta vetroelektrane Vlašić, snage 50 megavata. Ukupna vrednost investicije je 75 miliona evra, a EPBiH bi trebalo da započne izgradnju 2024. godine.

Na predlog Ministarstva finansija i trezora, Vijeće ministara BiH je prihvatilo predlog ugovora o finansiranju vetroelektrane na Vlašiću sa Evropskom investicionom bankom (EIB), u iznosu od 36 miliona evra. Kredit ima rok otplate od 20 godina, a uključuje grejs period od četiri godine.

Vetroelektrana Vlašić biće izgrađena na platou na istoimenoj planini na području opštine Travnik u centralnoj Bosni. Kako je najavilo Vijeće ministara, plan je da izgradnja započne sledeće godine. Sprovodi ga javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBIH).

Početak realizacije projekta Vlašić planiran je za 2024. godinu

Projekat predviđa isporuku, instaliranje i puštanje u pogon vetroagregata, izgradnju temelja, isporuku i ugradnju električne opreme i transformatora za vetroagregate i tornjeve, izgradnju podstanice visokog napona, izgradnju pristupnih puteva, kablovskih tranšea, montažnog prostora i platformi za dizalice te različite konsultantske usluge, saopštilo je Vijeće ministara.

Prema planu, vetroelektrana će imati 18 vetroturbina od ukupno 50 megavata, uz očekivanu godišnju proizvodnju od 115 gigavat-sati električne energije.

Vetroelektrana će imati 18 vetroturbina, a očekivana godišnja proizvodnja je 115 gigavat-sati

Prema EIB-ovim podacima, ukupna vrednost projekta je 75 miliona evra. Banka je prošle godine odobrila pozajmicu EPBIH od 300 hiljada evra za konsultantske usluge u vezi sa projektom vetroelektane Vlašić.

Prema prethodnim najavama, planirano je finansiranje kreditima EIB-a i razvojne banke Nemačke KfW od po 36 miliona evra, dok  bi EPBIH učestvovao sa tri miliona evra vlastitih sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

31. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

31. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. mart 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu