OIE

EPBIH obezbedio finansiranje za vetroelektranu Vlašić

EPBIH obezbedio finansiranje vetroelektrane na Vlašiću snage 50 MW

Foto: tamasvarga67 from flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Objavljeno

31.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odobrilo uzimanje zajma od 36 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB) za finansiranje projekta vetroelektrane Vlašić, snage 50 megavata. Ukupna vrednost investicije je 75 miliona evra, a EPBiH bi trebalo da započne izgradnju 2024. godine.

Na predlog Ministarstva finansija i trezora, Vijeće ministara BiH je prihvatilo predlog ugovora o finansiranju vetroelektrane na Vlašiću sa Evropskom investicionom bankom (EIB), u iznosu od 36 miliona evra. Kredit ima rok otplate od 20 godina, a uključuje grejs period od četiri godine.

Vetroelektrana Vlašić biće izgrađena na platou na istoimenoj planini na području opštine Travnik u centralnoj Bosni. Kako je najavilo Vijeće ministara, plan je da izgradnja započne sledeće godine. Sprovodi ga javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBIH).

Početak realizacije projekta Vlašić planiran je za 2024. godinu

Projekat predviđa isporuku, instaliranje i puštanje u pogon vetroagregata, izgradnju temelja, isporuku i ugradnju električne opreme i transformatora za vetroagregate i tornjeve, izgradnju podstanice visokog napona, izgradnju pristupnih puteva, kablovskih tranšea, montažnog prostora i platformi za dizalice te različite konsultantske usluge, saopštilo je Vijeće ministara.

Prema planu, vetroelektrana će imati 18 vetroturbina od ukupno 50 megavata, uz očekivanu godišnju proizvodnju od 115 gigavat-sati električne energije.

Vetroelektrana će imati 18 vetroturbina, a očekivana godišnja proizvodnja je 115 gigavat-sati

Prema EIB-ovim podacima, ukupna vrednost projekta je 75 miliona evra. Banka je prošle godine odobrila pozajmicu EPBIH od 300 hiljada evra za konsultantske usluge u vezi sa projektom vetroelektane Vlašić.

Prema prethodnim najavama, planirano je finansiranje kreditima EIB-a i razvojne banke Nemačke KfW od po 36 miliona evra, dok  bi EPBIH učestvovao sa tri miliona evra vlastitih sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. mart 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

31. mart 2023. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

31. mart 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

31. mart 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane