Voda

Počinje sakupljanje potpisa za referendum o vodama u Srbiji

voda-sakupljanje-potpisa-referendum-zakon-srbija

Slika: Pixabay/pixel2013

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o vodama kojima se uvodi neposredna pogodba za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini uprkos protivljenju nevladinih organizacija. Predsednik Upravnog odbora Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić je u izjavi za Balkan Green Energy News rekao da RERI počinje sakupljanje potpisa građana za zahtev za raspisivanje referenduma o vodama.

Sakupljanje potpisa je organizovano u saradnji sa WWF, a referendum bi bio sličan onom u Sloveniji, rekao je on, dodavši da se očekuje da bi rezultat bio isti ili sličan onom koji se tamo dogodio, a tamo je 87% građana reklo ne uzurpaciji reka.

Usvojene izmene uvode „legalizovanu korupciju“

Rajić je ponovio da su usvojene izmene zakona neustavne i da uvode „legalizovanu korupciju“, a da su neposredne pogodbe „relikt vremena u kojima nije postojalo tržište i pravila konkurencije.“

Usvojenim izmenama se propisuje da se vodno zemljište izuzetno daje u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima kada je to propisano posebnim zakonom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje.

Prema rečima ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović, ovo se odnosi na direktne ili indirektne korisnike budžetskih sredstava, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, kao i na izabrane izvođače radova radi vađenja rečnih nanosa za potrebe izgradnje objekata od značaja za Republiku Srbiju, koji su određeni aktom Vlade na predlog ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Vodno zemljište se može direktnom pogdobom dati i za splavove u Beogradu

Izmenama je propisano i da se vodno zemljište u javnoj svojini izuzetno može dati u zakup i neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na ovom zemljištu na teritoriji Beograda do dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Vujović je pre usvajanja izmena rekla da se izmenama i dopunama Zakona o vodama produžava rok za određivanje granica vodnog zemljišta do 31. decembra 2023.


Zabranjena gradnja MHE u zaštićenim područjima

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o zaštiti prirode kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima. Inače, Ministarstvo zaštite životne sredine je još novembra 2018. najavilo da su spremne izmene Zakona kojima će se zabraniti gradnja MHE u ovim područjima

Nova ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da se izmenama definiše načelo predostrožnosti u slučajevima kada postoji pretnja nastanka štete za zaštićeno područje i kada ima nedovoljno naučnih podataka.

Međutim, udruženja i organizacije civilnog društva upozorile su ranije da predložene izmene Zakona ostavljaju dovoljno prostora da se gradnja MHE u zaštićenom području odobri ukoliko se određeni projekat proglasi „opštim interesom i nacionalnim značajem.“ Inače, gradnja MHE već godinama izaziva otpor i proteste širom regiona zbog katastrofalnih ekoloških posledica ovakvih projekata.


RERI i još 36 organizacija tražile povlačenje predloga izmena iz procedure

Pre nekoliko dana, RERI je sa još 36 ekoloških grupa i organizacija civilnog društva zatražio je da se predlog izmena Zakona o vodama povuče iz hitne skupštinske procedure.

RERI je upozorio i da javnost nije bila informisana o izmenama Zakona o vodama i da nije omogućeno njeno učešće.

Rajić je tada rekao da su predložene izmene „skandalozne“ jer se vodno zemljište, uključujući vodoizvorišta, može dati u zakup „bez jasnih kriterijuma“ i „bez procedure,“ čime se krše „osnovna pravila konkurencije i tržišta.“

Šabić: izmene usvojene na brzinu i bez rasprave

On je takođe objasnio da se u predlogu vodno zemljište u Beogradu izdvaja od ostatka zemlje i protumačio da to pogoduje vlasnicima splavova u Beogradu.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je na Tviteru kritikovao način na koji su usvojene sporne izmene zakona. Prema njegovim rečima, Skupština ga je usvojila na brzinu i bez rasprave.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

italija albanija cevovod voda jadransko more

Jadranski cevovod snabdevaće Italijane vodom iz Albanije

15. jul 2021. - Mikele Emilijano, predsednik regiona Pulja, je o ovom projektu nedavno obavestio albanskog premijera Edija Ramu

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

15. jul 2021. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

15. jul 2021. - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

15. jul 2021. - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi