Voda

Počinje sakupljanje potpisa za referendum o vodama u Srbiji

voda-sakupljanje-potpisa-referendum-zakon-srbija

Slika: Pixabay/pixel2013

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o vodama kojima se uvodi neposredna pogodba za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini uprkos protivljenju nevladinih organizacija. Predsednik Upravnog odbora Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić je u izjavi za Balkan Green Energy News rekao da RERI počinje sakupljanje potpisa građana za zahtev za raspisivanje referenduma o vodama.

Sakupljanje potpisa je organizovano u saradnji sa WWF, a referendum bi bio sličan onom u Sloveniji, rekao je on, dodavši da se očekuje da bi rezultat bio isti ili sličan onom koji se tamo dogodio, a tamo je 87% građana reklo ne uzurpaciji reka.

Usvojene izmene uvode „legalizovanu korupciju“

Rajić je ponovio da su usvojene izmene zakona neustavne i da uvode „legalizovanu korupciju“, a da su neposredne pogodbe „relikt vremena u kojima nije postojalo tržište i pravila konkurencije.“

Usvojenim izmenama se propisuje da se vodno zemljište izuzetno daje u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima kada je to propisano posebnim zakonom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje.

Prema rečima ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović, ovo se odnosi na direktne ili indirektne korisnike budžetskih sredstava, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, kao i na izabrane izvođače radova radi vađenja rečnih nanosa za potrebe izgradnje objekata od značaja za Republiku Srbiju, koji su određeni aktom Vlade na predlog ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Vodno zemljište se može direktnom pogdobom dati i za splavove u Beogradu

Izmenama je propisano i da se vodno zemljište u javnoj svojini izuzetno može dati u zakup i neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na ovom zemljištu na teritoriji Beograda do dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Vujović je pre usvajanja izmena rekla da se izmenama i dopunama Zakona o vodama produžava rok za određivanje granica vodnog zemljišta do 31. decembra 2023.


Zabranjena gradnja MHE u zaštićenim područjima

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o zaštiti prirode kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima. Inače, Ministarstvo zaštite životne sredine je još novembra 2018. najavilo da su spremne izmene Zakona kojima će se zabraniti gradnja MHE u ovim područjima

Nova ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da se izmenama definiše načelo predostrožnosti u slučajevima kada postoji pretnja nastanka štete za zaštićeno područje i kada ima nedovoljno naučnih podataka.

Međutim, udruženja i organizacije civilnog društva upozorile su ranije da predložene izmene Zakona ostavljaju dovoljno prostora da se gradnja MHE u zaštićenom području odobri ukoliko se određeni projekat proglasi „opštim interesom i nacionalnim značajem.“ Inače, gradnja MHE već godinama izaziva otpor i proteste širom regiona zbog katastrofalnih ekoloških posledica ovakvih projekata.


RERI i još 36 organizacija tražile povlačenje predloga izmena iz procedure

Pre nekoliko dana, RERI je sa još 36 ekoloških grupa i organizacija civilnog društva zatražio je da se predlog izmena Zakona o vodama povuče iz hitne skupštinske procedure.

RERI je upozorio i da javnost nije bila informisana o izmenama Zakona o vodama i da nije omogućeno njeno učešće.

Rajić je tada rekao da su predložene izmene „skandalozne“ jer se vodno zemljište, uključujući vodoizvorišta, može dati u zakup „bez jasnih kriterijuma“ i „bez procedure,“ čime se krše „osnovna pravila konkurencije i tržišta.“

Šabić: izmene usvojene na brzinu i bez rasprave

On je takođe objasnio da se u predlogu vodno zemljište u Beogradu izdvaja od ostatka zemlje i protumačio da to pogoduje vlasnicima splavova u Beogradu.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je na Tviteru kritikovao način na koji su usvojene sporne izmene zakona. Prema njegovim rečima, Skupština ga je usvojila na brzinu i bez rasprave.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...

Projekti i plan izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u gradovima u Srbiji

Srbija ulaže milijarde evra za projekte izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda

07 јуна 2022 - Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa lokalnim samoupravama, partnerima iz Mađarske i sa Nemačkom...

Upalio se crveni alarm u Srbiji: čak 40 odsto građana pije neispravnu vodu

06 јуна 2022 - Otpadne vode u Srbiji se u najvećoj meri ne prečišćavaju, već se ispuštaju nazad reke što utiče i na kvalitet i dostupnost pijaće vode.