OIE

Pleme Osejdž pobedilo na sudu: Enel mora da demontira 84 vetroturbine u Oklahomi

Pleme Osedži pobelilo na sudu: Enel mora da demontira 84 vetroturbine u Olkahomi

Foto: Freepik

Objavljeno

05.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ispostava saveznog suda u Tulsi u Oklahomi donela je presudu u korist plemena Osejdž, koje se duže od jedne decenije bori protiv italijanske kompanije Enel. Ona je na teritoriji tog naroda nelegalno iskopavala kamen za izgradnju svoje vetroelektrane. Pleme se bunilo i zbog straha od štete koju vetroturbine visoke skoro 130 metara nanose životnoj sredini.

Uprkos protivljenju Nacije Osejdž, Enel je instalirao vetroelektranu snage 150 megavata. Tokom izgradnje, kompanija je ilegalno rudarila na zemljištu koje je u vlasništvu plemena, a to je nastavila da radi čak i nakon što joj je 2011. Biro za indijanska pitanja naredio da prestane.

Rudareći bez dozvole, kompanija je narušila suverenitet plemena

Plemenu Osejdž je još 1906. zakonom dodeljeno vlasništvo nad podzemnim resursima na teritoriji rezervata. Prava uključuju naftu, prirodni glas i kamen kojeg je Enel kopao i drobio za projekat vetroelektrane, prenosi novinar Robert Brajs na svom blogu. „Rudareći bez dozvole, kompanija je narušila suverenitet plemena“, rekla je sudinica Suda SAD za međunarodnu trgovinu Dženifer Čou-Grejvs, koja je donela presudu.

Nakon 12 godina suđenja, Enel će po presudi sada morati da ukloni 84 vetroturbine koje je izgradio na 3.400 hektara u preriji Tolgros.

Apelacioni sud je 2017. godine utvrdio da je na delu rudarenje i da je Enel trebalo da zatraži dozvolu od Nacije Osejdž.

Pleme se usprotivilo i zbog bojazni od skrnavljenja grobova kao i opasnosti od vetroturbina visokih skoro 130 metara po orlove. Tu životinju smatra svetom.

Borba sa vetrenjačama

Procena je da će pobeda plemena i uklanjanje vetroturbina Enel koštati 300 miliona dolara. Sve veće nezadovoljstvo zbog odnosa investitora prema životnoj sredini i lokalnom stanovništvu dovodi do brojnih borbi sa vetrenjačama širom zapadnog sveta.

Apelacioni Sud u Nimu na jugu Francuske je krajem prošle godine naložio ispostavi kompanije Valeco da u roku od 15 meseci demontira sedam vetroturbina u blizini grada Linasa i vrati zemljište u prvobitno stanje.

Na Severu Evrope, aktivisti u Oslu su zahtevali da se uklone dva vetroparka u centralnom delu Norveške. Ova dva vetroparka, po njihovim rečima, ugrožavaju prava starosedelaca iz naroda Sami, zbog štete koju su naneli pašnjacima za ispašu irvasa.

Kompanija RWE je 2022. godine počela da rastavlja jednu vetroelektranu u Rajnskoj oblasti u Nemačkoj da bi proširila ugljenokop Garzweiler. To je izazvalo veliku pažnju zbog paradoksa da se fosilna goriva favorizuju nauštrb zelene energije.

Zatim su aktivisti iz ekoloških organizacija, uključujući Gretu Tunberg, podigli barikade u pokušaju da odbrane jedno skoro napušteno selo u istom kraju, ali su sprečeni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

5. januar 2024. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

5. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

5. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

5. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače